Hlavní navigace

Red Hat: Bezpečnost je na prvním místě, ostatní priority pro správu IT se mění

3. 4. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Odcházející zaměstnanec Autor: Depositphotos
Odcházející zaměstnanec
Firmy často přehlížejí důležitost školení v oblasti kyberbezpečnosti, na druhou stranu si uvědomují, že manuální procesy brzdí jejich potenciální rozmach.

Společnost Red Hat zveřejnila výsledky průzkumu Global Tech Trends, v němž zmapovala stav digitální transformace v organizacích, jejich priority ve financování IT i jiných oblastí a jaká je situace v oblasti využívání cloudových služeb.

Průzkum odhalil, že hlavní rozpočtovou prioritou zůstává pro manažery IT bezpečnost. I tak se ale ukazuje, že otázka bezpečnosti rezonuje ještě více než v předchozích letech. Letos ji označilo za jednu ze tří hlavních priorit financování 50 % respondentů, což je o 5 procentních bodů více než loni.

Red Hat nicméně poukazuje na to, že přestože hlavní prioritou financování bezpečnosti IT je zjišťování a detekce hrozeb a reakce na ně, je zajímavé, že ve většině regionů zůstává mezi nejnižšími prioritami školení v kybernetické bezpečnosti a najímání zaměstnanců pro zajištění bezpečnosti nebo dodržování předpisů.

Téměř na posledním místě, pokud jde o financování, zůstává také bezpečnost v rámci třetích stran nebo dodavatelského řetězce, a to navzdory celosvětové pozornosti, kterou si hrozby spojené s dodavatelským řetězcem v posledních několika letech získaly.

Modernizace aplikací se regionálně liší

Red Hat dále uvádí, že modernizace stávajících aplikací je nejvyšší prioritou v oblasti financování vývoje aplikací (45 %). Dalšími prioritami jsou zlepšení digitální uživatelské zkušenosti, vytváření nativně cloudových aplikací a zrychlení poskytování aplikací a služeb.

Priority financování vývoje aplikací se ale v jednotlivých regionech liší. Zatímco v regionu EMEA a Severní i Jižní Americe v je pořadí priorit financování vývoje aplikací poměrně podobné, v regionu APAC je různorodější a modernizace aplikací je na seznamu poměrně nízko.

Například v EMEA a Severní a Jižní Americe více než polovina respondentů uvedla, že hlavní oblastí investic do vývoje aplikací je modernizace těch stávajících. To je více než dvojnásobek odpovědí uvedených v regionu APAC.

Mezi další hlavní priority patří zlepšení digitální uživatelské zkušenosti, vytváření nativně cloudových aplikací a zrychlení poskytování aplikací a služeb, přičemž v regionu EMEA se podniky více soustředí na vytváření mobilních aplikací a v Severní i Jižní Americe je kladen větší důraz na poskytování nových vývojářských nástrojů.

Změna priorit financování

Společnost dále odhalila, že zdaleka nejvyšší prioritou financování správy IT zůstal i letos velký rozsah úkolů při řízení cloudu, který zahrnuje různé formy správy hybridních a multicloudových prostředí. Plných 59 % respondentů označilo řízení cloudu za prioritu číslo 3, což je o 9 procentních bodů více než před dvěma lety.

Hybridní cloudová prostředí se podle průzkumu stávají normou, přičemž společnosti se obecně neorientují ani na privátní cloud (21 %), ani na jediný veřejný cloud (9 %) a úspěch hybridního přístupu vyžaduje promyšlené strategické řízení.

Zajímavý je podle analytiků velký meziroční pokles v prioritách financování v oblasti řízení migrace úloh, která zaznamenala pokles o celých 9 procentních bodů a dostala se na konec seznamu priorit financování správy IT.

Red Hat se domnívá, že tento pokles možná odráží fakt, že mnoho organizací již našlo prostředí, kde mohou jejich aplikace běžet nejefektivněji, nebo alespoň v současné době není jejich přesun prioritou.

Digitální transformaci brzdí manuální procesy

Společnost v neposlední řadě zjistila, že překážky úspěchu digitální transformace zůstaly v posledních několika letech poměrně konzistentní. Jako hlavní oblasti, které brání organizacím v úspěchu, byly označeny manuální procesy nebo provoz IT, technický dluh a nedostatek dovedností nebo talentů.

Manuální procesy byly ale častěji uváděny jako překážka v Severní a Jižní Americe a méně často v regionu EMEA. Vzhledem k tomu, že je automatizace tak významným tématem v mnoha oblastech IT, není podle odborníků překvapením, že společnosti začínají automatizovat v mnoha oblastech.

MMF24

Automatizace zabezpečení, cloudových služeb a poskytování služeb jsou proto při financování první na řadě. Až na konci seznamu překážek zůstává nedostatek finančních prostředků a nutnost snižovat náklady, a to navzdory ekonomické nejistotě a napjatějším rozpočtům.

Zdroj: Red Hat

Čtěte dále

Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Software602: Třetina českých firem téměř vůbec nedigitalizuje
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
Josef Šikýř je novým servisním ředitelem NTT Data
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
PoE extender od Zyxel Networks pomáhá překonat problémy s nasazením sítí na velké vzdálenosti
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Gartner: 75 % podniků bude do roku 2028 prioritizovat zálohování aplikací SaaS
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Obrazem: Adaptivní zážitky na Sophos Xperience Roadshow 2024
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí
Slack: Pět typů lidí, kteří definují budoucnost práce s umělou inteligencí