Hlavní navigace

Abacus Electric slaví 25 let, nadělil si k nim dvě novinky značky Evolveo

25. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Abacus Electric
Společnost Abacus Electric slaví čtvrtstoletí své existence. Za tu dobu se přerodila z tradičního broadlinera IT na specializovaného distributora, stala se lokálním assemblerem serverů a vytvořila vlastní značku spotřební elektroniky, v níž uvedla dvě žhavé novinky.

Při příležitosti „oslav“ 25 let na českém trhu shrnuli zástupci společnosti Abacus Electric na tiskové konferenci historii svého působení a představili dvě novinky své značky Evolveo.

Abacus Electric, začal v roce 1992 s distribucí pevných disků. V průběhu let se rozrostl na broadline distributora s téměř miliardovým obratem v roce 2008. Poté se však společnost rozhodla nebojovat dále na s největší pětkou a nadále soustředit se na specializovanou distribuci PC skříní, zdrojů a periferií, lokální výrobu serverů a vlastní značku Evolveo.

Petr Petrlík, Abacus ElectricSpoluvlastníci Petr Petrlík (93 %) a Jan Petrák (7 %) společnost dovedli do pozice největšího distributora PC skříní a zdrojů na českém trhu. Podle údajů společnosti v roce 2015 držela 45 % podíl trhu v PC skříní a 28% podíl ve zdrojích. V loňském roce se podíl snížil poté, co výrobci rozdělili distribuci mezi více firem, ale od letošního roku se to opět mění a tržní podíl narůstá, uvádí Petr Petrlík.

Jan Petrák dodal, že Abacus je v současnosti je největším českým dodavatelem serverů. V roce 2016 dodala společnost na trh více než 2 700 serverů, což ji podle IDC lokálně umisťuje na 3. až 4. příčku.

Značku Evolveo (původně Evolve) uvedl Abacus na trh v roce 2005 a oslovuje s ní zejména země střední a východní Evropy.

„Polovina produkce se značkou Evolveo se uplatní na českém trhu, druhou polovinu úspěšně exportujeme do zemí východní Evropy, ale například i Itálie,“ uvedl Petr Petrlík.

Evolveo Android Box

Brandu nejvíce pomohla první vlna digitalizace televizního vysílání, díky které se jí podařilo na český, slovenský a polský trh dodat 700 tisíc set-top-boxů. Dnes se Evolveo zaměřuje mobilní telefony (zejména odolné modely a tlačítkové telefony proseniory) a multimediální přehrávače.  Značku najdete dále na počítačových skříních a zdrojích, počítačových periferiích jako jsou například myši, klávesnice nebo chladící podložky pod notebooky nebo na gamepadech pro PC.

Evolveo StrongPhone G4

První novinkou je odolný, vodotěsný smartphone Evolveo StrongPhone G4, druhou multimediální přehrávač Android Box.

Za loňský rok společnost, která dnes zaměstnává 34 lidí, dosáhla obratu 468 milionů korun.

Další výhled a plány Abacusu

V distribuci PC skříní, zdrojů a periferií se Abacus bude snažit navýšit podíl pro Cooler Master a Zalman v PC sestavách lokálních assemblerů, jako jsou 100Mega, eD system, ATC, T.S.Bohemia nebo Alza. To představuje trh zhruba sto tisíc desktopů z celkových 300 tisíc vč. A-brandů. Celkově trh v posledních letech klesá, určitou příležitostí je trh gamingu.

Jan Petrák, Abacus ElectricEvolveo počítá s poklesem trhu odolných smartphonů, další pokles trhu IT obecně, růst herního trhu, růst trhu spotřební elektroniky a malých domácích spotřebičů.

V storagích a serverech chce Abacus těžit ze svého lokálního působení a schopnosti s partnery a zákazníky komunikovat pružně.

Vrací se k nám klienti od A-brandů, kterým vyhovuje jednoduchá a rychlá spolupráce. Zároveň jsme natolik velcí, že dokážeme spolupracovat s operátory, televizemi, pro které jsme dostatečně velký partner,“ vysvětlil Jan Petrák.

Channelworld_ozveny

V produktech se assembler bude nadále zaměřovat na otevřená řešení a především na softwarově definovaná úložiště, které běží na komoditním x86 hardwaru. K němu bude dodávat specifický typicky linuxový software pro aplikace typu IPTV, ukládání dat pro post-produkci, HPC výpočty apod.

Zdroj: Abacus, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci