Hlavní navigace

Cisco: Přechod na home office výrazně zvýšil autentizační aktivity firem

6. 1. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: maryviolet / stock.adobe.com
Studie odhalila, že drtivá většina dotázaných během pandemie provedla změny v politice kybernetické bezpečnosti. Nejčastěji se jednalo o zavedení vícefaktorové autentizace, zrychlil i přechod na cloud.

Nová studie, kterou zveřejnila společnost Duo Security, součást společnosti Cisco, popisuje změny, ke kterým v loňském roce došlo v podnikovém IT v souvislosti s plošným přechodem na práci na dálku, včetně urychlení zavádění cloudových technologií.

Studie 2020 Duo Trusted Access Report popisuje, jak zaměstnavatelé ve snaze rychle převést pracovní sílu na práci na dálku zavedly mimo jiné technologie vzdáleného přístupu, jako je VPN nebo RDP.

V důsledku toho došlo u těchto aktivit k nárůstu autentizační aktivity o 60 %, což se podle průzkumu projevilo růstem počtu autentizací zaznamenaných společností Duo z 600 milionů na 900 milionů měsíčně.

Podle výzkumu společnosti Cisco provedlo během pandemie 96 % dotázaných subjektů změny v politice kybernetické bezpečnosti, přičemž více než polovina zavedla vícefaktorové ověřování (MFA).

Práce z domova, práce přes cloud

Cisco dále uvádí, že zrychlil i přechod na cloud. V prvních měsících pandemie vzrostl objem každodenního ověřování při přihlašování ke cloudovým aplikacím o 40 %. Většina připadla na velké a střední podniky, které chtěly zajistit bezpečný přístup do různých cloudových služeb.

Podniky se podle studie potýkaly se zajištěním potřebného vybavení pro práci na dálku a zaměstnanci mezitím užívali svá soukromá zařízení. Z toho důvodu počet zablokovaných pokusů o přístup z důvodu zastaralosti zařízení v březnu narostl o 90 %.

Toto číslo v dubnu výrazně kleslo, což podle analytiků naznačuje užívání zařízení v lepší kondici a snížení rizika napadení škodlivým softwarem.

S nástupem pandemie se pro mnoho podniků a organizací stalo prioritou alespoň zachovat provoz. Byly ochotné i přijmout zvýšená rizika, aby toho dosáhly,“ říká Dave Lewis, global advisory CISO společnosti Cisco Duo Security.

Nyní se pozornost zaměřila na snižování rizik zaváděním vyspělejšího a modernějšího bezpečnostního přístupu nahrazujícího tradiční podnikový perimetr, který ve své původní podobě již prakticky neexistuje,“ dodává.

Zdravotnictví se stále nezbavilo Windows 7

Studie dále zjistila, že nárůst množství podvodů pomocí záměny SIM přiměl firmy a organizace posílit systémy ověřování. Podíl subjektů, které opustily využití SMS k ověření uživatele při přihlášení se meziročně téměř zdvojnásobil z 8,7 % na 16,1 %.

Aktuální situace nahrála i rozmachu biometrie. Cisco uvádí, že 80 % mobilních zařízení užívaných k pracovním účelům má nastavené biometrické ověřování, což představuje 12% nárůst oproti předchozímu pětiletému období.

Kritickým zjištěním naopak je, že více než 30 % zařízení se systémem Windows ve zdravotnictví setrvává u verze Windows 7, navzdory ukončení podpory tohoto systému.

Poskytovatelé zdravotní péče podle expertů často nemohou aktualizovat zastaralé operační systémy kvůli požadavkům na compliance a restriktivním podmínkám dodavatelů softwaru.

V podnicích podle zjištění společnosti Duo Security nadále dominuje Windows; tímto systémem je vybaveno 59 % zařízení užívaných k přístupu k chráněným aplikacím, následuje Mac OS X s 23% podílem.

Channelworld_ozveny

Celkově se mobilní zařízení podílí na přístupech k podnikovým prostředkům z 15 % (iOS: 11,4 %, Android: 3,7 %). Z hlediska internetových prohlížečů jednoznačně vede Chrome se 44% podílem na ověřeních prostřednictvím prohlížeče.

Zdroj: Cisco

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů