Hlavní navigace

Češi začínají mít zájem o satelity

23. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Televizní vysílání přes satelit přijímá něco přes polovinu českých domácností, zatímco v Německu jej přijímají čtyři pětiny populace. Nastane u nás díky digitalizaci satelitní boom nebo zůstaneme u terestrického vysílání?

Česká republika patří historicky k příznivcům terestrického příjmu televizního vysílání, což je dáno i malou rozlohou našeho území. Zatímco v Německu přijímá přes 80 % populace televizní vysílání ze satelitu, Češi se stále tvrdošíjně drží své antény na střeše. Podle nejnovějšího průzkumu ATO – Mediaresearch takto přijímá televizní vysílání přes 56% českých domácností.

Nicméně i Češi, zejména díky záplavě levných setů, novým satelitním operátorům s programy češtině a hladu po HD vysílání začínají satelitu také přicházet na chuť. Používá jej nyní 28,9 %, přičemž ve 2. kvartále 2010 náhle po roční stagnaci zájem o satelity opět oživil. Může za to zejména vypínání analogového terestrického vysílání v mimoměstských lokalitách. Na analogu ostatně zbývá ještě 15 % diváků a je pravděpodobné, že i ti se stanou příznivci satelitu. Jediný, kdo satelitu asi holdovat nebude, budou přirozeně uživatelé kabelové a dnes již digitální kabelové TV, u které není problém ani s velkým množstvím programů ani s HD potažmo 3D HD rozlišením a hlavně ani s opravdu rychlým internetem. Poněkud diskutabilní bude asi vývoj v oblasti IPTV, která se u nás zasekla na ne zrovna rychlé technologii ADSL2+ a o VDSL, které v Německu letí už posledních pět let, si u nás můžeme nechat jen zdát. Je proto možné, že 24,5 % diváků připadajících na kabelový a IPTV příjem ještě o něco málo poklesne, k čemuž už ostatně v porovnání například s rokem 2007 došlo.

Proč je satelit nejen pro Čechy tak zajímavý?

Předně DVB-S2 má k dispozici podstatně více přenosového pásma a družic je tolik, že HD ani 3D HD vysílání přes satelit není nijak problematické. V terestrickém vysílání se přitom do jednoho multiplexu vejde maximálně 1 HD program v MPEG-2, potažmo 2 HD programy v MPEG-4. I proto se u nás začíná hovořit také o standardu DVB-T2, který původní 6 MHz kanál rozšiřuje až na 10 MHz a nabízí modulaci signálu 256QAM, která při stejné šířce pásma zvyšuje maximální bitový tok na čtyřnásobek oproti DVB-T. Jenže DVB-T2 tu zatím není, ale DVB-S2 už ano. Navíc v terestrickém vysílání není v ČR placená televize zatím obvyklá a tak není zřejmé, na kolik bude tento model využitelný. U kabelové a IPTV přijde Čechům placení za televizi jako normální a i u satelitů si na to už začínají zvykat.

Channelworld_ozveny

A kdy že bude u nás největší satelitní boom?

Lze ho očekávat hlavně v příštím roce, během kterého musí být bezpodmínečně vypnuty všechny zbývající analogové terestrické vysílače. Tuto příležitost si samozřejmě nenechají ujít poskytovatelé placené satelitní TV a právě z jejich marketingových kampaní budou moci profitovat i všichni reselleři satelitů. Navíc je celkem zřejmé, že z toho 41,1 % diváků využívajících v současné době k příjmu televize DVB-T jich jistá část zatouží po kouzlu HD vysílání, HBO a satelitu obecně. Nezbývá tedy, než se na to adekvátně připravit.


Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Zajímá se především o moderní (nano)technologie a management.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Náplně do tiskáren: alternativy hroutí výnosný byznys
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
Výkonné monitory Philips pro práci a videokonference
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
MMD si nachystalo nové monitory pro náročné spotřebitele, profesionály i hráče
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024