Hlavní navigace

Dell: Firmy podle zaměstnanců válčí s digitální transformací

22. 9. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Téměř polovina zaměstnanců má problém s digitální transformaci své firmy a obává se, že kvůli tomu nestačí konkurenci.

Společnost Dell Technologies ve svém globálním průzkumu odhalila, že po dvou letech zrychlené digitální transformace si vedoucí pracovníci firem více než kdy jindy uvědomují, jak velkou roli hrají zaměstnanci při prosazování úspěšných změn.

Mezi hlavní zjištění v regionu EMEA patří, že 78 % vedoucích pracovníků považuje své lidi za největší aktivum, avšak 67 % respondentů se domnívá, že jejich organizace při plánování transformačních programů kladou nedostatečné požadavky na lidi.

Celkem 69 % zaměstnanců pak tvrdí, že nutně od firmy potřebují nástroje a infrastrukturu pro práci odkudkoliv, a to způsobem, který vyhovuje všem.

Odpor k digitalizaci hatí plány

Dell uvádí, že po dvou letech zrychlené digitální transformace polovina vedoucích IT pracovníků (51 %) z regionu EMEA tvrdí, že jejich organizace neví, co je potřeba k digitální transformaci pracovní síly, a mnoho zaměstnanců nyní čelí výzvě udržet tempo s dobou.

Čtvrtina (25 %) z 3 800 respondentů si podle průzkumu myslí, že jejich organizace dostatečně nezapojuje zaměstnance do procesu firemních změn.

Navzdory obrovskému pokroku a úsilí v posledních několika letech průzkum zdůrazňuje, že stále existuje možnost, že se transformace ve firmách zastaví, protože 64 % vedoucích pracovníků se domnívá, že právě odpor jejich zaměstnanců ke změnám může vést k neúspěchu.

Více než polovina (52 %) se pak stále obává, že zůstane pozadu za konkurencí kvůli nedostatku kompetentních pracovníků na vyšších místech, kteří by nyní využili transformačních příležitostí, které se jim nabízí.

Chuť zaměstnanců k digitálním změnám je malá

Dell zjistil, že navzdory obavám o zaostání za konkurencí, zájem zaměstnanců o digitální změny není velký. Jen 10 % zaměstnanců v regionu EMEA – od ředitelů podniku až po osoby s rozhodovací pravomocí v oblasti IT a řadové zaměstnance – aktivně realizuje transformační projekty.

Zhruba dva z pěti (42 %) zaměstnanců pak přijímá změny pomalu nebo vyloženě neochotně. Celkem 53 % respondentů tvrdí, že nemají vždy motivaci a energii aktivně jednat v oblasti digitální transformace na pracovišti.

Největší strach z technologických změn podle průzkumu mají lidé v sektoru life sciences (biotechnologie, genetika, neurologie, farmacie a zdravotnická technika). Celých 17 % respondentů ze všech odvětví má strach, že jejich práci nahradí technologie.

Zaměstnanci, kteří se obávají, že budou mít větší problém prosadit se ve své firmě a ztratí motivaci při práci na dálku, dle Dellu pocházejí nejčastěji ze Švýcarska (35 %), Švédska (35 %) a Belgie (33 %).

Nové typy pracovníků

Dell v tomto kontextu rozlišuje čtyři typy pracovníků, kterých se procesy změn ve firmě týkají. První jsou sprinteři, kteří se snaží být mezi prvními, kdo prosadí technologické změny a využívají inovace – v regionu EMEA jich je 10 %.

Následují odvážní, kteří jsou připraveni přijmout technologickou změnu, kterou vyberou jejich vedoucí pracovníci – tvoří největší podíl zaměstnanců, 43 %. Proti nim jsou váhaví, kteří se drží zpátky a technologické změny spíš pozorují, než by je sami iniciovali – těch je 42 %.

Channelworld_ozveny

Skupinu uzavírají klidní, kteří podle analytiků společnosti Dell předem čekají problémy a jsou skeptičtí k technologickým inovacím. V našem regionu EMEA jich je 6 %.

Zdroj: Dell Technologies

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024