Hlavní navigace

IDC: Trh PC v ČR rostl dvouciferně, v EMEA dosáhl nejsilnějšího růstu od roku 2014

26. 7. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Saklakova - Fotolia.com
Trh tradičních počítač (desktopů, notebooků a pracovních stanic) dosáhl ve druhém čtvrtletí 2018 pozitivního meziročního růstu o 4,1 %, český trh rostl dvouciferně.

Pravidelná zpráva analytické společnosti IDC informuje o 4,1 % růstu trhu počítačů v regionu EMEA na 16,6 milionu kusů. Komerční segment rostl dokonce o 8,6 % s tím, jak dochází k očekávané obnově zařízení. Spotřebitelský segment však mírně meziročně klesl o 0,8 %. Za stabilitu vděčí podle analytikům herním PC a prodejům počítačů „zpátky do škol“.

Dodávky notebooků začaly opět růst, když se meziročně zvýšily o 4,7 %. Pohání je poptávka po mobilitě v komerční sféře. Desktopy zaznamenaly zlepšení o 2 % a zvýšily se druhý kvartál v řadě, také díky komerční sféře.

Region střední a východní Evropy (CEE) stále roste a překonává očekávání, když se meziročně zvýšil o 6,4 %. IDC bez bližšího upřesnění uvádí, že Česká republika byla mezi trhy s dvouciferným růstem (také Rusko a Maďarsko).

K nárůstu v CEE došlo ve spotřebitelském i komerčním sektoru. Naopak dvouciferný propad postihlo Polsko, Baltské země a Ukrainu kvůli nedostatku velkých projektů a nadměrným skladovým zásobám.

Celkový trh s PC v regionu CEMA (střední a východní Evropa, Blízký východ a Afrika) zaznamenal meziroční růst o 6,1 %, což je podle analytiků ve shodě s očekáváním.

V západní Evropě rostl trh celkově o 2,9 %, z toho notebooky vykázaly zdravý nárůst o 4,2 % díky poptávce po mobilitě ve firmách.

Drží se také trh desktopů, který stagnuje již druhé čtvrtletí po sobě. Dodávky komerčních tradičních PC v západní Evropě vzrostly o výrazných 9,2 % a zvýšily se v laptopech i desktopech.

Zpátky do škol a nasazení Windows 10 ve firemním prostředí od středných po velké podniky pohání v tomto kvartálu komerční sektor,“ uvedl Liam Hall, výzkumný analytik IDC.

Očekávaná obnova zařízení po posledním velkém cyklu obnovy z roku 2014 kvůli konci podpory Windows XP spolu s narůstajícími bezpečnostními obavami výrazně přispěly k celkovému výkonu trh,“ dodal.

Spotřebitelský trh PC v západní Evropě klesl meziročně o 5,6 % v důsledku pokračující saturace trhu. Rostoucí poptávka po gamingu a silné prodeje „zpátky do škol“ přispěly k stabilnějšímu výkonu tohoto trhu.

HP drží první příčku

Podle IDC pokračuje konsolidace tradičního trhu PC. Top tři výrobci rostli a navyšovali svůj podíl i ve druhém čtvrtletí. Dohromady drží 64 % trhu co do dodaných kusů proti 61 % ve stejném kvartálu před rokem.

Pozici číslo 1 si udrželo HP, které meziročně rostlo o 11 % a navýšilo svůj podíl na 28,3 %. Dařilo se mu v noteboocích a docela i desktopech.

Druhé Lenovo (včetně Fujitsu) si při 3,4 % růstu zajistilo druhou příčku a stabilní podíl 22,2 %. Dařilo se mu spíše v komerční sféře.

Třetí Dell dosáhl nejvyššího růstu o 15,3 % a podařilo se mu navýšit tržní podíl na 13,5 %. Pomohly tomu silné výsledky v komerční sféře doprovázené slušnými prodeji spotřebitelům.

Acer skončil čtvrtý s 9,1 % podílem na trhu a meziročním mírným růstem o 2,7 %. Toho se mu podařilo dosáhnout po třech čtvrtletí poklesů.

Pátý Asus zaznamenal výrazný propad dodávek o 20,5 %. Podle IDC se mu nedaří v západní Evropě ani na Blízkém východě a v Africe. V našem regionu CEE však dokázal slušně růst v oblasti notebooků.

Tab.: Top 5 výrobců tradičních PC v tisících kusů, EMEA

Channelworld_ozveny

Top 5 výrobců tradičních PC v tisících kusů, EMEA

Zdroj: IDC Quarterly PCD Tracker (PC Pivot) EMEA předběžé výsledky, Q2 2018, červenc 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?