Hlavní navigace

Fotoreport: Synology 2018 přivezlo do Prahy nové NAS, router a vylepšení aplikací

20. 10. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Channelworld
Tradiční nálož produktových novinek a demo ukázek z portfolia Synology přinesla podzimní konference Synology 2018 v Praze.

Přibližně 200 zákazníků a partnerů přivítala na konferenci Synology 20187 v pražském hotelu Vienna House Andel’s produktová manažerka Janka Chytráčková. Kromě partnerů akce představila také přítomné zástupce distributorů: za Tech Data Petra Maška, za AT Computers Jakuba Křižánka a za Kobe Petra Bařtipána, se kterými reselleři mohli diskutovat obchodní dotazy. Pozvala také na výstavku produktů s živými ukázkami.

Manažer Synology pro východoevropské trhy Niklas Poll v zahajovací přednášce připomenul, že společnost loni marketingově „přejmenovala“ NAS na „Networking Applications Storage“ a bere to jako základ pro své produktové portfolio. Zaměření na storage je zřejmé, v aplikacích Synology dnes nabízí více než sto softwarových balíčků, které jsou k dispozici pro storage/server a jeho obsluhu, a poskytuje také řešení pro privátní cloud. Pod networkingem se pak schovává „high-endový router“.

Niklas Poll, SynologyPoll shrnul, že od roku 2004 Synology prodalo přes pět milionů NAS a registruje 3,6 milionu stažení operačního systému DSM 6.1. Mezi zákazníky Synology z různých odvětví zmínil například Unilever, Jetstar nebo Audi.

Před začátkem přednášek samotného Synology vystoupili s prezentacemi také zástupci partnerských společností Axis Communications, Kingston a Seagate.

V první přednášce Synology Lubomír Tomány upozornil, že 80 – 90 % firem skončí v prvních pěti letech svého fungování. Proto představil dvě sady nástrojů, které tomu mají pomoci zabránit. První sadou jsou nástroje efektivnějšího podnikání: chat nyní vč. klientů pro mobilní zařízení a desktop, e-mailový server s nastavením různých úrovní a práv administrátorů a uživatelů, kancelářský balík a nástroje pro lokální a vzdálenou práci se soubory, kalendář a poznámky. Přičemž zejména resellery Tomány upozornil, že firemní nástroje pro spolupráci jsou jedním z mála dvouciferně rostoucích segmentů v IT.

Lubomír Tomány, SynologyDruhou sadou jsou nástroje pro bezpečnější podnikání (ochrana dat pro firemní procesy, záloha a obnova NAS a hybridní obnova z cloudu). Aplikace Active Backup se nově rozšířila na možnosti zálohy PC (Windows), serverů (Windows Server), virtuálních strojů (VMware) a veřejného cloudu (G Suite, Office 365). Synology nabízí také vlastní cloudové úložiště C2 pro zálohování a obnovu po havárii. U DR ve vlastním cloudu Synology láká na hodinové RPO a patnáctiminutové RTO. Stále samozřejmě zůstává možnost postavit on-premise cluster s vysokou dostupností.

Po přestávce pokračovala dalšími novinkami v portfoliu Janka Chytráčková. Zmínila vyšší model bezdrátového routeru RT2600sv, který Synology nyní doplnilo o MESH Router. Ten, jak název vysvětluje, bezdrátově propojuje více uzlů do jedné sítě. Má dvě separátní 5GHz pásma – jedním se routery propojují mezi sebou a druhé využívají pro spojení s klienty.

Janka Chytráčková, SynologyPřipomenula také službu VPN Plus (webové VPN, SSL PVN a site-to-site VPN), která je nově rozšířená o funkci vzdálené plochy s možnostmi nastavení povolení na úrovní uživatelů, ukončení živých připojení a blokace cílových IP adres.

Janka Chytráčková se potěšila, že od uvedení Surveillance Station roste Synology v prodeji dalších licencí každý rok trojciferným tempem. Nová verze 8.1 umožňuje také integraci interkomu včetně kamery a audia a přidává možnost vzdáleného odemknutí. Pro retail a logistiku ukázala propojení POS s kamerovým záznamem v NAS přes COM port. Informace zadávané na pokladně se propisují do záznamu a dovolují v něm také vyhledávat.

Pro streamování až 96 kanálů připomenula zařízení VS960HD. Dále pro monitoring předvedla NVR rekordér NVR128 s podporou dvanácti kanálů a HDMI výstupem.

Nejprodávanější cenově dostupným produktem je pro Synology DS418 s čtyřjádrovým procesorem ARM, 2 GBM RAM a podporou BTRFS a snapshotů. Mezi dalšími novinkami zmínila multimediální NAS DS218+, čtyřšachtový DS918+ s čtyřjádrovým procesorem Intel Apollo Lake, 4-8 GB RAM a šestišachtový DS3018xs s expanzí na 30 šachet. V all-flash polích Synology uvedlo další novinku – šestišachtový desktopový all flash NAS FS1018 s 36 pozicemi, 32 GB RAM a čtyřmi 10GbE porty v základu.

Novinky v portfoliu NAS Synology

Závěrem své prezentace představila Janka Chytráčková novou aplikaci Moments, která doplňuje Photo Station. Dovoluje prohlížet fotky seřazené podle časové osy, nebo místa jejich pořízení a také podle zachycených osob. Audio Station pak dostalo integraci s hlasovým asistentem Alexa od Amazonu.

Poté vystoupil hostující řečník Bohumir Bartos ze společnosti Multigate, která je velkým zákazníkem Synology v ČR. Předvedl jedno z největších reálných nasazení monitoringu na více místech s využitím CMS.

Po přestávce se Vojtěch Müller ze Synology věnoval nástrojům pro dostupnost dat. Předvedl kalkulačku, která vypočítá velikost snímků zálohy a jejich počet za uvedené období. Z toho lze odhadovat další trend v ukládání dat. Poté ukázal funkci pro opravu chyb na discích (Smart Data Scrubbing) s možností oprav na úrovni fondu úložiště/RAID.

Představil také nový balíček iSCSI Manager pro správu lun. Nově umožňuje přímo nastavení snapshotů. Upozornil také možnost v nastavení NAS přepnout mezi konfigurací úložiště pro vysokou propustnost nebo pro nízkou latenci. Závěrem se věnoval možnostem virtuálních instancí Virtual DSM. Při nákupu licencí získáte aktualizace Virtual DSM po tři roky (poté je možné využívat dál bez aktualizací) a škálovatelnost pro virtualizovaci až 500 zařízení.

Channelworld_ozveny

Po skončení přednášek následovala soutěž o produkty Synology, oběd a čas na networking a živé ukázky na stáncích.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024