Hlavní navigace

E-čtečky Wexler vstupují přes dovozce BookHaus na český a slovenský trh

15. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Společnost Wexler, součást ruského výrobce a distributora Avirsa, chce expandovat na evropském trhu. Jako dovozce si vybrala firmu BookHaus. Jak chce prorazit se svými čtečkami e-knih?

Zleva: Pavel Fries, Alexander Pavlov, Leo Prozument, Jakub KocianRuská firma Avirsa představila své čtečky e-knih Wexler v roce 2010. Pod touto značkou se zde chystá prodávat i tablety. Na jiných trzích vyrábí taktéž desktopy, nettopy a servery.

Leo Prozument, generální ředitel Wexler Global, při příležitosti představení produktů upozornil, že součástí Avirsa je také divize Avirsa Digital zaměřená na elektronický obsah. Aktuálně nabízí na 1 500 titulů e-knih, zatím však nikoliv v češtině.

Dnes jsme přítomní v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, v Kazachstánu a teď v České republice a na Slovensku. Další kroky naše expanze míří do Německa, Itálie, Rakouska, Polska, Maďarska a Rumunska. Samozřejmě plánujeme posílit naši pozici v Severní Americe,“ uvedl rozvojové plány Prozument.

Dodal, že se do roku 2015 chce dostat mezi top 5 značek e-booků a tabletů, čehož lze dosáhnout při meziročním růstu o 50 %.

Za rok a půl Wexler prodal na všech trzích 400 000 kusů e-čteček, přičemž na ruském a ukrajinském  trhu  dosáhl téměř na 35% podílu v TFT-LCD čtečkách. V roce 2011 představoval obrat společnosti Wexler zhruba 50 milionů.

Dovozce PocketBooků přibírá

Do Evropy (vč. ČR) čtečky dováží Wexker společnosti BookHaus, jejíž české zastoupené BookHaus Česká republika bylo založeno v srpnu 2011, kdy začali s distribucí PocketBooku. Roční obrat dovozce dosahuje podle Pavla Friese, generálního ředitele BookHaus Česká republika, asi 80 milionů korun.

V České republice čtečky dovozce dostává na trh především přes retail a e-tail. U dovozce či distributorů (zatím HP Tronic) je však mohou nakupovat i další prodejci, kteří čtečky dokážou nabídnout. Pavel Fries dodal, že z pohledu periodicity dodávek fungují ve 2 až 4 týdenním cyklu a pro čtečky lokálně zajišťují servis a podporu.

Alexander Pavlov, obchodní ředitel firmy BookHaus, uvedl, že plánují spolupráci s některými českými prodejci e-knih. Primárním cílem je podle Pavlova co největší rozšíření českého elektronického obsahu, tlak na nízkou cenu a dostupnost. Zatím je podle něj však bariérou český autorský zákon a historický obchodní model, ve kterém si každý v distribučním řetězci chce z prodeje knihy ukrojit svůj podíl, což tlačí cenu vzhůru.

Nerozbitná čtečka e-knih a přijdou i tablety

Dva modely čteček, které přicházejí na český a slovenský trh představil Jakub Kocián, obchodní zástupce BookHausu. Čtečky jsou lokalizovány do češtiny (slovenština se připravuje) a podporují hlavní formáty e-knih (ANSI, TXT, PDF, HTML, FB2, PDB, EPUB, DOC, RTF).

Wexler. Flex One a Wexler. Book T7004Prémiovým modelem je Wexler. Flex One – čtečka s polymerovým e-ink displejem od LG. Údajně se jedná o nejtenčí (151 x 134 x 4 mm)a nejlehčí (110 g) čtečku e-knih na světě, která je zároveň nárazuvzdorná a vodotěsná.

Čtečka je dostupná v sedmi barevných kombinacích, balení kabel, koženkový obal a síťový adaptér. Vysokou koncovou cenu (5 999 Kč vč. DPH) lze obhájit parametry a nerozbitností displeje. Za jeho výměnu dá zákazník totiž u čteček řádově tisíce korun.

Cílovou skupinou jsou podle BookHausu ženy 30+, které nezajímají až tak parametry, ale vzhled a použitelnost.

Channelworld_ozveny

Naopak především cenou chce zaujmout Wexler. Book T7004 - TFT čtečka v hliníkovém těle. Její balení obsahuje navíc kromě pouzdra i sluchátka, jelikož dokáže přehrávat MP3, rádio a video. Čtečka e-knih má bezdotykový TFT displej, slot na SD kartu a nabídnout ji můžete za 1790 Kč s DPH.

Další modely e-čteček by měly přijít po veletrhu IFA, přičemž jejich hlavní předností OS Android, na kterém by čtečky při použití e-ink displeje měly nabídnout nadprůměrnou výdrž na baterii. Dále lze očekávat také modely s Wi-Fi, které dostupné čtečky Wexler zatím neobsahují.

Zdroj: ChannelWorld, Wexler

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů