Hlavní navigace

NetworkWorld: ICT bezpečnost v roce 2010

8. 1. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kolegové z amerického Network Worldu připravili kolekci predikcí témat, která budou aktuální v nadcházejícím roce v oblasti počítačové bezpečnosti. Jaké obchodní příležitosti přinášejí?

Pro rok 2010 očekávají editoři Network Worldu nové výzvy v oblasti bezpečnosti. Dokážete je využít ke svému zisku?Financování v oblasti bezpečnosti ve firmách se v příštím roce zlepší asi o desetinu. Podle výzkumů se ukazuje, že právě bezpečnost je považována za jednu z oblastí, kterou škrty až tak výrazně nepoškozují, i když ji řada manažerů označuje za „zbytečný komfort“ (ovšem jen do té doby, než dojde ke skutečné pohromě). Nicméně rostoucí hrozby a omezené rozpočty firem v roce 2009 znamenaly pro řadu firem v této oblasti krok zpět a v roce 2010 lze s rostoucí ekonomickou stabilitou očekávat snahu o nápravu.

Komentář ChannelWorldu: Zdrženlivost v oblasti bezpečnosti hlásili ve firemním segmentu výrobci a jejich VAR také v České republice. Zlepšení financování v oblasti bezpečnosti lze očekávat skutečně pouze v případě celkového ekonomického oživení.

Mobilní červy a trojany budou na vzestupu. Rozvoj aplikací pro chytré telefony způsobil zájem útočníků i o tuto jimi dříve poměrně opomíjenou oblast ICT a lze proto očekávat zvýšení útoků na mobilní přístroje. Dříve tyto škodlivé kódy pro smartphony byly závislé na klasických PC, pomocí nichž se šířily. Nicméně v příštím roce lze očekávat i nárůst samovolně se šířících hrozeb určených přímo pro smartphony a to hlavně na platformách iPhone a Android, přičemž první takové kódy se objevily právě ke konci letošního roku.

Komentář ChannelWorldu: Hlavní výrobci bezpečnostního softwaru již vydali svá řešení pro chytré telefony. Software zpravidla obsahuje také další funkce, jako je např. ochrana proti odcizení a ochrana dat. Jde o zajimavé produkty s roustoucím potenciálem, kterými spolu s nástupem nových hrozeb oslovíte zejména firemní segment.

Poskytovatelé cloud computingu přijdou s novými službami v oblasti bezpečnosti, neboť bezpečnost je jednou z klíčových otázek pro adopci cloudů. Poskytovatelé tak začnou jako službu nabízet šifrování, VPN, systémy proti průniku a další služby za klasické hodinové poplatky. Průkopníkem je v této oblasti Virtuální privátní cloud Amazonu. Tyto služby se stanou jsou z hlavních konkurenčních výhod poskytovatelů cloud computingových služeb. Bezpečnost v cloudech také posílí o nové spravované služby, půjde např. o prevenci proti úniku dat, nové možnosti zmíněného šifrování či adresářové a autentizační služby, které se stanou doplňkem pro tradiční antispamové a antimalwarové aplikace či firewally.

Komentář ChannelWorldu: O cloud computingu se v loňském roce hodně psalo. Na českém trhu se nicméně začaly objevovat také první příklady úspěšných obchodních modelů. Pokud o podobné nabídce pro své zákazníky uvažujete, myslete na bezpečnost, její zajištění bude klíčem k důvěře vašich klientů.

Channelworld_ozveny

Nárůst počtu virtuálních strojů, provozovaných často na přenosných počítačích, bude také vést firmy k tomu, že se budou poohlížet po co nejlepším zabezpečení virtualizovaných desktopů. Uživatelé pak na jednom počítači budou provozovat jak soukromé aplikace, tak i firemní desktop, případně jim bude povoleno využití firemních počítačů jen pro seriózní práci.

Komentář ChannelWorldu: Virtualizace byla jedním z tahounů tuzemského trhu v loňském roce a analytici očekávají podobný vývoj také v roce příštím. Každá služba, kterou s ní budete schopni vašim zákazníkům dodat, bude hrát ve váš prospěch v konkurenčním boji. O bezpečnosti to platí dvojnásob.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024