Hlavní navigace

IDC: Podniky letos vydají na digitální transformaci 1,2 bilionu dolarů

30. 4. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Olivier Le Moal - Fotolia.com
IDC očekává, že všechny sektory porostou dvouciferným tempem. Největšími investory do digitální transformace budou firmy z oblasti diskrétní a procesní výroby, zájem bude hlavně o autonomní operace.

Hlad po digitální ekonomice se stupňuje. Společnost IDC odhaduje, že globální podnikové výdaje na technologie a služby umožňující digitální transformaci (DX) v letošním roce stoupnou o 17,9 % na 1,18 bilionu dolarů.

Celosvětové investice do DX dosáhnout v následujících čtyřech letech hodnoty více než 6 bilionů dolarů,“ naznačuje Eileen Smithová z IDC. „Očekáváme 15 až 20% růst ve všech sektorech, přičemž nejrychleji poroste oblast finančních služeb.“

Analytická společnost uvádí, že finanční sektor poroste mezi lety 2017 až 2022 v průměru o 20,4 % ročně. V roce 2019 budou do digitální transformace nejvíce investovat firmy z oblasti diskrétní výroby (221,6 miliardy dolarů) a procesní výroby (124,5 miliardy).

Hlavní priorita? Chytrá výroba

Obě odvětví se podle IDC budou soustředit na hlavně inteligentní výrobu. Významné výdaje ovšem poputují i na autonomní operace, výrobní operace a kvalitu. Třetím největším odvětvím bude podle analytické společnosti retail, následovaný dopravou a službami.

Každé z těchto odvětví bude rozvíjet své vlastní strategické priority od vícekanálového prodeje v retailu přes digitální optimalizaci dodavatelského řetězce v dopravě až po transformaci pracovního prostoru ve službách.

IDC v tomto kontextu dodává, že odvětví služeb dosáhne průměrného ročního růstu o 21,4 % a z hlediska celkových výdajů na DX v roce 2020 předstihne dopravu.

Autonomní operace v čele

Analytická společnost uvádí, že z hlediska konkrétního využití digitální transformace poputuje nejvíce investic do autonomních operací (52 miliard dolarů), robotické výroby (45 miliard) a řízení nákladní opravy (41 miliard).

Co se týče průměrného ročního růstu, největší posun IDC očekává od virtualizovaných laboratoří (o 108,6 % ročně), digitální vizualizace (o 53,5 % ročně) a rozšířené reality v designu (o 43,9 % ročně).

IDC se domnívá, že z technologického úhlu pohledu budou výdaje na hardware a služby představovat více než tři čtvrtiny všech investic do digitální transformace. Ve výdajích na služby povedou IT služby (154 miliard dolarů).

V kategorii hardwaru budou podle analytické společnosti růst výdaje na podnikový hardware, osobní zařízení a infrastrukturu IaaS. Investice do softwaru podporujícího digitální transformaci se pak letos mají vyšplhat na 253 miliard dolarů.

Západní Evropa drží krok s Čínou

Největšími trhy pro výdaje na DX budou Spojené státy a Čína, které se v roce 2019 postarají o více než polovinu celkových investic. Západní Evropa s téměř pětinovým podílem výdajů by měla udržet krok s čínskými investicemi.

O necelou pětinu výdajů se pak postarají ostatní země Asie a Pacifiku včetně Japonska. Zbytek světa se pak na celkových investicích do digitální transformace bude podílet necelými 10 %.

Kruhový graf – Top regiony podle podílu na trhu

Channelworld_ozveny

Top regiony podle podílu na trhu

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně