Hlavní navigace

IDC: Český trh PC v závěrečném čtvrtletí roku 2012 zpomalil

11. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Český trh osobních počítačů v posledním čtvrtletí roku 2012 ruku v ruce s celkovým hospodářským vývojem v České republice meziročně zpomalil. Celoročně pak skončil v mírném poklesu, uvádí IDC.

Český trh osobních počítačů v posledním čtvrtletí roku 2012 ruku v ruce s celkovým hospodářským vývojem v České republice meziročně zpomalil. Vyplývá to z konečných výsledků zveřejněných společností IDC, která dlouhodobě celosvětově monitoruje trhy ICT.

Zhoršená situace byla patrná jak na straně poptávky domácností, tak ve firemní sféře – ostatně spotřebitelský sentiment v roce 2012 klesl na úrovně, kterých dosahoval v krizovém roce 2009 a obchodní důvěra v komerčních segmentech zůstává také v záporném teritoriu.

Trh notebooků v souladu s očekáváním společnosti IDC v posledním čtvrtletí roku 2012 meziročně poklesl o sedminu. Za oslabením stojí zejména raketový růst obliby jiných mobilních zařízení – tablety se staly hitem vánoční sezóny.

Vedle tohoto vytěsňování notebooků tablety se na trhu notebooků projevil propad v oblasti mini-notebooků, jež se dostaly do závěrečná fáze svého životního cyklu. Nový operační systém se objevil až v průběhu kvartálu a nestačil vzhledem k načasování zatím ovlivnit trh. Jedničkou na trhu notebooků se stala společnost Asus. Trhu desktopů dominovala společnost HP.

Výsledky českého trhu PC v Q4

Největší počet PC dodala v posledním čtvrtletí roku 2012 společnost HP, která je dlouholetou jedničkou na českém trhu. Na druhé místo se dostala společnost Asus, která měla stejně velký tržní podíl jako o rok dříve. Na třetí příčce zůstala společnost Lenovo, která ve čtvrtém čtvrtletí tak jako celý rok vykázala dvouciferný meziroční růst.

Kterým produktovým segmentům se dařilo nejlépe? Šlo veskrze o inovace, které jsou také zdrojem marží – ultra-tenké notebooky a stolní počítače typu „vše v jednom“ (all-in-one).


 Český trh osobních počítačů ve 4. čtvrtletí roku 2012, v kusech

Dodavatel

tis. ks

tržní podíl

meziroční růst

Hewlett-Packard

92

24,0 %

3,2 %

ASUS

66

17,4 %

-9,4 %

Lenovo

61

16,0 %

50,5 %

Acer Group

39

10,3 %

-53,6 %

Dell

37

9,6 %

-18,2 %

Ostatní

87

22,7 %

0,7 %

Celkem

382

100,0 %

-8,7 %

Zdroj: IDC EMEA PC Tracker - Q4 2012


 

 Český trh osobních počítačů ve 4. čtvrtletí roku 2012


Český trh PC v roce 2012

Český trh osobních počítačů v roce 2012 meziročně mírně poklesl. Zatímco počet notebooků dodaných na trh byl nižší než v předchozím roce, trhu stolních počítačů se dařilo lépe a zaznamenal dokonce růst.

Za růstem trhu stolních počítačů stojí výrazně pozitivní výsledky v prvním čtvrtletí a mírný růst na konci roku. Jedním z důvodů je odložená realizace některých obchodů z předchozího období způsobená nedostatkem pevných disků v důsledku povodní v Thajsku.

Vedle toho je růst trhu stolních počítačů ze začátku roku 2012 nutno vnímat na pozadí pětinového propadu trhu ve stejném období o rok dříve, kdy trh trpěl bezprecedentním výpadkem poptávky domácností v předvánoční sezóně.

Trh notebooků oslabil mimo jiné proto, že z něj postupně mizí mini-notebooky, jež se jako produkt nachýlily ke konci svého životního cyklu. V době svého rozkvětu přitom představovaly značnou část trhu přenosných počítačů. Důležitou roli také sehrává stále rostoucí obliba tabletů a dalších zařízení, a to při omezených rozpočtových možnostech spotřebitelů.

Co ovlivňovalo český trh PC?

Mezi faktory, které determinovaly trh osobních počítačů v roce 2012 lze zařadit také vývoj směnného kursu – tento vliv byl patrný zejména v létě, kdy koruna meziročně oslabila zhruba o pětinu, čímž se obecně prodražovalo veškeré dovážené zboží.

Ke zpomalení trhu, ke kterému došlo tou dobou, přispěla navíc příprava prodejního kanálu na nový operační systém – bylo nutné snížit hladinu skladových zásob, aby byly sklady připravené na dodávky s novým OS.

Ustálila se průměrná cena notebooků, před koncem roku 2011 stlačená hojně zastoupenými mini-notebooky až pod a průměrnou cenu klasických stolních počítačů. Průměrná cena notebooku přestala klesat také díky moderním ultra-tenkým notebookům, které patří do vyšších cenových pásem.

Jedničkou zůstává HP, Lenovo jej dohání

Předním pěti dodavatelům stolních počítačů náležel téměř dvoutřetinový kumulovaný tržní podíl, stejně jako v předchozím roce. Dlouhodobě je ale zřejmý rostoucí trend koncentrace trhu v rukách klíčových dodavatelů. V segmentu notebooků ovládá pět klíčových dodavatelů dokonce 86 % českého trhu.

Jedničkou na českém trhu PC byla v roce 2012 společnost HP, která trhu kralovala i v jednotlivých čtvrtletích. Společnost HP drží již sedmým rokem prvenství na trhu stolních počítačů a v roce 2012 si vydobyla první místo i na trhu notebooků.

Svoji pozici výrazně zlepšila společnost Lenovo, která vykázala dvouciferný růst, zopakovala svůj meziroční nárůst tržního podílu a posunula se ze čtvrtého rovnou na druhé místo.

Společnost Asus zůstává dlouhodobě na třetím místě a svůj tržní podíl vrátila na úroveň roku 2010 po slabším roce 2011, kdy ji poznamenal výpadek způsobený sezónními vlivy.


Český trh osobních počítačů v roce 2012, v kusovém vyjádření

Dodavatel

tis. ks

tržní podíl

meziroční růst

Hewlett-Packard

253

22,6%

-11,5%

Lenovo

177

15,8%

47,4%

ASUS

165

14,7%

23,6%

Acer Group

157

14,0%

-26,0%

Dell

113

10,1%

-5,3%

Ostatní

255

22,8%

-8,6%

Celkem

1,121

100,0%

-2,6%

 Zdroj: IDC EMEA PC Tracker - Q4 2012

Channelworld_ozveny


Trh PC v ČR v roce 2012


Autor je analytik pro trhy PC v IDC, přední mezinárodní analytické a poradenské společnosti specializované na trhy informačních a komunikačních technologií.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně