Hlavní navigace

Fotoreport: Den s divizí Software DNS

30. 11. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Divize Software společnosti DNS pozvala partnery do stylového hotelu Bellevue Karlov v Benešově u Prahy, kde představila novinky z portfolia výrobců softwaru.

Na setkání divize Software společnosti DNS s obchodními partnery a dodavateli softwaru účastníky přivítal šéf divize Luboš Výrostek.

Vyzval partnery, aby i do budoucna využívali této pravidelné akce k získávání nových informací a zkušeností, které jim v dalších měsících pomáhají k dalšímu byznysu. Hlavní oznámení si nechal na závěr (viz dále).

Luboš Výrostek, šéf divize Software, DNS Luboš Výrostek vysvětlil model partnerského obchodního modelu pro cloud s tím, že se zaměřil především na oblast veřejné správy. Té totiž podle Výrostka chybí lidé, kteří by se mohli o hardwarovou infrastrukturu starat.

Díky cloudu zákazník nemusí řešit stárnoucí hardware, neřeší problematiku majetkové a účetní evidence a nemusí odpisovat a vyřazovat majetek. Neustále navíc ví, kolik jej „virtuální datové centrum“ stojí, uvedl Výrostek.

Poté shrnul hlavní principy Office 365 a pro státní správu zdůraznil potřebu nastavení SLA poskytované služby. Připomenul, že se nelicencuje na stroj, ale na uživatele, který může Office 365 používat na pěti zařízeních.

Zákazníci ve veřejném sektoru prý také často nevědí, že neukládají data jen do cloudu, ale i na samotné zařízení. Doplnil také, že nezřídka netuší, že si mohou samostatně pořídit cloudové služby e-mailu (Exchange) či SharePointu, ale Office mohou mít nadále jako tradiční licence.

Ukázal také možné scénáře použití Office 365 – např. publikace materiálů pro veřejnost, e-learningové kurzy, zálohování klientských stanic, nebo dokumentový archiv a sdílení dokumentů.

Pavel Kučera z Arrow ECSZálohování virtuálních serverů (na VMware a Hyper-V) řešením Veeam prezentoval Pavel Kučera z Arrow ECS. Nejprve shrnul inovace Veeamu za posledních sedm let, z nichž nejaktuálnější je možnost vytváření snapshotů na úrovni storage pro HP, Netapp i EMC.

Konkrétně se pak věnoval možnostem zálohování do cloudu. Pomocí řešení Backup&Replication lze data zálohovat i replikovat na více úložišť, od loňského roku jde navíc zálohovat (ne replikovat) i do cloudu. V prosinci však Veeam vydá novou verzi - Cloud Connect Replication, která dovolí do cloudu i replikovat. Zabezpečení přenosu dat řeší přes SSL propojení (konektor) a není tak potřeba vytvářet VPN tunel. V prosinci vyjde také Veeam Explorer pro Oracle, který bude podporovat databáze běžící na VM a OS Linux a Windows.

Po přestávce na kávu vystoupil Vratislav Břeněk ze společnosti VMware, který blíže rozebral vCloud Air. „Z pohledu VMwaru je cloud již další site pro zálohování“, řekl Břeněk. VMware nabízí tři varianty: dedikovaný cloud, do kterého si klient může přinést vlastní licence; virtuální privátní cloud, který zákazník sdílí s ostatními a virtual private cloud on demand, který zákazník využívá čistě podle aktuálního využití.

Vratislav Břeněk ze společnosti VMwareCeny cloudu VMwaru se liší podle lokality (Německo a Velká Británie). V ceně jsou zahrnuty i firewally, VPN a load balancery.

Vratislav Břeněk upozornil, že cloudu VMwaru umožňuje obnovu po havárii jako službu, kde určité testování a provoz je již v ceně. Dodal, že partneři pro prodej cloudu VMwaru potřebují stejnou úroveň jakou pro prodej standardních licencí. Samostatný program je určený pro poskytovatele, kteří používají řešení VMwaru ve vlastním datacentru.

V oblasti software asset managementu (SAM) spolupracuje DNS na odborném základě s firmou  Comparex, přičemž obě drží ocenění certifikace SAM pro licencování produktů Microsoft a dalších. Petr Turek z Comparexu nejprve shrnul závěry průzkumu IDC, který ukazuje, že 85 % dotázaných firem nedosahuje shody s licenčními požadavky výrobců softwaru, 63 % respondentů podstoupilo softwarový audit a 96 % dotázaných firem plýtvá penězi za nevyužitý software.

Proto Comparex přišel se službou SoftCare, která má zmenšovat riziko s pojené s licencováním a snižovat náklady na software. Součást této služby v podobě SAM2Go mohou nabízet i partneři DNS. Služba má pomáhat optimalizovat licence a tím na nich šetřit a zároveň eliminovat riziko pokuty v případě auditu.

Ondřej Krumphansl z ComparexuOndřej Krumphansl z Comparexu poté shrnul nastavení obchodního modelu. Po prvotní optimalizaci softwarového prostředí, následně zákazník platí za kontinuální službu (cena za zařízení), která optimalizuje jeho prostředí v případě změn. Jako hlavní kontakt u klienta vystupuje partner, který zná nejlépe jeho infrastrukturu, říká Krumphansl. Partner může kdykoliv zadat ticket do centra podpory Comparexu, který vyhodnotí změnu, poskytne partnerovi radu, a ten ji předá klientovi.

Petr Turek jako referenci uvedl Hugo Boss, kterému pomoci SAM2Go optimalizovali software společností Microsoft, Oracle, Adobe a Autodesk. TCO identifikovalo úspory na licencích ve výši 367 000 eur.

Boris Pavlík z DNSPo druhé občerstvovací pauze shrnul Boris Pavlík výhody podnikového řešení pro zálohování a obnovu Commvault Simpana (o nich jsme již dříve mluvili s Alanem G. Buntem).

Oproti konkurenci (EMC, IBM, Symantec a další) vyzdvihl jednotný management pro všechny produkty, čehož CommVault dosahuje díky tomu, že všechen software vyvíjel sám bez akvizic.

Ceny v cloudu, které dávají smysl

Závěrem přednáškové části vystoupil znovu Luboš Výrostek, aby pohovořil o cenách licencí v cloudu. Narovinu uvedl: „Nebudeme prodávat za méně, než jsme my pořídili. Budujeme si důvěru partnerů v tom, že součástí dodávky je naše přidaná hodnota a ta je korektním způsobem vyjádřena.“ Pokud se distributorovi podaří v průběhu soutěže u výrobce cenu ještě snížit, získává marži partner.

Zdůraznil, že divize Software bude za každou cenu přistupovat k byznysu poctivě a podle dohodnutých pravidel. Tam, kde spolupracujeme s naším obchodním partnerem, vždy budeme podporovat jeho roli u zákazníka – například primárního kontraktora, uvedl Výrostek.

Den s  divizí Software DNS

Partner jako cloudový broker

Účastníky také seznámil s představou partnera jako cloudového aplikačního brokera – prodejce cloudových služeb, který poradí zákazníkovi, co používat. V platformním cloudovém softwaru, kde je velmi nízká marže, je zásadní dobré navržení architektury a volba vhodných aplikací, vysvětlil Výrostek.

Dodal, že podstatou úspěšného řešení je nabídnout a dodat zákazníkovi to, co potřebuje, což musí vzniknout na základě komunikace a může to být odlišné od toho, co si bě strany původně představovaly. Korektní komunikace v obchodě je základním přesdpokladem úspěchu pro obě strany, řekl Výrostek.

Channelworld_ozveny

DNS se již dohodla na distribuci cloudového softwaru GScan od firmy Gradient (OCR řešení), Team Assistent (pro definici a kontrolu procesů), Requestor (service desk) a softwaru na plánování strategických cílů a vyhodnocování od firmy Komix.

V průběhu večera mohli účastníci ještě využít hotelovou saunu a vířivku a po večeři při dalším občerstvení neformálně podiskutovat s přednášejícími i mezi sebou.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně