Hlavní navigace

Hospodářské výsledky Fujitsu ovlivněny japonským zemětřesením

15. 5. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Fujitsu, poskytovatel podnikových ICT řešení, oznámila konsolidovaný čistý zisk 663 milionů amerických dolarů za fiskální rok 2010 (1. 4. 2010 – 31. 3. 2011). Hodnota je nižší oproti předpokladům kvůli zemětřesení v Japonsku, které narušilo činnost výrobních závodů i regionálních logistických a zákaznických center.

Fujitsu udrželo růst provozního zisku a zahájilo úsilí zaměřené na odstranění následků ničivého zemětřesení v JaponskuČisté tržby společnosti Fujitsu za fiskální rok 2010 dosáhly 54, 6 miliardy dolarů, což představuje 3,2% pokles proti fiskálnímu roku 2009. V Japonsku se tržby pohybovaly na přibližně stejné úrovni jako v loňském roce (35,4 miliardy dolarů). Dočasné odstávky výroby a zpoždění dodávek z větší části vyvážil vyšší prodej LSI zařízení a elektronických komponent.

Čisté tržby mimo Japonsko činily 19,1 miliardy dolarů, což odpovídá 9,2% poklesu oproti fiskálnímu roku 2009, který lze primárně přičíst účinkům změn měnových kurzů jenu a prodeji divize zabývající se výrobou pevných disků.

Provozní zisk vzrostl o 40,5 % na 1,6 miliardy dolarů převážně díky vyšší provozní efektivitě celé skupiny Fujitsu, zejména pak obchodní jednotky zabývající se výrobou a prodejem zařízení LSI.

V ČR se dařilo

Na českém trhu se Fujitsu v minulém fiskálním roce dařilo. „Překročili jsme nejen plánovaný obrat, ale i zisk a patříme tak k nejlepším v naší skupině EEMEAI. I díky skvělým výsledkům je česká pobočka od května nově zodpovědná za řízení a rozvoj obchodu na Slovensku a v Maďarsku,“ uvedl v tiskovém oznámení Radek Sazama, generální ředitel Fujitsu Technology Solutions.

Dopady zemětřesení

Společnost Fujitsu vynaložila 139 milionů dolarů na obnovení činnosti výrobních závodů a vybavení poškozeného při zemětřesení v japonské oblasti Tohoku. „Při úsilí o minimalizaci narušení dodavatelského řetězce a výpadků energie využijeme naši odbornost a nasadíme nejmodernější technologie, abychom přispěli k co nejrychlejšímu ekonomického zotavení a zkvalitnění života obyvatel Japonska,“ uvedl v tiskové zprávě Masami Yamamoto, prezident společnosti Fujitsu.

Přestože jsou všechny závody společnosti Fujitsu již opět připraveny pokračovat v plné výrobě, dopad zemětřesení v oblasti Tohoku vyvolal obavy ohledně nákupu surovin a komponent i nejistoty ohledně investic japonských zákazníků do ICT. Fujitsu proto nemůže v tuto chvíli přesněji vyhodnotit, jak tyto faktory ovlivní konsolidovaný zisk. Z toho důvodu zatím nebyly stanoveny konkrétní prognózy obchodní výkonnosti a předpokládaných dividend pro fiskální rok 2011.

Výsledky jednotlivých obchodních jednotek

Konsolidované čisté tržby v segmentu technologických řešení, který zahrnuje rovněž dílčí segmenty služeb a systémových platforem, poklesly o 3,7 % na 36,3 miliard dolarů. Obrat byl ovlivněn zejména posilující hodnotou jenu. Provozní zisk divize technologických řešení vzrostl o 6 % na 162,8 miliardy jenů (téměř dvě miliardy amerických dolarů).

Čisté tržby v dílčím segmentu služeb dosáhly 29,2 miliardy dolarů, což představuje 4,8% meziroční pokles. Prodej v Japonsku zbrzdily omezené korporátní investice, prodej mimo Japonsko částečně ovlivnil dopad úsporných fiskálních opatření na britském trhu a účinek měnového zhodnocení jenu.

Čisté tržby v dílčím segmentu systémových platforem za fiskální rok 2010 dosáhly výše 7,2 miliardy dolarů, což představuje 1,2% nárůst, k němuž přispěl i prodej vyhrazených serverů pro japonský superpočítačový systém „příští“ generace, dodávky optických přenosových systémů v USA a prodeje serverů x86 v kontinentální Evropě.

Channelworld_ozveny

Čisté tržby v segmentu tzv. všudypřítomných řešení (Ubiquitous Solution) dosáhly 13,6 miliardy dolarů, oproti předcházejícímu fiskálnímu roku se tedy nezměnily. Tržby v Japonsku vzrostly o 4,6 %, na čemž se zčásti podílela konsolidace se společností Toshiba v oblasti mobilních telefonů. Tržby mimo Japonsko poklesly o 10,3 %, převážně v důsledku měnového zhodnocení jenu. Provozní zisk poklesl na 272 milionů dolarů, a to zejména z důvodu vyšších nákladů na vývoj chytrých telefonů a nižších cen mobilních telefonů dodaných na komerční trh.

Čisté tržby v segmentu koncových zařízení činily 7,6 miliardy dolarů, což meziročně představuje nárůst o 7 %. Tento segment vykázal provozní zisk 252 milionů dolarů, což po dvou letech ztrát představuje zlepšení způsobené zejména nižšími fixními náklady dosaženými restrukturalizací ve fiskálním roce 2009.

Zdroj: Fujitsu

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?