Hlavní navigace

Deset strategických technologických trendů pro rok 2014 podle Gartneru

16. 10. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Dreaming Andy - Fotolia.com
Analytici společnosti Gartner na konferenci v americkém Orlandu odhalili 10 technologických trendů pro příští rok. Na co byste se měli podle Gartneru připravit?

Za strategické technologie považuje Gartner takové technologie, které budou mít v příštích třech letech významný vliv na firemní prostředí. Tím analytici myslí především změnu IT či business praktik, potřebu velkých investic či riziko při opožděné adopci dané technologie.

Prvním z jmenovaných trendů je diverzita mobilních zařízení a jejich management, což je spojeno s trendem BYOD (přinášení vlastních zařízení do firemního prostředí). Pro organizace je tato situace náročná jak z pohledu financí, tak IT.

Mobilní aplikace budou podle Gartneru nadále nabírat na významu, zatímco běžné aplikace budou upadat. Díky JavaScriptu a HTML5 se internetové prohlížeče brzy stanou hlavním prostředím pro firemní aplikace.

K internetu se připojuje stále více zařízení a již nejde jen o mobilní zařízení, ale také například auta a televize. Tento trend se nazývá Internet věcí a většina organizaci podle Gartneru zatím není připravena využít možností, které nabízí.

Velkou budoucnost přisuzují analytici také hybridnímu cloudu a IT ve smyslu poskytování služeb. Firmy by měly navrhovat privátní cloudy s možností budoucího přechodu na hybridní řešení a počítat také s budoucí integrací a spoluprací s dalšími systémy.

Důležitou roli bude hrát v příštích letech architektura klient-cloud. Klientem je v takovém případě aplikace běžící na zařízení připojeném k internetu a server je vlastně sada aplikaci hostovaná na škálovatelném cloudu. Cloud je kontrolním bodem systému a aplikace zpravidla běží na více klientských zařízení, a to buď jako nativní aplikace, nebo dnes stále častěji přímo v prohlížeči.

Přichází také éra osobního cloudu, kdy uživatelé budou využívat mnoho zařízení, ale žádné z nich nebude tím hlavním (ani klasické PC). Roli hlavního zařízení tak převezme osobní cloud, který bude dostupný ze všech zařízení.

K trendům řadí Gartner také softwarově definované technologie, které zajišťuji snadnější spolupráci různých služeb. Patří sem zejména softwarově definované sítě (SDN), softwarově definovaná data centra (SDDC), softwarově definované storage (SDS) a softwarově definovaná infrastruktura (SDI).

Velcí poskytovatelé cloudových služeb jako je Amazon a Google v podstatě znovu vytváří způsob, jakým jsou služby nabízeny. Pokud chtějí podniky udržet krok, měly by podle Gartneru napodobit architekturu, procesy a praktiky těchto velkých cloudových hráčů. Analytici nazývají tento typ firemního IT jako Web-Scale IT.

Do roku 2020 také podle Gartneru nastoupí éra chytrých strojů, jako jsou inteligentní osobní asistenti, chytří poradci (dnes třeba IBM Watson), pokročilé průmyslové systémy a veřejně dostupná autonomní vozidla (tj. vozidla, která se dokáží sama řídit). Chytré stroje budou podle analytiků největší změnou v historii IT.

Channelworld_ozveny

Budoucnost přisuzuje Gartner také 3D tisku. V roce 2014 poroste podle analytiků prodej 3D tiskáren o 75 % a v roce 2015 se prodej podle odhadů ještě zdvojnásobí. Firmy již ztratily prvotní nedůvěru k této technologii a vnímají 3D tisk jako reálný a úsporný způsob pro tvorbu prototypů a kusovou výrobu.

Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně