Hlavní navigace

Pronikne Android v roce 2012 do firem?

28. 11. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Pro ředitele IT a další odpovědné osoby ve firmách bude rok 2012 obdobím obrovských úkolů i rizika způsobených tablety a smartphony s OS Android. Ty však představují příležitost pro resellery i dodavatele služeb.

CIO a IT manažeři se dostanou do trochu prekérní situace. Zaměstnanci je budou tlačit k podpoře spotřebních zařízení, jež nemusí být připraveny pro podnikové použití.

Významným důvodem, proč zaměstnanci chtějí Android zařízení, iPhony a iPady, je jejich uvědomění, že s nimi mohou vykonávat svou práci lépe. Chytrý ředitel IT se na tablet podívá jako na příležitost prolomit technické překážky, které již desítky let izolují IT od obchodu.

Aaron Freimark, IT ředitel Apple služeb ve firmě Tekserve, která pomáhá podnikům z Fortune 1000 nasadit iPad, mi nedávno řekl: „Konečně se dokážeme koncentrovat na to, abychom umožnili lidem dosahovat vyšší produktivity prostřednictvím technologií.“

Raketový nástup Androidu

Zařízení s OS Android raketově následují cestu iPhonu do firem. Dodavatel správy mobilních zařízení MobileIron oznámil, že za posledních deset měsíců získal tisíc nových podnikových zákazníků. Nejméně polovina zákazníků MobileIronu nasazuje Android zařízení, především v pilotních programech (Apple tvrdí, že devět z desíti firem z Fortune 400 zavádí nebo testuje iPhony a iPady).

„S tím, jak se firmy připravují na rok 2012, očekáváme zvýšený tlak na přijetí Androidu,“ říká Ojas Rege, viceprezident produktů v MobileIron. „První špička Android zařízení nastane po svátcích a další přijde v druhé polovině roku s jejich upgradem.“ S dalším nárůstem vlastníků Android telefonů a tabletů se tlak těchto zařízení do firem v příštím roce ještě zvýší.

Jsou Android zařízení připravena na podnikové využití?

Ne tak docela. Otevřenost platformy Android, řada nástaveb systému, mnoho různých hardwarových zařízení a konfigurací operátorů vytváří živnou půdu pro malware. Pro příklad Trend Micro ve zprávě uvádí, že od ledna do července 2011 narostl počet Androidích hrozeb o 1 410 %.

„Operační systém Android od Googlu se stal magnetem malwaru,“ píše Constantine von Hoffman, blogger na CIO.com a dodává: „Dominantní postavení smartphone platformy představuje daleko větší riziko než iPhone od Applu.“

Abych byl fér, Nicko van Someren, technologický ředitel Good Technology, odhaduje, že kultovní iPhone, často vnímán jako malware-free díky svému uzavřenému App Store, se v příštím roce stane taktéž cílem sofistikovaných útoků. Zmiňuje také možnost jailbreaku iPhonu jedním dotykem na Jailbreakme.com, což otevírá zařízení dalšímu malwaru. Jinak řečeno, tvůrci malwaru mohou být schopni jailbreaknout iPhone, aniž by si toho jeho vlastníci všimnuli.

Charlie Miller nedávno vytvořil aplikaci, která se tvářila jako nástroj pro monitoring akcií, a dokázal ji „pronést“ přes schvalovací proces App Storu. Aplikace se dokázala připojit k jeho serveru a umožňila mu stáhnout do iPhonu malware. Ukázal tak možnou zranitelnost operačního systému iOS.

Výrobci se nestačí konzumerizaci přizpůsobovat

Výrobci se snaží bojovat. „Firmy jako Google a další výrobci telefonů budou přijímat stále více opatření, aby uzamknuli své systémy a snížili jejich zranitelnost,“ říká van Someren.

Přesto to má háček. IT správci a ředitelé, kteří čekají na vyšší úroveň zabezpečení a připravenosti Android zařízení pro podnikové použití, čelí stále většímu tlaku zaměstnanců, jež chtějí své smartphony a tablety v práci používat už nyní.

Co to znamená pro resellery a dodavatele služeb?

Rostoucí popularita chytrých telefonů a tabletů mezi spotřebiteli se již nyní projevuje a v příštím toce se významně bude projevovat v požadavcích zaměstnanců ve firmách a organizacích. Mobilní zařízení (samozřejmě kromě notebooků) jsou jedním z nejvýraznějších prvků tzv. konzumerizace IT.

Pro prodejce tak vzniká jasná příležitost tato zařízení do firem dodat, a kompenzovat částečně i pokles komerčních prodejů počítačů. Obrovskou výzvou je však samotná integrace těchto zařízení do podnikového prostředí včetně jejich zabezpečení, na které nejsou firmy připraveny.

Channelworld_ozveny


 

Autor pokrývá témata týkající se Apple produktů a síťových řešení pro CIO.com. Více než deset let působí jako redaktor v Silicon Valley. Poslední dva odstavce byly redakčně upraveny pro přepsány pro ChannelWorld.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?