Hlavní navigace

Data nejsou to samé jako informace (Veritas)

12. 5. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Partneři a zákazníci společnosti Veritas se na konferenci v Praze seznámili s aktuálními trendy v zálohování a správě dat i s produktovými novinkami.

„Je čas pro Veritas“ s těmito slovy přivítal účastníky konference Petr Belatka, country manager pro ČR, SR a Pobaltí. Po prohlídce Prahy o den dříve se 10. 5. 2016 uskutečnila samotná konference v hotelu Hilton Old Town.

Petr Belatka připomenul, že od dubna 2016 je Veritas definitivně oddělen od společnosti Symantec. Soustředí se plně na oblasti vysoké dostupnosti, zálohování a správy dat. Společnost v předchozích měsících připravila nové nákupní programy, nové ceníky a postupně uvádí nové produkty.

Na konferenci nechyběl celý lokální tým Veritasu, který aktuálně tvoří Kristina Hasoňová – PR a Marketing, Robetr Králíček – channel manager, David Vašák – enterprise  sales manager, Stanislav Novotný – interní obchodník a Richard Vršník – presales konzultant.

Trendy a směřování Veritasu

Podobně jako analytici a další výrobci i Veritas vidí budoucnost v hybridním cloudovém prostředí a velkých datech. Ta však podle Belatky neznamenají současně velké informace. V roce 2020 bude odhadem na světě 44 ZB dat, ale pouze 1,5 % z nich budou cenné informace. Proto také Veritas poskytuje technologie také pro analýzu a monitoring, dodává Belatka.

Petr Belatka, VeritasLokální country manager upozornil také na nově se objevující pozici CDO – osoby, která je zodpovědná za správu dat ve firmách a za strategii v této oblasti. Firmy, které k datům takto přistupují, jsou v byznysu efektivnější.

„Infrastruktura je důležitá, ale informace jsou to, na čem záleží,“ proto Belatka radí, rozumějte datům a využívejte jejich sílu.

Samer Sidani, regional manager, upřesnil, kam Veritas směřuje po oddělení od Symantecu. Zdůraznil, že nikdy v lidské historii neexistovala větší síla než technologie, která mění všechno kolem nás včetně byznysu.

IT bývávalo podporou byznysu, dnes je jeho motorem, připomíná Sidani. Digitální transformace ale vytváří mnoho výzev.

Nyní je na světě kolem 8 ZB dat, přitom 54 % dat v organizacích je „dark“ (neviditelných), se sedmi miliardami zařízení roste složitost IT prostředí. Jenže během pěti let se podle Veritasu objem dat zvětší na 44 ZB a počet zařízení na 35 miliard. Vizibilita dat bude čím dál větší výzvou, varuje Sidani.

Otázka zní: „Je váš byznys (byznys vašich zákazníků) připraven se vypořádat s těmito změnami a výzvami?“

Transformace datových center a množství používaných nástrojů způsobuje provozní složitost a nepředvídatelnost kvality poskytovaných služeb. Na trhu se mezitím projevují trendy softwarové definovaných řešení, virtualizace a cloudu a potřeby zajištění kontinuity byznysu.

Pozor na „datový ledovec“

Samer Sidani, VeritasSamer Sidani poté představil výsledky průzkumu společnosti Vanson Bourn mezi 1 475 respondenty napříč regionem EMEA. Závěry ukazují, že tzv. databerg („ledovec dat“) – 14 % dat je pro byznys kritických, 32 % je redundantních či zastaralých a 54 % dat je dark (organizace neví, kde jsou, co jsou zač a kdo k nim má přístup).

Sidani upozornil také na trend „hromadění dat“. Mezi zákazníky vznikají mýty, že storage je zdarma, že více dat přináší větší hodnotu a že všechna data mají stejnou hodnotu. Všechny tyto představy jsou mylné.

„Nevědění vede ke špatným rozhodnutím, což vede k rostoucí složitosti nákladů a riziku,“ dodal.

