Hlavní navigace

Rozhovor: System x zjednoduší prodej serverových řešení

4. 4. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
IBM na veletrhu CeBIT představilo novou generaci serverů System x. Vedoucím představitelům Adaliu Sanchezovi a Bobu Galushovi jsme zde položili několik otázek.

Jaké výhody přinesou nově oznámené produkty pro vaše zákazníky a obchodní partnery?

Z pohledu klienta, který kupuje stále více řešení, dojde ke zjednodušení, protože budeme prodávat hardware a software dohromady. Naším cílem je integrovat tyto dvě složky tak, aby se celý proces prodeje a dodání služeb zjednodušil. Většina našich produktů prochází přes naše obchodní partnery. Ti jsou také více motivováni k tomu, aby se naše řešení co nejvíce zjednodušilo, protože klient si ho pak spíš koupí.

Jaká specifika má byznys spojený se System x v regionu střední Evropy?

IBM má na firemní úrovni 4 strategické pilíře. První spočívá v chytrém plánování. V rámci digitalizace napříč průmyslem vidíme mnoho příležitostí, jak ušetřit peníze našim klientům a získat pro ně výhody. Druhý je o užívání našich analýz dat a procesů. Třetí strategický pilíř stojí na prostředí cloudu a smartcomputingu. A poslední, čtvrtá část strategie, hovoří o rozvíjejících se trzích. V prostředí globální ekonomiky, ve kterém dnes žijeme, pro nás znamenají státy střední Evropy, Blízkého východu, Asie nebo Afriky, velkou příležitost. Tím, jak v těchto zemích roste životní úroveň střední třídy, můžeme místním trhům mnoho nabídnout.

Hodně do nich tedy investujeme, jedná se zde o zásadní strategii. V rámci těchto trhů rosteme velmi rychle a podle mého názoru je zde momentálně System x naše hlavní investice. Je to velká příležitost pro IBM, protože můžeme pomoci v procesech inovace v IT, ušetřit tak náklady a zvýšit hodnotu firem. Mám rád tyto země, protože v nich není tolik omezení a jejich obyvatelé jsou otevření novým technologiím. Motivují nás k dalšímu vývoji.

Adalio Sanchez, IBM

Jestliže se dnes podle vašich odhadů pohybuje tržní podíl  System x na rozvíjejících se trzích okolo 40%, jaký vývoj očekáváte v příštích dvou až třech letech?

Předpokládáme, že v těchto zemích bude velmi rychle vzrůstat HDP, do roku 2015 tedy samozřejmě očekáváme zároveň růst prodeje našich produktů a řešení.

Obchodní partneři IBM nabízejí služby v oblasti cloud computingu, zároveň však prodávají také servery od IBM. Nekonkurují si navzájem tato řešení? Která volba je podle vašeho názoru z finančního hlediska lepší pro vaše obchodní partnery a která pro IBM?

Na tuto otázku vám nemohu odpovědět úplně přesně. Hlavní prioritou ve vztahu mezi námi a našimi obchodními partnery je především zákazník a jeho potřeby. Jestliže bychom se dívali hlavně na to, kolik vyděláme, klienta bychom si příliš dlouho neudrželi. Naši obchodní partneři a prodejci mají proto přístup ke všem cloudovým řešením, jež nabízíme, a díky tomu se mohou správně rozhodnout. Určitě ale mohu prozradit, že nevyděláme více na jednorázovém prodeji serveru než na dlouhodobé spolupráci v oblasti cloud computingu.

Objevují se nové konkurenční firmy, co si myslíte třeba o ARM?

V našem odvětví se vždy pohybovalo více firem. Dnes je ARM velmi populární především díky oblasti smartphonů a tabletů. Mají pravděpodobně možnost se přesunout také do oblasti serverů, jsou však teprve na začátku a hlavní výzvou není samotná technologie, ale její aplikace. Myslím, že je příliš brzy na to, abychom mohli předpovědět, co se bude dít dál, na trhu je více firem, které mají tyto možnosti.

Pokračování rozhovoru s názory na trend mobilních technologií, sociálních sítí, ale i komerčním využitím superpočítače Watson naleznete na sesterském webu CIO BusinessWorld.

Zdroj: CIO Businessworld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně