Hlavní navigace

Jak na prodej Windows 7 již dnes

1. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft upřesnil podmínky WUO (Windows Upgrade Option) programu, prostřednictvím kterého mohou výrobci, lokální assambleři a prodejci nabízet operační systém Windows Vista společně s kupónem umožňujícím bezplatný upgrade na Windows 7.

Windows 7 Jako lokálnímu výrobci PC vám pro nabídku nového operačního systému zákazníkovi stačí objednat u jednoho z autorizovaných distributorů OEM licenci společně s technologickou zárukou na Windows 7. Ke standardní licenci vám bude doručen kupón, který prodáte společně s PC zákazníkovi. Obdobné podmínky platí také pro krabicová balení operačního systému. Do programu se tak mohou zapojit všichni prodejci.

Ceny OEM licencí s kupónem jsou u distributorů mírně vyšší než ceny licencí bez něho a nabídku PC s možností upgradu na Windows 7 byste tak měli promítnout do jeho celkové ceny.

Platnost programu je od 26. 6. 2009 do 31. 1. 2010. Vy nabo váš klient budete moci systém změnit hned po oficiálním uvedení Windows 7 v říjnu. V případě OEM licence tak učiní prostřednictvím podání žádosti o přechod na nový systém na stránce https://windows7upgradeoption.com, a to od 31. 8. 2009 do 28. 2. 2010. U krabicové licence vyplní zájemce objednávku zde.

Vyplněnou objednávku společně s kopií nákupního dokladu odešle žadatel na uvedenou adresu. Na základě této žádosti, ověření nákupního dokladu a úhrady poplatku za poštovné a balné pak uživatel poštou obdrží v období listopad 2009 až duben 2010 upgrade licenci na systém Windows 7. Zaplatí přitom pouze náklady na poštovné a balné, které jsou stanoveny na 8,33 euro včetně DPH (zhruba 225 Kč).

„Prodejcům a výrobcům počítačů přináší tento program možnost nabídnout v tomto období zákazníkovi počítač s aktuální verzí systému Windows a zároveň mu umožnit po vydání nové verze přechod na ní. V případech, kdy si zákazník zakoupí OEM licenci systému Windows Vista Business nebo Ultimate, lze hovořit o možnosti získání 3 systémů současně. Zákazník s touto licencí může provést downgrade na systém Windows XP Professional, používat systém Windows Vista a v budoucnu přejít na systém Windows 7. To mu zaručuje dostatečnou flexibilitu," vysvětlil pro ChannelWorld výhody programu pro prodejce Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Na co dát pozor

V rámci programu technologické záruky mají vaši zákazníci možnost přejít na ekvivalentní verzi systému Windows 7, a to takto:

Windows Vista Home Premium -> Windows 7 Home Premium E
Windows Vista Business -> Windows 7 Professional E
Windows Vista Ultimate -> Windows 7 Ultimate E

Možnost upgradu na systém Windows 7 se tedy nevztahuje na systémy Windows XP a Windows Vista Home Basic. Množství uplatněných kupónů jednou fyzickou nebo právnickou osobou je omezeno maximálním počtem 25 kusů. Pro firmy a organizace s počtem počítačů 5 a více jsou určeny upgrade licence v rámci multilicenčních smluv.  Technologická záruka je tedy zaměřena pouze na domácnosti a menší firmy.

Zákazníky určitě upozorněte na dvě věci. Upgrade na Windows 7 bude vyžadovat čistou instalaci a evropská verze nového systému nebude obsahovat Internet Explorer 8 (Verze E označuje systém Windows 7 určený pro EEA trh, tedy EU + Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Chorvatsko a Švýcarsko, tedy verzi bez Exploreru). Zároveň můžete nabídnout pomoc s přeinstalováním a vydělat tak nejen na samotném prodeji licence Windows Vista technologickou zárukou, ale i na poskytnuté službě.

Windows 7 na trhu

Nabídky Microsoftu již využil například největší tuzemský výrobce PC AT Computers, který nabízí vybrané sestavy Comfor, Triline, AutoCont a Premio s kupónem na Windows 7 zdarma, u konfigurovatelných sestav pak za logistický poplatek 400 Kč. S instalací nového operačního systému či případným zálohováním dat z počítače zákazníkům pomáhají zaměstnanci prodejních sítí distributora.

Mezi další výrobce zapojené do programu patří 100Mega Distribution, Alfa Computer, AT Computers, Alza.cz, eD'system Czech, Mironet, OK Computers, Softcom, nebo T. S. Bohemia.

Nadnárodní výrobci nabídnou kupón nebo jiný způsob uplatnění upgradu na systém Windows 7 ke svým počítačům také. Cena za poštovné a balné se ale u jednotlivých výrobců bude lišit, protože si mohou podmínky nastavit sami.

Autorizovanými distributory softwaru Microsoftu jsou v České republice ABC Data (pouze OEM), AT Computers (pouze OEM), eD system Czech, SWS a Tech Data Distribution. Na Slovensku jde o Asbis SK, eD system Slovakia a SWS Distribution SK.

KL24

Další podrobné informace pro prodejní partnery naleznete na stránkách Microsoftu Partnerská řešení pro Windows 7.

 

Čtěte dále

Jak se proaktivně bránit moderním hrozbám? Ukáže Cyber Security 2024
Jak se proaktivně bránit moderním hrozbám? Ukáže Cyber Security 2024
Anketa ChannelWorldu o monitorech: Odpovídá Jaroslav Král (Lenovo)
Anketa ChannelWorldu o monitorech: Odpovídá Jaroslav Král (Lenovo)
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
Jaké příležitosti přinesly značkám mobilní aplikace a nové technologie?
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
SWS uzavřela smlouvu o distribuci spotřebního materiálu Epson
SWS uzavřela smlouvu o distribuci spotřebního materiálu Epson
Eset: Největším rizikem pro počítače v Česku byl v září spyware Formbook
Eset: Největším rizikem pro počítače v Česku byl v září spyware Formbook