Hlavní navigace

IDC: Český trh s podnikovými aplikacemi meziročně rostl o 16,9 %

21. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Český trh s podnikovými aplikacemi (EAS - Enterprise Application Services) meziročně rostl o 16,9 % a v roce 2008 dosáhl hodnoty 137,02 milionů dolarů. Po zpomalení z roku 2007 tak nastal návrat k dvoucifernému růstu. Jak se dařilo jednotlivým výrobcům a jaký vývoj zaznamenal trh slovenský?

Český trh s podnikovými aplikacemi (EAS - Enterprise Application Services) meziročně rostl o 16,9 % a v roce 2008 dosáhl hodnoty 137,02 milionů dolarůRůst EAS trhu v České republice řídilo hned několik faktorů: rostly výdaje SMB firem, místní EAS výrobci zvýšili obrat v low-end segmentu, realizovali se významné projekty ve velkých organizacích a výrobci také čerpali větší příjmy z již instalovaných systémů skrze upgrady a doplňkové moduly.

SAP pokračoval v roli lídra na tomto trhu, Microsoft Dynamics zůstal na druhém místě a první trojku uzavřela LCS (dnešní Asseco Solutions). QAD držel čtvrté místo a Oracle páté. Dále pak stojí za zmínku společnost Abra, která u své řady systémů ERP zaznamenala dvouciferný růst a získala tak sedmou pozici na trhu. Analýza trhu IDC se letos o něco rozšířila a zaznamenal tak další dva lokální výrobce na následujících pozicích. Byli jimi JKR a Cigler Software. Jak tomu bylo již dříve, významnou roli na trhu EAS sehrál telekomunikační sektor, který vygeneroval 5,7 % podíl na celkových tržbách.

IDC očekává tlak ze specifických odvětví, jenž trh ovlivní v roce 2009 a dále - růst trhu zpomalí 5,4 % a obrat se zastaví na 144,36 milionů dolarů. Růst se poté během let 2010 a 2011 bude postupně zvyšovat, zůstane však již v jednociferných číslech. Meziroční míru růstu (CAGR - compound annual growth rate) odhadují analytici pro příštích pět let na úroveň 8,1 %. Hranici 200 milionů dolarů trh překoná v roce 2013.

Slovenský trh rostl o 32,2 %

Slovenský trh s podnikovými aplikacemi dosáhl v roce 2008 celkové hodnoty 61,46 milionu dolarů, tedy zaznamenal 32,2% růst. SAP se stal lídrem trhu, i díky tomu, že získal několik zásadních vládních projektů, mimo jiné šlo o projekty související přijetím eura na Slovensku. Společnost Datalock zaujala druhé místo na trhu, za ní pak na třetím místě skončil Microsoft a jeho systém Dynamics. Top 5 na trhu podnikových aplikací uzavírá na Slovensku Oracle a LCS (dnes Asseco Solutions).

Management pro řízení firemních zdrojů (ERM - Enterprise resource management) byl nejžádanější funkční oblastí. Vzrůstající popularita business analytics (BA) vytvořila druhou nejžádanější funkční oblast a třetí nejžádanější oblastí se stal management zásobování (SCM - Supply chain management). IDC předpovídá pro Slovenský trh s podnikovými aplikacemi na dalších pět let meziroční míru růstu 3,4 % a v roce 2013 jsou očekávány výdaje na trhu EAS celkem 72,6 milionu dolarů. Pro rok 2009 IDC předpokládá meziroční pokles 9,7 % na 55,53 milionu dolarů.

A pro zajímavost zprávy z dalších dvou zemí. Řecký trh s podnikovými aplikacemi dosáhl v roce 2008 hodnoty 83,16 miliard dolarů, meziroční růst byl tedy 11,6 % v dolarech a 6 % v eurech. IDC očekává, že tento trh dosáhne v příštích pěti letech, tedy v období do roku 2013, meziroční míry růstu 4,7 %.

Channelworld_ozveny

V roce 2008 zaznamenal růst také Maďarský trh a to o 12,2 % na celkových 82,46 milionu dolarů. Meziroční míra růstu pro příštích pět let bude podle IDC oscilovat kolem 3,8 %.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně