Hlavní navigace

Fotoreportáž: Comstor uspořádal konferenci Cisco UCS

8. 12. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
Comstor, distributor s přidanou hodnotou, připravil pro partnery konferenci o moderních datových centrech Cisco UCS. Akce se konala ve školícím centru OKsystem v Praze. Co se partneři dozvěděli?

Na konferenci vystoupili zástupci výrobců Cisco, Intel, NetApp a WMware, kteří tvoří koalici IVA (Imagine Virtually Anything). Celou akci zahájil Tomáš Jilík, general manager společnosti Comstor a po uvítání partnerů  představil  český Comstor. Podporu partnerů vysvětlil na modelu šesti kroků – příprava začínající školením a certifikací, společný přístup s partnery (marketing a komunikace) pro lepší jednání s klienty, zjištění co zákazník potřebuje (průzkum trhu), společný návrh řešení, prezentace řešení zákazníkovi a jeho realizace včetně poprodejních služeb.

Dále Tomáš Jilík upozornil, že Comstor v Bruselu otevřel LEAP centrum, high-tech laboratoř s produkty těchto výrobců, která slouží jako showroom virtualizovaného řešení pro partnery i koncové zákazníky.

Filip Richetský, obchodní manažer OKsystem, předvedl partnerům nabídku školení Cisco s akční slevou 50 %. Školení pokrývá návrh, optimalizaci a zabezpečení sítě. Po absolvování školení jsou partneři připravení na složení zkoušky stát se certifikovaným partnerem Cisco.

Virtualizace od VMware

VMware na akci zastupoval Marek Bražina, senior system engineer. Při prezentaci vSphere  4 poznamenal, že původní datová centra jsou jako zoologické zahrady. Každá součást je jako zvířátko s vlastním krmením (napájením) a vlastním oMarek Bražina, senior system engineer společnosti VMwarešetřovatelem (správou). Datová centra bez virtualizace v dnešní době znamenají mnoho serverů, velkou spotřebu a nároky na správu.

Podrobně pak vysvětlil možnosti virtualizace. Začal virtuální infrastrukturou, která propojuje více fyzických serverů do jednoho logického serveru, na kterém běží virtuální vrstva VMware nad níž jsou zavedeny virtuální servery a na nich spuštěné aplikace. Pak vysvětlil přesouvání OS mezi fyzickými servery prostřednictvím vMotion a kompletní zautomatizovaní funkce přes DRS a DPM, které hlídají optimální zatížení fyzických serverů.

Dalšími tématy byly virtualizace v úložištích v podání vStorage a tenkého provisioningu a virtualizace desktopů. Závěr prezentace VMwaru věnoval Marek Bražina aplikacím View Manager a View Composer pro úsporné klonování desktopů podle přednastavené šablony a aplikaci ThinApp, která dokáže zabalit aplikaci s potřebnými komponenty do nezávislého exe balíku.

Infrastruktura Cisco

„Unified Computing System", který integruje nové technologie, představil Tomáš Michaeli, consulting system engineer Cisco. Základ UCS tvoří infrastruktura od Cisca, Tomáš Michaeli, consulting system engineer Ciscokterá propojuje dostatečně výkonnou serverovou vrstvu (platforma Intel), na níž běží virtuální vrstva s plně automatizovaným provisioningem nových serverů a služeb (VMWare). Nová generace UCS 2.0 redukuje TCO (náklady na vlastnictví a údržbu) o 20 – 30 % a díky propustnosti 10 Gb/s a dalším parametrům zajistí provisioning v řádu minut.

V produktové části prezentace představil Tomáš Michaeli switche Nexus 7000 vč. softwarového switche Nexus 1000V pro VMware. Připomenul také, že generace switchů Nexus je vhodná pro náročné gigabytové přenosy na optickém vláknu a naopak switche Catalyst pokryjí nižší nároky na datové přenosy.

Partnerské programy Cisco

O nové generaci servisní podpory Cisco UCS Services mluvil Libor Pešek, key account manažer společnosti Comstor, a vysvětlil rozdíly mezi Smartnetem a novou generací UCS Services. Ty spočívají především v odlišném odstupňování služby a v případě Unified Computingu navíc v zahrnutí 24/7 podpory pro OS třetích stran, VMWare a BladeLogic a částečné podpory pro software třetích stran.

V rámci pobídkových programů připomněl možnost získat až 8% slevu od Cisca na předem schválené zakázky. Mezi prezentovanými programy zazněl „Technology Migration Program“, který nabízí slevu při obnovovacích zakázkách - koupě nových Cisco produktů a navrácení starých. V „Not For Resale“ programu mohou partneři získat Cisco produkty se slevou 70 % za účelem představení zákazníkům. Na zakázky ve veřejném sektoru mohou partneři v rámci „Public Sector Partner Programu“ získat slevu až 54 %. Kromě programů Libor Pešek zmínil i promo akce na UCS produkty a produkty pro data centra pro rok 2011.

Trh čeká obnova zastaralých serverů

Adam Raška, market development manažer ze společnosti Intel, na začátku prezentace poukázal na to, že 80 % serverů Adam Raška, market development manažer ze společnosti Intelv České republice je starší 4-5 let a lze tedy očekávat jejich obnovu. Nepříznivě však vyznívají dvě třetiny IT rozpočtů, které jsou obvykle obětovány na údržbu a jen třetina na obnovu.

Další část prezentace patřila aktuální nabídce procesorů pro servery včetně energeticky výhodných Xeonů 5600. Podle benchmarků došlo za posledních 5 let u procesorů až k pětinásobnému růstu hrubého výkonu a až osminásobného růstu výkonu ve virtualizaci. Zrychlení výpočtů a úspora energie se výrazně promítá do nákladů. Pokud se firmy rozhodnou pro obnovu může se ROI v některých případech blížit i 5 měsícům.

Adam Raška ukázal zajímavý nástroj pro prodejce – kalkulátor ROI, který může pomoci přesvědčit zákazníka. Naleznete jej na www.intel.com/go/xeonestimator.

Využívejte výkon tam, kde je potřeba

Za NetApp promluvil Daniel Merhaut, public sector manažer, který uvedl své vystoupení mottem: virtualizovat úložiště a využívat výkon tam, kde je skutečně potřeba. Za své hlavní přednosti výrobce považuje „unified“ architekturu, díky které může zákazník využívat stále jeden systém napříč řešením a nemusí se v případě růstu firmy učit nic nového. Druhou předností je tenký provisioning, tedy průběžné přiřazování větší kapacity než celé pole fyzicky poskytuje.

Channelworld_ozveny

Dále se Daniel Merhaut věnoval deduplikaci a úsporám při neukládání redundantních dat. Poslední část prezentace byla zaměřena na Flexpod, společné řešení NetAppu a Cisca pro VMWare. Nový návrh architektury datových center zaměřený na virtualizované prostředí, která umožňuje integraci řešení od jiných výrobců.

Po prezentacích následoval čas pro diskuzi. I přes mírnou únavu partnerů pod návalem informací se zástupcům výrobců podařilo vyburcovat aktivitu k dotazům. Na otázky a připomínky partnerů nejčastěji padala odpověď, že nelze u zákazníka argumentovat cenou, ale výší nákladů, které mu nové řešení ušetří po dobu používání. Nezapomínat tedy na TCO. Po shrnutí hlavních výhod koalice IVA (komplexní integrace správy síťových prvků, diskových polí a virtualizace) následovala tombola a oběd.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024