Hlavní navigace

Fotoreportáž: eD expo 2012

6. 4. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor:
Největší jarní IT konference pro dealery, eD expo 2012, se uskutečnila 27. 3. 2012 v pražském hotelu Clarion. Přinášíme exkluzivní reportáž s novinkami u výrobců.

Na konferenci eD expo 2012 měli obchodní partneři možnost zúčastnit se přednášek, workshopů a navštívit výstavní stánky téměř čtyř desítek značek ze světa IT a spotřební elektroniky. Kromě novinek pro rok 2012 měli možnost si sjednat schůzky s obchodníky a produktovými manažery pořádající společnosti eD system Czech.

V rámci dopoledního bloku vystoupil generální ředitel Přemysl Pela, který přítomným partnerům zopakoval současnou strategii a důležité změny nastartované v loňském roce. Připomenul také ocenění nejlepší distributora HP, které eD získalo již po desáté za sebou, a cenu broadline distributora roku v rámci ChannelWorld Awards 2010.

V letošním roce nás podle Pely čeká stagnace, s čímž se resellerský kanál bude při tlaku e-tailu na marže a jeho obratu nesnadno potýkat. Můžeme očekávat další konsolidaci resellerské báze na českém i slovenském trhu. Posláním eD systemu je proto napomáhat partnerům, rozlišit resellery a pomoci jim k úspěšnému působení na trhu, říká Přemysl Pela, který začal v nové strategii aktivní partnery dělit na Business, Gold a Premium a podle toho jim poskytovat prodejní a marketingovou podporu.

Přemysl Pela, generální ředitel společnosti eD system CzechPrioritami eD pro letošní rok jsou kromě zmíněné podpory dosažení 50% podílu v resellerském kanálu, spolehlivost a jednoduchost byznysu a důraz na inovace, pod kterými se schovávají nové funkčnosti internetových aplikací a portálu eDlink a cílená nabídka formou řízené distribuce. eD system chce dále rozšiřovat portfolio v oblasti chytrých telefonů, networkingu, komponent. Distributor také uvedl v březnu na trh nové verze svých B2C e-shopů Orchidej.

Před partnery předstoupili také další členové nejvyššího vedení. Robert Sobola, ředitel nákupu, navázal na téma řízené distribuce. Letos se eD zaměřilo na exkluzivní modely notebooků, tiskáren a LCD, a exkluzivní promo akce, které budou dostupné pouze pro resellerský kanál.

Ľubomír Očko, zodpovědný za oddělení marketingu, dodal, že i marketingové akce budou připravovány právě na míru jednotlivých segmentů obchodních partnerů. Finanční ředitel, Kamil Pultar, doplnil oblast kreditních limitů, které budou revidovány minimálně na čtvrtletní bázi. Bohuslav Kaněra, ředitel logistiky, slíbil udržení kvality dodávek a snahu zkrácení času dodávek na max. 24 hodin.

Výběr z přednášek - od komponent přes PC až po tisk

Ranní blok přednášek jsme začali u Sapphire, kde Jana Hübnerová, PR a marketingová manažerka, představila portfolio, které kromě grafických karet a mini PC od loňského roku zahrnuje taky základní desky. Ze základních desek jsou u nás zatím dostupné Pure Black pro hráče a Pure Platinum pro náročnější uživatele. Desky podporují procesory AMD (vč. Fusion) a Intel.

V oblasti mini PC výrobce uvedl třetí generaci s velikostí cca 0,5 litru, která je ideální jako multimediální počítač třeba do obývacího pokoje, jelikož s grafickými kartami Radeon HD zvládne Full HD video. Novinkou je krabička Vid-2X, jež dovoluje zapojení dvou Full HD monitorů především k notebooku bez omezení na OS (připojit lze přes DisplayPort nebo DVI).  Z grafických karet můžete pro přetaktování nabídnout edice  Toxic, tiché karty Sapphire dodává pod značkou Ultimate a nový výkonný způsob chlazení využívají karty Dual-x. Další podporu a informace naleznete na facebookové stránce Sapphire Club, kde je k dispozici i aplikace Card Selector pro výběr grafické karty.

Herní zóna s počítači LynxPrvní přednášku dne měl ve vedlejším sále Michal Útrata s počítači Lynx. Partnerům ukázal speciální sestavu pro seniory Lynx PowerMedia D2700 se stolním počítačem s přednastavenými Windows 7 home premium s velkými ikonami a popisky pro lepší čitelnost, klávesnicí s velkými popisky a monitorem 23“ FullHD LED monitorem AOC.  Nabídnout jej můžete za 10 990 Kč. Hráče můžete oslovit sestavou Lynx Easy Game X4, která s čtyřjádrovým procesorem AMD, 2TB diskem, 4GB RAM, grafickou kartou AMD/ATI 6670 a 20 % LED monitorem Benq vyjde na 12 990 Kč.

S novinkou mezi tiskovými řešeními Epson vystoupil key account manager Marcel Divín. Partnerům představil systém kontinuálního doplňování inkoustu CISS, který nahrazuje standardní náplně inkoustovými tanky pro nízkonákladový tisk. Epson na velkokapacitní inkoustový tisk poskytuje záruku a kontrolu stavu inkoustů jako u běžných tiskáren. Foto tiskárnu L-800 se systémem CISS můžete nabídnout za 7 500 Kč, přičemž je „přednabita“ na 1 800 fotografií 10x15, a je tak ideální pro malé fotolaby. Pro ekonomický tisk dokumentů jsou v nabídce levnější modely L-100 a L-200.

V závěru přednášky Marcel Divín shrnul aktuální promo akce a přidal doporučení: zkuste vzdělávat zákazníky, že cena tiskárny je cca 20-30 % všech nákladů na tisk za dobu životnosti. Pro WorkForce a WorkForce Pro mohou zákazníci do 30. 9. 2012 využít tříletou záruka zdarma a na vybraná zařízení pak Cash Back až 2 000 Kč.

Příležitost prodeje nejen do školství

Epson měl na eD expo vyhrazen jeden sál navíc, kde si mohli účastníci naživo vyzkoušet plnohodnotný 3D projektor. Celkovou nabídku projektorů a příslušenství, které můžete nabídnout do škol, uvedl Roman Vejražka, business account manager. Novinku, interaktivní projektor EB-745Wi (2. generace) můžete podle výbavy nabídnout za koncovou cenu 40-50 tis. Kč. Jedná se o celé řešení s držákem, dvěma pery a dálkovým ovládačem. Projektor dokáže fungovat bez počítače, což podle Romana Vejražky učitelé vítají. V případě zapojení počítače již není potřeba instalovat ovladač.

Hlavní sál s výstavkou výrobců

Zajímavou příležitostí je prodej tohoto projektoru do projekčních kanceláří, správy infrastruktury apod. Při umístění na stole totiž umožňuje pracovat s výkresy, mapami apod. Jako příslušenství pak školám můžete přidat vizualizér jako náhradu meotaru, dálkový ovladač přimontovaný na zdi a reproduktory.

IBM začalo nabízet i malý server jako „startovací model“ od 8990 Kč, čímž chce odstranit barieru, kdy zákazník začne konkurenční značkou a při růstu se jí už drží, říká Martin Moravec, system x a run rate specialist,. Za 21 300 Kč lze nabídnout už System x3200M3 pro menší společnosti bez potřeby vysoké dostupnosti a zákazníkovi, který by chtěl virtualizovat, můžete nabídnout x3400M3 od 54 099 Kč. Obdobná řešení se servisním balíčkem, vzdálenou správou a VMware ESXi lze dodat i v RACK provedení (x3550M3, x3650M3 a x3650M3 v plné konfiguraci se dvěma šestijádrovými procesory). Cena nejvýkonějšího řešení činí 134 249 Kč.

Nové modely M4 jsou již vybaveny generací procesorů Intel označených jako Roomley, obě řady M3 a M4 budou současně dostupné minimálně do podzimu. V závěru přednášky Martin Moravec dodal, že klienti mohou využít dvanáctiměsíčního financování s 0% navýšením, cena obchodního případu však musí být nad 200 000 Kč.

Balíček karet Oki, tombola a VIP party

Přednášku Oki začal Martin Kozdera Jiřím Sedláčkem písní Balíček karet – příběhem z obchodní války: Vzpomenu si na Eso a vidím jediného výrobce LED tiskáren již po 23 let, dvojka mi připomene dva typy produktů – jedny pro běžnou distribuci a IT a ES (Executive Series) modely pro MPS pronájmy tiskáren na základě měsíční splátky, říká Martin Kozdera. Oki vám „prodá stránku“ a vy ji přeprodáte zákazníkovi. Klient si pak objednává přes web u Oki spotřební materiál, o který se nestaráte. Výhodou pro zákazníka jsou jasně plánované náklady, výhodou pro partnera plánované výnosy.

Channelworld_ozveny

Přednášku Oki  začal Martin Kozdera s Jiřím Sedláčkem písní Balíček karet – příběhem z obchodní válkyTrojka Jiřímu Sedláčkovi připomene tříletou záruku pro všechny (u produktů nad 10 tis. Kč i on-site). Čtyřka, to jsou přece čtyři oddělené válce CMYK od tonerů. Pětka připomene pět hlavních kategorií v portfoliu. Ostatní karty už vám neprozradíme, ale dodáme, že se channel manažerům vyplatí zavolat, jelikož Oki hlídá marži a dokáže vám připravit konkrétní nabídku na poptaný projekt. Závěrem nechyběly promo akce -do vyprodání zásob můžete u eD nakupovat černobílou multifunkci MB470 s 50% slevou.

Přednášky doprovázel program v podobě herní zóny. Hlavní cenou soutěže v rámci konference byl dárkový šek v hodnotě 50 000 Kč, který mohl výherce uplatnit na luxusní zájezd pro dvě osoby, nákup v obchodním domě Ikea, či na nákup sportovního vybavení značky Rockpoint. Ve večerních hodinách se mohli partneři odreagovat na VIP párty v pražském klubu Roxy. Více informací a zajímavostí od výrobců naleznete ve fotogalerii níže.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně