Hlavní navigace

Canalys: Přijde masivní nárůst virtualizace v SMB z regionu EMEA

18. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Podle průzkumu společnosti Canalys přijde v nejbližších letech masivní nárůst využití virtualizace v malých a středních firmách. Co přesně průzkum odhalil a jaké překážky musí prodejci zdolat?

Canalys: přijde masivní nárůst virtualizace v SMB z regionu EMEAMalé a střední firmy (SMB) v regionu EMEA vynakládají značné prostředky na virtualizaci, která se stává prioritou v jejich investicích do informačních technologií. Tvrdí to společnost VMWare s odvoláním na výzkum, který pro ní zpracovala firma Canalys. .

Průzkum společnost Canalys provedla mezi 350 partnery VMware pro malé a střední firmy v rámci zemí z regionu EMEA, kam spadá i Česká republika. Podle jeho výsledků se prý neustále zvyšuje počet firem využívajících virtualizaci a má nadále citelně růst.

Malých a středních firem, které virtualizaci využívají pro kritické aplikace (e-mailové služby, databázové služby a software pro spolupráci) má být do roku 2014 dvojnásobek oproti současnosti. Důvodem očekávaného růstu je podle VMware kýžené zvýšení efektivity a posun ke cloud computingu.

V rámci průzkumu společnosti Canalys se dále zjistilo, že téměř polovina zákazníků (48 %), kteří se vydali cestou virtualizace, tak učinili v rámci základní IT infrastruktury svých firem.  Tento trend se prý ale během příštích dvou let změní.

Využití virtualizace čeká masivní nárůst

Celých 38 % z výše uvedených firem dle VMware (s odvoláním na průzkum společnosti Canalys) dosáhne více než 80% virtualizace svých informačních technologií během příštích dvou roků a posune se blíže ke konceptu „IT jako služba“.

Podle průzkumu je prioritou malých a středních firem při implementaci virtualizace v první řadě úspora nákladů (pro 84 % oslovených) následovaná zajištěním plynulosti podnikání (pro 80 % procent oslovených). Tyto dva nejvýznamnější faktory dle slov VMware naznačují soulad mezi okamžitými důvody pro využití virtualizace a dlouhodobějšími záměry firem.

Malé a střední firmy bezpochyby vnímají výhody, které virtualizace přináší.  V současné těžké ekonomické situaci musí firmy hlídat výdaje na každém kroku. Virtualizace je vnímána jako řešení, které zajistí úsporu nákladů i další přínosy pro firmu,“ uvedl ve zprávě pro média Alastair Edwards, hlavní analytik ze společnosti Canalys.

Edwards dodal: „Výsledkem bude obrovský nárůst virtualizovaných společností, které si budou vědomy výhod, jenž jim silně virtualizované prostředí přináší. Ty chytřejší firmy dokážou spojit investice do IT s komplexnějšími podnikatelskými záměry a virtualizují již nyní, aby získali konkurenční výhodu.“

Channelworld_ozveny

Co brání virtualizaci?

V průzkumu respondenty nejčastěji zmiňovaným důvodem pro nevyužití virtualizace byly náklady. Pro podstatnou, ovšem blíže nespecifikovanou část respondentů, není virtualizace aktuální prioritou. Třetím nejčastěji udávaným důvodem, proč oslovené firmy ještě nevyužívají virtualizaci, bylo neporozumění celému konceptu.

Zde se tedy prodejci a dodavatelé služeb měli zaměřit na podrobnější seznámení zákazníků s virtualizací, aby pochopili její principy a výhody. A případně pak třeba přehodnotili i své firemní priority.

Zdroj: VMware

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024