Vznikající potřeba správy dat

Noel Winter, senior principal presales consultant, následně uvedl, že růst objemu dat a jejich fragmentace v posledních letech vytvořily potřebu správy dat – organizace potřebují snižovat náklady a složitost prostředí.

Ze zkušeností největších zákazníků Veritas předal Winter tyto hlavní rady organizacím:

  1. Přestaňte navyšovat infrastrukturu, problém to nevyřeší – nemá smysl přikupovat storage pro zálohu dat, která organizace nepotřebuje.
  2. Informace jsou důležitější (nadřazenější) než infrastruktura – organizace potřebuje přístup k informacím, ne k infrastruktuře
  3. Dostupnost a vhled jsou to, na čem záleží, a je těžké toho dosáhnout. Proto se na tuto oblast Veritas zaměřuje již více než 20 let.

Winter poté shrnul portfolio Veritas, které je postavené kolem čtyř oblastí – ochrany dat a aplikací, optimalizace procesů (ukládání, zálohování a správy dat), objevování informací a jejich správy (zajištění shody, snížení rizika a zvýšení relevance).

Výzvy digitálního byznysu

Noel Winter, VeritasKonkrétně se Noel Winter věnoval řešení NetBackup a vizi Veritasu v oblasti ochrany dat v digitálním věku. Podíval se, jaké jsou reálné potřeby a výzvy moderních firem v oblasti ochrany důležitých dat a v čem je pozice Veritasu unikátní a jaké poskytuje možnosti řešení těchto výzev.

Hlavní výzvy digitálního byznysu a jejich řešení podle Veritasu:

  • Vysoká složitost – jediným řešením je podle Wintera konvergovaná platforma pro fyzická, virtuální a cloudová prostředí, která zjednoduší správu, údržbu a podporu. Důležitá je také automatizace.
  • Růst objemu dat i vlivem virtualizace – schopnost škálovat bez omezení.
  • Požadavky byznysu na dostupnost, ale nevůle odpovědnosti – potřeba empower the business, aby si mohli např. sami obnovovat data bez pomoci IT.
  • Dedostatek vizibility – data, kterým nerozumíte (a nepoužíváte je), vás stojí zbytečné peníze. Řešením je granulární indexace veškerých dat a integrovaný reporting a vizualizace dat.

Zálohování a správa dat

Po přestávce na kávu vystoupil Klaus Kresnik, product lead z Veritasu s novinkami v oblasti zálohování. Představil nové verze produktu Backup Exec.

Ze zkušenosti  jednoho z resellerů, který se zabývá obnovou dat z porušených disků, uvedl, že pokud se obnova nepovede do dvou týdnů, velká část menších firem toto období nepřežije, nebo má při nejmenším velké potíže s legislativou a zajištěním shody s předpisy.

Kresnik přednesl pět důvodů proč používat Backup Exec:

  • All-in-one ochrana v jednom produktu.
  • Výkon optimalizovaný i pro virtuální infrastruktury (největší zákazník chrání s Backup Exec přes 8 PB dat).
  • Zálohy na více storage médiích (disk, páska, cloud).
  • Podpora nejnovějších platforem a aplikací během 60 dní.
  • Efektivní deduplikace snižující náklady na storage.

V prvním čtvrtletí Veritas uvedl Feature Pack 4 s vylepšeným výkonem (Instant GRT, vSphere 6 update 2) a ve druhém kvartálu vyjde Feature Pack 5 s Instant Recovery pro VMware a Hyper-V a podporou Amazon S3 cloud.

Poté Jaap den Exter van den Brink prezentoval, jak Veritas může pomoci organizaícm získat hodnotu z informací v uložených datech s využitím řešení Information Map a Data Insight. Po prostoru na dotazy následoval oběd.

Odpolední workshopy

V odpolední části vystoupil Josef Honc ze společnosti Avnet, která je distributorem Veritas a stala se partnerem konference. Honc poskytl přehled produktů InfoScale, ukázal možná technická řešení a v diskuzi zodpověděl otázky účastníků.

Channelworld_ozveny

Poslední časový slot patřil workshopu, na kterém Klaus Kresnik z Veritasu představil podrobněji změny v nových verzích BackupExec.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line