Hlavní navigace

Distree EMEA 2018: Od chytrých zámků po peněženky a systémy pro těžbu kryptoměn

12. 2. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
Na 16. ročníku konference Distree EMEA v Monaku se prezentovaly stovky technologických značek s cílem seznámit se s lokálními distributory, retailery a channel partnery. Co nás letos zaujalo?

Únorová regionální konference Distree EMEA obsáhla tradičně nabitý program. Kromě čtyř tisíců předem sjednaných obchodních schůzek ve výstavním prostoru se v okolních sálech konaly workshopy a prezentace společností Context, European Hardware Association, Game Advisor, GfK, GTDC, HAX, Game Advisor, GfK, GTDC, HAX, Parks Associates, Quadmark, Red Dolphin a Regent Partners.

Podle pořádajícího Distree se akce zúčastnilo přes 250 zástupců distributorů a retailerů (a e-tailerů). Účastníci se do Monaka sjeli z více než padesáti zemí.

Nechyběl tradiční formát „60 Seconds to Convince“, ve kterém se třicet značek snažilo během minuty zaujmout osazenstvo svým produktem. Vítězové byli zvoleni skrze živé elektronické hlasování. Ocenění Best Product Design Awards si odneslo TGI Technology za reproduktor UB+ Eupho E3, ocenění Best Product Innovation získal Roader za svou časosběrnou kameru.

Reproduktor UB+ Eupho E3. Zdroj: Distree Events

 

Časosběrná kamera Roader Zdroj: Distree Events

Během gala večera byli vyhlášeni vítězové EMEA Channel Avademy: 2018 Awards pro nejlepší distributory spotřebitelských technologií. Tisíce výrobců, resellerů a retailerů napříč regionem hlasovaly on-line ještě před samotnou konferencí. V regionu střední a východní Evropy zvítězila ABC Data.

Ilona Weiss, prezidentka a CEO ABC Data, převzala ocenění distributor roku regionu střední a východní EvropySoučástí gala večera bylo také vyhlášení Distree Diamond Awards – ocenění pro zúčastněné značky. Nominace do jednotlivých kategorií vzešly z hodnocení portfolií, produktových roadmap, partnerských programů, obchodních potenciálů, obchodních strategií a kvality setkání na Distree.

Vítězové vzešli opět z živého hlasování na gala večeru. Ceny si odnesly společnosti Assmann, Dicota, GZ Electronics, Inno3D, IRIS, Just5, MyScreenProtector, MysteryVibe, Promate, Sandberg, Silicon Power, Smanos, Tuncmatik a Yi.

ChannelWorld se jako mediální partner konference účastní již od roku 2009. Nechyběli jsme ani letos. Z řady schůzek s výrobci vám přinášíme ty, které nás zaujaly a současně jsou připravení začít spolupracovat s novými distributory či prodejci na českém a slovenském trhu.

Chytré zámky

IglooHome je partner Airbnb a vyrábí „chytré“ domovní zámky a schránky. Zámek se odemyká skrze ruční zadání PIN kódu nebo přes Bluetooth, přičemž vygenerování kódu je možné vzdáleně – stačí jej pak jen zaslat hostovi a ten má po omezený čas garantovaný přístup. Partnerství a integrace s Airbnb umožňuje navíc automaticky generovat a zasílat přístupový kód návštěvníkovi do jeho aplikace a po skončení pronájmu jej opět automaticky zneplatnit.

Produkt je již dostupný v šedesáti zemích světa a pro český a slovenský trh výrobce teprve začne hledat potenciální distributory.

Chytré zámky IglooHome

Na českém trhu je však již dostupný retrofit chytrý zámek Nuki. Nasadí se na vnitřní stranu dveří na cylindrickou vložku. Do zámku se vloží klíč a Nuki po kalibraci zajišťuje zamykání/odemykání mechanickým elektromotorem poháněným čtyřmi AA bateriemi. Při využití Nuki Bridge a jeho spojení s Wi-Fi lze zámek ovládat i na dálku skrze mobilní aplikaci po internetu.

retrofit chytrý zámek NukiOdemykání a zamykání lze také automatizovat, pokud je v dosahu smartphone se spárovanou aplikací a Bluetooth. Existuje možnost ovládání přes přívěšek, chytré hodinky Apple Watch a Android Smart Watch nebo hlasového asistenta.

Výhradním distributorem je na českém trhu Elektro-System-Technik. Samotný zámek stojí zhruba 6 tis. korun, kombi s bridgem pak 7 900 Kč.

HW peněženky na kryptoměny

Ledger vyvíjí zabezpečené produkty pro kryptoměny a blockchainové aplikace. Na Distree ukázal hardwarovou peněženku pro kryptoměny Ledger Nano S. Celosvětově prý loni prodal milion kusů (z toho 35 % v Evropě). Letos chce prodeje zčtyřnásobit, a proto hledá distributory a resellery, kteří mu pomohou také budovat značku a edukovat trh. Doposud prodával napřímo, skrze Amazon a skrze některé e-shopy. Nyní nastavuje distribuční model a řeší právní otázky na jednotlivých trzích, aby mohli rychle škálovat prodeje.

Na evropském trhu Ledger prodává Nano S za 94,8 eur vč. dopravy a daně. Podporuje Bitcoin, Litecoin, Ethereum a Ethereum Classic. Mezi jeho konkurenty patří např. český Trezor nebo Bitbox (viz dále).

Hardwarová peněženka pro kryptoměny - Ledger Nano SHardwarová peněženka pro kryptoměny - Ledger Nano SHardwarová peněženka pro kryptoměny - Ledger Nano S

 

 

 

 

 

Konkurenční BitBox od švýcarských Shift Devices je zaměřený vyloženě na Bitcoin a Ethereum. Liší se tím, že jejich kód je 100% open-source. Zařízení generuje kryptografický klíč, bezpečně ho ukládá a usnadňuje s ním další nakládání. Správa kryptoměn využívá dvoufaktorovou autentizaci (U2F FIDO) a klíče lze navíc snadno zálohovat přes slot pro MicroSD kartu.

Pro prodejce bude však důležité, že minimální množství na objednávku je jen 300 kusů a mohou dosáhnout 50% marže v závislosti na odběru. Aktuální cena je 59 eur plus poštovné.

HW peněženka pro kryptoměny Digital BitBox

Ještě než opustíme segment kryptoměn, zmíníme lotyšského výrobce Just 5. Český a Slovenský trh pro něj sice teď nejsou prioritou ale pro zajímavost uvádíme, že kormě toho ,že v ceně od 80 do 200 eur vyrábí jako oficiální partner Googlu smartphony, dodává také hotová zařízení pro těžbu kryptoměn.

Zařízení pro dolování kryptoměn od Just 5Teprve je čerstvě uvádí na trh a budou k dispozici v různých konfiguracích. Zákazník je nemusí mít jen doma, může si je umístit nebo pronajmout v některém ze tří datacenter Just5 Blockchain v Estonsku (2MW), Lotyšsku (2MW) nebo Rusku (10MW). Na Distree nebyli jediní výrobce těchto zařízení - do stavby systémů pro těžbu kryptoměn se pustila i společnost Inno3D, kterou můžete znát primárně jako výrobce grafických karet.

Málo Wi-Fi?

Výrobců Wi-Fi routerů je na našem trhu jako hub po dešti. To nebrání ruské společnosti Keenetic, která je na domácím trhu podle GfK a Contextu již jedničkou, prorazit i dále v Evropě. Výrobce s vlastním vývojem nabízí dvanáct modelů od třídy N300 až po AC2600 Wave 2 a napříč všemi používá jednotný systém, což umožňuje snadný růst podle potřeb zákazníka. K dispozici jsou i routery s VDSL a 4G modemy. Správa routeru je možná také na dálku skrze Android a iOS aplikaci. Výrobce uvádí, že si zakládá na maximální stabilitě produktů a dostupné ceně. Zabezepčení ošetřuje skrze vestavěný Norton ConnectSafe, AdGuard a SafeDNS.

KeeneticWi-Fi routery Keenetic

Smartphone pro děti

Na první pohled vypadají francouzské KiwipWatch jen jako barevné chytré hodinky. Jejich hlavním cílem je však dodat přehled rodičům nad tím, zda se jejich děti do 12 let neztratily a s kým jsou v kontaktu. Kombinací více technologií mají umožnit lokalizaci i uvnitř budov. Kombinace s mapami Google a Streetview pak dovoluje pohled na okolí pro případ pomoci.

Hodinky mají integrovaný telefon, na nějž se dovolají pouze čísla z whitelistu, obdobně lze tak přednastavit možné odchozí hovory. Skrze mobilní aplikaci mohou rodiče na dálku lokalizovat pozici dítěte, nebo zakázat určité funkce v čase výuky. Hodinky totiž kromě sledování pohybových aktivit dítěte obsahují virtuálního mazlíčka – v množství pohybu a péči o "Kiwipi pet" pak mohou děti mezi sebou soutěžit.

Channelworld_ozveny

Zakladatelé Kiwip - David Tao a Matthieu LimKiwipWatch

Zdroj: ChannelWorld
Zdroj foto: ChannelWorld, Distree Events

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024