Hlavní navigace

Microsoft odhalil Office 2013, mění distribuční politiku

19. 7. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
S Office 2013 přichází nové rozhraní navržené s ohledem na dotykové ovládání, využití cloudových technologií i sociálních sítí. Microsoft chce sadu nabízet hlavně za předplatné a to i pro domácnosti.

Microsoft odhalil Office 2013 a mění distribuční politikuMicrosoft na tiskové konferenci v americkém San Francisku představil kancelářský balíček Office 2013, který půjde na trh zřejmě někdy počátkem příštího roku.

Zatím je k dispozici testovací verze Customer Preview, která je určena pro odbornou i širokou veřejnost.

Office 2013 přináší zřejmě největší změny v historii této kancelářské sady sahající až do roku 1989. Zohledňuje nové trendy jako jsou cloudové technologie, poskytování softwaru jako služby, zařízení s dotykovým ovládáním či sociální sítě.

Office 2013 za předplatné, krabicové balení na ústupu

Za zmínku stojí především změna distribuční politiky Microsoftu. Office 2013 bude chtít nabízet především jako součást řešení Office 365 všem skupinám zákazníků od domácností přes živnostníky a malé a střední firmy až po firmy z kategorie největších. Zákazníci si budou platit předplatné. Například domácnosti v rámci Office 365 Home Premium získají až pět licencí Office 2013 pro počítače i tablety.

Dosud Microsoft licence k aktuální kancelářské sadě Office 2010 nabízí v rámci Office 365 za předplatné jen jako součást nejvyššího plánu pro středně velké společnosti, kde si účtuje 19 eur (bez daně) za jednoho uživatele, kterému poskytne až pět licencí Office 2010. Výše poplatků za Office 365 s Office 2013 nebyla oznámena. Office 2013 se bude nadále distribuovat i samostatně, ovšem cena rovněž nebyla zveřejněna.

Konec podpory Windows XP i Windows Vista

Sada Office 2013 již nebude podporovat Windows XP, přestože systém má stále značné zastoupení na trhu. Podporovat nebude ani novější Windows Vista, přestože si jsou technologicky velmi blízká s podporovanými Windows 7. Office 2013 vedle Windows 7 poběží jen pod zatím stále chystanými Windows 8, která budou uvedena na maloobchodní trh v říjnu letošního roku.

Překvapením je avizovaná příprava podpory Mac OS X. Office 2013 se v tom případě může stát první verzí podporující obě nejrozšířenější platformy pro osobní počítače. Dosud Microsoft vydával různé verze pro MS Windows a Mac OS X. Nová verze kancelářské sady MS Office bude též součástí systému Windows Phone 8 pro chytré mobily a systému Windows RT pro tablety postavené na architektuře ARM.

Office 2013 bude k dispozici v 32bitové a 64bitové variantě. Microsoft testerům doporučuje zvolit 32bitovou variantu. Jestli stejné doporučení vyšle i k zákazníkům po uvedení na trh není zatím známo. U Office 2010 tak učinil kvůli kompatibilitě se softwarem třetích stran, která by hlavně ve firemním prostředí mohla nadělat značné problémy.

Nové uživatelské rozhraní ve stylu Windows 8

Microsoft opět kompletně předělává uživatelské rozhraní všech aplikací zahrnutých do své kancelářské sady. Sada Office 2013 bude mít nové prostředí ve stylu Windows 8 (viz screenshoty na konci článku). Ribbon (pás karet), s nímž Microsoft poprvé přišel v Office 2007, bude přítomen i v Office 2013, ovšem v pozměněné grafické podobě s plochými prvky a s kontrastním barevným provedením s bílým pozadím a černým textem.

Podobné realizovaný Ribbon mohou znát uživatelé Office Web Apps (sady webových kancelářských aplikací od Microsoftu konkurující Google Docs) nebo testeři Windows 8 Release Preview. Navíc je uživatelské rozhraní všech aplikací v Office 2013 optimalizované pro dotykové ovládání  na displejích hybridních přenosných počítačů a zejména tabletů.

Tradiční dialogy střídají nové obrazovky vhodné jak pro ovládání za pomoci myši a klávesnice, tak dotykové ovládání na displejích hybridních přenosných počítačů nebo tabletů. Okna aplikací navíc bude možné přepnout do nového fullscreen režimu, ve kterém ovládání aplikací z Office 2013 koncepčně připomíná ovládání aplikací pro nové prostředí Metro z Windows 8 a Windows RT. Fungovat ovšem bude i pod Windows 7.

Nové pojetí aplikací a sázka na cloudové technologie

Sada Office 2013 bude využívat on-demand streamované aplikace, které však nebudou vyžadovat nepřetržitý přístup k internetu. Bez přístupu k internetu budou fungovat v obdobné míře jako aplikace např. z Office 2010, ovšem bez podpory cloudových služeb.

Uživatelé, kteří cloudové služby budou využívat, se nemusí při ztrátě konektivity obávat o svá data. Ta budou během offline stavu ukládána lokálně a později při dostupnosti internetového připojení synchronizována s cloudem. Office 2013 bude jako cloudové úložiště využívat SkyDrive (a SharePoint). Domácnosti v rámci Office 365 získají navýšení kapacity úložiště o 20 GB.  SkyDrive bude sloužit k ukládání souborů, aby k nim uživatelé mohli přistupovat z libovolného zařízení s přístupem na internet.

Soubory ale bude možné nadále ukládat i lokálně bez jakýchkoliv omezení. Zachována zůstane podpora standardů Office Open XML a Open Document Format, mezi nimiž opět uživatelé v rámci úlitby Evropské komisi dostanou vybrat ten jimi preferovaný. Zachována zůstává i zpětná kompatibilita s původními proprietárními formáty Microsoftu, které se běžně používaly jako výchozí ještě v Office 2003.

SkyDrive vedle souborů též bude hostovat nastavení aplikací z Office 2013, které si tak uživatelé budou moci přenášet mezi jednotlivými zařízeními. Tedy například mezi stolním počítačem a přenosným počítačem, počítačem a tabletem a tak dále. SkyDrive pak samozřejmě bude sloužit i ke sdílení souborů mezi uživateli.

Sdílení přes sociální sítě, rozšířená podpora blogů

Sdílení souborů bude možné také klasicky postaru e-mailem nebo přes sociální sítě. Podporován je zatím jen profesní komunitní server LinkedIn. Jestli se k němu přidá třeba i Facebook nebo Twitter zatím Microsoft nespecifikoval. S Facebookem, jehož je akcionářem, ale dlouhodobě spolupracuje, takže jeho absentující podpora ve finální verzi by byla velkým překvapením.

Zatím není jasné, jestli se už v ostré verzi Office 2013 objeví podpora služby Yammer, jejíž akvizici nedávno Microsoft potvrdil. Yammer je jedničkou mezi vytvářením privátních sociálních sítí pro interní firemní potřeby. Yammer využívá většina společností ze žebříčku Fortune 500 (údajně 80 procent z nich). Microsoft oznámil podporu služby např. právě v Office 365, neoznámil však, jestli na ní dojde už při uvádění Office 2013 na trh.

Z různých sociálních sítí a služeb pro sdílení obsahu půjde také přímo vkládat obsah do souborů v jednotlivých aplikacích ze sady Office 2013. V testovací verzi je možné vkládání videí ze svého účtu na YouTube nebo vkládání videí z účtu u služby Flickr. Podpora dalších služeb avizována nebyla, ale vyloučit ji nelze.

Další možností sdílení bude on-line prezentování souborů, kdy protistrana může nahlížet přes internet na dokument, tabulku či prezentaci za pomocí některého z běžných webových prohlížečů. Microsoft myslí i na bloggery, pro které přinese Office 2013 rozšířené možnosti publikování. Podporovány budou vedle blogů využívají SharePoint také například blogy zřízené u služby Blogger.com nebo poháněné publikačním systémem WordPress.

Úprava PDF dokumentů, komunikace přes Skype

Různých novinek se samozřejmě dočkaly i jednotlivé aplikace. Zmiňme alespoň dvě nejmarkantnější. Word 2013 bude nově podporovat úpravu PDF dokumentů. Ty bude možné importovat, upravit jako běžný textový dokument a následně opět exportovat do PDF podoby (nebo uložit do některého z jiných podporovaných formátů). Word 2013 má zároveň sloužit jako prohlížeč PDF dokumentů.

Outlook 2013 umožní nově osobám z adresáře volat přes VoIP službu Skype, kterou Microsoft loni koupil. Domácnostem bude v rámci Office 365 nabízet měsíčně 60 volných minut pro volání na klasická telefonní čísla. Ve více než čtyřiceti zemích bude možné volné minuty použít k volání do mobilních sítí. V sedmi zemích pak i do pevných sítí. Konkrétní země Microsoft nespecifikoval, takže jak to tedy bude s nabídkou pro české zákazníky, se zatím neví.


Screenshot č.1 - nové prostředí textového editoru Word 2013

Word 2013

 

Screenshot č.2 - nová podoba dialogových oken, možnost ukládání do cloudu

Word 2013

 

Screenshot č.3 - možnosti sdílení souborů, jejich prezentování a publikování

Word 2013

Channelworld_ozveny

 


Zdroje: Microsoft a ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů