Hlavní navigace

Operační systémy a mobilní zařízení z pohledu internetu v SR

9. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Jak se za poslední měsíce měnil slovenský trh operačních systémů a mobilních zařízení? Do jaké míry se liší trendy na českém a slovenském trhu?

Minulý měsíc jsme Vás seznámili s trendy českého trhu operačních systémů a mobilních zařízení v roce 2010, dnes se podíváme na Slovensko. Některé změny v oblasti operačních systémů na slovenském trhu proběhly dříve než v ČR a z pohledu mobilních zařízení zde Apple sklízí větší úspěch.

Windows XP stále vítězí

Podle údajů z výzkumu gemiusTraffic, jehož výsledky jsou pravidelně publikovány na stránkách gemiusRankings, slovenskému trhu operačních systémů stále dominují Windows XP, ale jejich popularita celý loňský rok postupně klesala. V lednu 2010 bylo z tohoto operačního systému generováno 71,48 % všech zobrazení webových stránek a v prosinci 2010 již o 10 % méně. Tento pokles počtu zobrazení byl na slovenském i českém trhu téměř identický.


Podíl zobrazení generovaných OS na Slovensku - vývoj v roce 2010


Pokud se jedná o druhé místo v žebříčku operačních systémů, tak na obou trzích došlo v roce 2010 k podstatné změně: Windows 7 předstihly Windows Vista. Na Slovensku ale tato změna proběhla o něco dříve než v ČR. Nejmladší verze operačního systému od Windows získala 16,64 % zobrazení a Windows Vista klesly na třetí místo s 15,34 % zobrazení již v září 2010. Přitom v ČR Windows 7 dosáhly na druhé místo až v říjnu. V prosinci 2010 měl OS Windows 7 na Slovensku již 21,59 % všech zobrazení, v ČR to bylo o jedno procento méně.

Popularita mobilních zařízení od Apple roste

Data ze studie gemiusTraffic ukazují, že rok 2010 na slovenském trhu mobilních zařízení proběhl ve znamení boje dvou velkých značek a zároveň předních výrobců mobilních zařízení, Apple a Nokia. Pokud se jedná o nejpopulárnější mobilní zařízení pro připojení k internetu, tak tím je jednoznačně iPhone od Apple, ze kterého pochází více než čtvrtina všech zobrazení z mobilních přístrojů (v ČR asi 21%).

Nicméně pokud bychom sečetli zobrazení stránek všech mobilních zařízení, tak ještě v polovině loňského roku byla lídrem trhu Nokia s více než 40 % všech zobrazení stránek a značka Apple jich měla o celých devět procent méně (data za červen 2010). V dalších měsících začal počet webových stránek generovaných mobilními přístroji Nokia klesat a v listopadu získala značka Apple první místo v žebříčku producentů mobilních zařízení podle počtu zobrazení. Tento narůst počtu zobrazení webových stránek generovaných mobilními zařízeními od Applu byl způsoben nejen rostoucí popularitou iPhonu, ale také uvedením nového tabletu iPad na trh.


Podíl zobrazení generovaných mobilními zařízeními na Slovensku - vývoj v roce 2010

Channelworld_ozveny


Zajímavé je, že i když iPad stále ještě neměl svou oficiální premiéru na slovenském trhu, jeho popularita je překvapivě vysoká a počet stránek generovaných tímto mobilním zařízením stále roste. Podle těchto výsledků je zřejmé, že slovenští uživatelé internetu nečekali na oficiální premiéru tohoto mobilního zařízení a pořídili si ho v zahraničí anebo využili neoficiální distribuce.

Foto: © Andres Rodriguez - Fotolia.com


Autorka pracuje ve výzkumné agentuře Gemius a zabývá se analýzou dat a marketingem.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
Agon by AOC vás dovede k novým herním výšinám
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Digitální transformace: revoluční vliv AI/ML na chod organizací a podnikání
Digitální transformace: revoluční vliv AI/ML na chod organizací a podnikání