Hlavní navigace

DSL.cz: 3G síť O2 začíná výrazně zaostávat za konkurencí

14. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Ilya Postnikov - Fotolia.com
Podle statistik serveru DSL.cz založených na měření přenosové rychlosti zákazníků využívajících mobilní připojení tuzemských operátorů má nejrychlejší 3G síť T-Mobile. Jak rychlé jsou české 3G sítě?

DSL.cz: 3G síť O2 začíná výrazně zaostávat za konkurencíMobilní síť třetí generace tuzemského operátora O2 začíná výrazně rychlostně zaostávat za konkurencí. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil server DSL.cz.

Ty vycházejí z měření rychlosti samotnými zákazníky operátorů, takže odrážejí rychlost, které reálně zákazníci se svými mobilními zařízeními dosahují.

Oproti propagačním materiálům operátorů, kteří se chlubí například nasazováním datové technologie HSPA+ DC s teoretickou maximální rychlostí až cca 42 Mbit/s, tak mnohem více odpovídají realitě.

Ta není vůbec růžová nejen pokud jde o rychlost, ale i co se týče pokrytí.

Na skutečnost, že i přes vysoké procento pokrytí populace sítěmi na bázi technologie UMTS ve skutečnosti žádný operátor nepokrývá svou UMTS sítí ani polovinu území České republiky, upozornil Český telekomunikační úřad, když ke zprávě o stavu telekomunikačního trhu za rok 2011 přidal čerstvá data ke konci druhého kvartálu tohoto roku. O této zprávě ChannelWorld již informoval.

Největší telekomunikační operátor má nejpomalejší 3G síť

Server DSL.cz poukazuje na rozevírající se nůžky mezi operátory, pokud jde o průměrnou rychlost v jejich 3G sítích na bázi technologie UMTS. T-Mobile má podle měření uživatelů serveru DSL.cz dlouhodobě nejrychlejší UMTS síť. V říjnu poprvé průměrná rychlost naměřená jeho zákazníky na DSL.cz překročila hranici 5 Mbit/s, když činila přesně 5,2 Mbit/s.

Na druhém místě jako již tradičně skončil Vodafone, v jehož případě průměrná naměřená rychlost v UMTS síti za říjen 2012 činila 4,47 Mbit/s. Oba zmínění operátoři rychlostně utíkají O2. Zákazníci největšího telekomunikačního operátora v zemi na DSL.cz v říjnu tohoto roku naměřili průměrnou rychlost pouze 2,23 Mbit/s.

DSL.cz konstatuje, že průměrná rychlost v UMTS síti O2 se za poslední rok nezvyšuje takovým tempem jako průměrná rychlost UMTS sítí konkurenčních velkých mobilních operátorů. Zatímco průměrná rychlost v UMTS síti O2 se v říjnu meziročně zvedla jen o 22 %, v UMTS sítí T-Mobilu se meziročně zvýšila o 76 % a v síti třetí generace Vodafonu založené na stejné technologii pak o 63 %.

UMTS sítě jsou výrazně rychlejší než CDMA sítě

Za zmínku stojí i rychlosti naměřené zákazníky v sítích třetí generace na bázi technologie CDMA. Výhradně na tu sází čtvrtý mobilní operátor U:fon. Průměrná rychlost v jeho CDMA síti naměřená letos v říjnu uživateli DSL.cz činila pouze 671 kbit/s, takže si U:fonova CDMA síť meziročně rychlostně pohoršila o sedm procent.

CDMA síť vedle UMTS sítě stále provozuje O2, přičemž průměrná naměřená rychlost na DSL.cz v říjnu 2012 činila 970 kbit/s. CDMA síť O2 si sice meziročně polepšila o 23 % a překonává průměrnou rychlost v CDMA sítí konkurenčního U:fona, nicméně obě české CDMA sítě jsou rychlostně velmi pozadu za UMTS sítěmi. Ty jsou ale zase rychlostně pozadu za marketingovými sliby operátorů.

 


 

Graf 1: Vývoj průměrné naměřené rychlosti v UMTS sítích zákazníky tuzemských operátorů na serveru DSL.cz od října 2011 do října 2012 (zdroj: DSL.cz)

Rychlost mobilního Internetu v 3G sítích

 

Channelworld_ozveny


Zdroj: DSL.cz

 

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti