Hlavní navigace

Lidé: Léo Apotheker generálním ředitelem a prezidentem HP

1. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Představenstvo společnosti HP oznámilo, že do funkce prezidenta a CEO byl jmenován Léo Apotheker, který se stává rovněž členem představenstva. Další posilou je nový člen správní rady a člen představenstva Ray Lane. Odkud noví manažeři přicházejí?

Léo Apotheker přichází ze SAPu do HP.Léo Apotheker (57), který nahrazuje odvolaného Marka Hurda, během své více než dvacetileté pracovní kariéry ve společnosti SAP určoval směr vývoje tohoto největšího světového prodejce softwarových aplikací. „Jeho manažerská rozhodnutí přispěla rovněž k tomu, že po dobu osmnácti po sobě jdoucích čtvrtletí v letech 2004 až 2009 generovala společnosti SAP dvojciferný růst příjmů z prodeje softwaru,“ uvedlo HP v tiskovém oznámení.

Kromě poslední role viceprezidenta a prezidenta (kde mu mimochodem neprodloužili smlouvu) v SAPu zastával Léo Apotheker také funkci náměstka generálního ředitele a po dobu pěti let prezidenta divize zákaznických řešení a globálních operací. Měl rovněž zodpovědnost za provoz a výsledky společnosti SAP v regionu Severní Ameriky. V letech 1999 až 2002 byl prezidentem společnosti SAP pro oblast EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika), ještě před tím pracoval jako generální ředitel pro oblast jižní a západní Evropy, a na samotných začátcích své kariéry ve společnosti SAP jako generální ředitel a zakladatel poboček společnosti SAP ve Francii a v Belgii.

Akcie HP reagovali na oznámení pádem. Původně se totiž očekávalo, že HP sáhne do interních zdrojů. Výrobce tak přehlédl Ann Livermore, ředitele enterprise byznysu HP, nebo Todda Bradleyho, který řídí divizi PC. Jmenování bývalého prezidenta SAPu je tak pro trh překvapením.

SAP operoval na úrovni obchodních lídrů nad úrovní CIO. Funkční části HP jsou nicméně orientované na jiné typy zákazníků. Pro HP to znamená příležitost i riziko v jednom,“ komentoval nástup nového ředitele Martin Reynolds, analytik společnosti Gartner.

Nový manažer nahradí Cathie Lesjak, která byla v srpnu 2010 jmenována prozatímní generální ředitelkou HP. Cathie Lesjak, která od ledna 2007 pracovala jako finanční ředitelka společnosti HP, bude v této své předchozí pozici znovu pokračovat od 1. listopadu 2010 a rovněž zůstává členkou výkonné rady HP.

Ray Lane se zkušeností z Oraclu

Ray Lane pracoval jako člen představenstva ve více než dvaceti státních i soukromých firmách, naposledy Ray Lane, si do představenstva HP přináší zkušenosti z prezidentské židle v Oraclu.působil od roku 2000 ve společnosti Kleiner Perkins. V předchozích letech pracoval mimo jiné jako prezident a provozní ředitel společnosti Oracle Corporation. Tato souvislost má pikantní konotace v tom, že odvolaný ředitel HP Mark Hurd, nastoupil právě do Oraclu.

Channelworld_ozveny

Nástupu Raye Lanea do firmy Oracle předcházela pozice senior partnera ve společnosti Booz Allen Hamilton, v níž vedl celosvětovou praxi v oblasti informačních technologií. Ještě dříve působil jako viceprezident ve firmě EDS a strávil deset let v IBM na různých pozicích v oblasti produktového managementu, prodeje a marketingu.

Oba manažeři byli do nových pozic jmenováni s platností od 1. 11. 2010, tedy od začátku nového HP fiskálního roku 2011.

Zdroj: HP, Gartner, IDG News Service, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů