Hlavní navigace

Rozhovor: WD přichází s alternativou pro veřejný cloud i hybridní disky

10. 12. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: WD
Jak prezentovat zásadní novinky v portfoliu NAS i interních disků zákazníkům odpovídají Pavel Záchenský, branded sales manager, a Jiří Olejník, director, sales Central & Eastern Europe, ve společnosti WD.

Jaké jsou argumenty pro použití externího disku WD My Cloud vedle veřejných cloudových úložišť?

PZ (Pavel Záchenský): My Cloud je zařízeni, které spadá do skupiny produktů nazývaných osobní cloud. To znamená, že hardware a na něm uložená data máte pod absolutní kontrolou u sebe doma a nemusíte data poskytovat třetí straně, u které nevíte, zda dokáže data ochránit například před neoprávněným přístupem. Zjednodušeně řečeno, u které nevíte, kdo další na vaše data vidí, a samozřejmě netušíte, kde vlastně úložiště fyzicky leží.

U veřejného cloudu uživatelé oceňují, že je dostupný odkudkoliv. Jak tuto vlastnost zastane osobní úložiště schované za routerem, v případě domácnosti ne výjimečně s neveřejnou adresou?

PZ:  WD má svoji vlastní aplikaci My Cloud, která umožnuje přístup z vašeho počítače/tabletu/telefonu odkudkoliv na světě k vašim datům na disku, který máte doma. Pokud zrovna nemáte u sebe zařízení, na kterém je tato aplikace nainstalovaná, tak můžete jednoduše zadat do prohlížeče adresu www.wd2go.com a po přihlášení pomocí uživatelského jména (e-mail) a hesla máte opět přístup ke svému domácímu uložišti, tentokrát skrze uvedené webové rozhraní.

WD říká, že není šoupačem krabic (disků). Co považujete za svou hlavní přidanou hodnotu, kterou mohou partneři „prodat“ zákazníkovi?

PZ: S nadsázkou říkám, že pevné disky jsou náš „chléb a voda“, a proto děláme vše pro to, aby zákazník vždy dostal tu nejlepší kvalitu, nejnovější technologie, ale zároveň, aby nad instalací nemusel složitě přemýšlet. Vše by mělo byt intuitivní, prostě „plug and play“.  To je ve stručnosti naše přidaná hodnota.

Záchenský, branded sales manager, WDJakou softwarovou výbavu k externím diskům WD poskytuje?

PZ: Ke každému disku dodáváme zálohovací, šifrovací a diagnostický software. Víme, jak jsou data pro zákazníky důležitá, a chceme jim i touto cestou poskytnou kompletní řešení pro jejich zálohování a archivaci.

Umožňují mobilní aplikace stejné funkce jako desktopová aplikace?

PZ: Ano, umožnují.

Jakou výhodu má použití aplikace WD vedle tradičního přístupu k obsahu přes průzkumníka, případně klienty veřejných cloudových úložišť jako Dropbox či Skydrive?

PZ: Tato aplikace vám zajistí chráněný přístup k datům, jako byste se na ně dívali na svém počítači. Aplikace komunikuje napřímo s vaším NAS diskem.

Analytici se předhánějí v odhadech dalšího vývoje exploze růstu dat. Jaké kapacity My Cloud nabízí a co když zákazník úložiště zaplní? Jaká je jeho rozšiřitelnost?

PZ: My Cloud je jednodiskové řešení a je aktuálně k dostání v kapacitách 2, 3 a 4 TB. Tento disk nabízí další rozšíření kapacity pomocí dalšího externího disku připojeného k USB konektoru. My Cloud EX4  je čtyřdiskové řešení s kapacitami 8, 12 a 16 TB. K dostání je i bez pevných disků, pro individuální postupné osazování. Samozřejmě i kapacitu EX4 je možné rozšířit přes USB konektor pro externí disk.

WD My Cloud EX4Dokážete s WD My Cloud nabídnout redundanci ukládání?

PZ: Ano, toto řeší My Cloud EX4

Myslíte si, že má My Cloud EX 4 potenciál uspět i v českých domácnostech, nebo má spíše smysl se s ním zaměřit na malé kanceláře?

PZ: V dnešní době, kdy objem ukládaných dat roste exponenciálně, jistě již nastává okamžik, kdy My Cloud EX4 může být vhodným řešením i pro domácnosti.

Očekáváte, že dvou až čtyřdiskové NAS budou v roce 2016 převládat nad ostatními. Co stojí za touto domněnkou?

PZ: Podle mého osobního názoru ano. Jak jsem již zmínil, růst dat je obrovský. Tím samozřejmě roste požadavek na další prostor pro ukládání objemných digitálních souborů.  Nabídnu jednoduché přirovnání k domácnosti žijící v rodinném domě – například rodiče a dvě děti nad 15 let.

Každý z nich má mobilní telefon, kde vytváří fotky, které už dnes nemají kapacitu v  kB, ale MB. Každý člen rodiny vlastní notebook či stolní počítač a také se v takové domácnosti najde nějaký tablet a minimálně dvě chytré televize plus kamerový systém. Každý z těchto přístrojů potřebuje místo pro fotky, filmy a záznam z kamer. Nechcete mít doma hromadu disků, u kterých časem ztratíte přehled o obsahu. Nejlepší je tedy vše ukládat na jednom či dvou místech, centralizovaně a uspořádaně. Z toho všeho jednoznačně vyplývá, že v blízké budoucnosti, můžeme očekávat velkou poptávku po vícediskových řešeních typu NAS, které budou uživatelsky přívětivé.

Jiří Olejník, director, sales Central & Eastern Europe, ve společnosti WDHlavním odlišením od konkurenčních NAS bude zřejmě použití disků WD Red. Jakou výhodou je jejich použití v NAS WD v porovnání s NAS jiných výrobců?

JO (Jiří Olejník): Samozřejmě, že naše řešení My Cloud jsou optimalizována především pro naše WD Red NAS disky. To ale neznamená, že by My Cloud EX4 nefungoval s disky jiných výrobců. Je však pravda, že disky WD Red jsou ideálním řešením. Například už jenom z toho důvodu, že větrák může pracovat v nižších otáčkách, jelikož WD Red jsou disky, které se příliš nezahřívají. A navíc jsou úsporné z hlediska spotřeby, což je důležité u NAS řešení, které běží v nepřetržitém provozu.

Jaké konkrétní výhody přináší uložení systému v My Cloud EX4 na vlastní paměť mimo disky?

PZ: Díky samostatnému uložení OS může být v případě komplikace vyměněn a obnoven disk v My Cloud EX4 do 20 minut, což je až o 80 % rychlejší než u konkurence.

EX 4 využívá některé technologie profesionální řady Sentinel. O co konkrétně jde, a kde všude dokáže NAS nabídnout redundanci?

PZ: Jedná se hlavně o hardwarovou stránku. EX4 má celohliníkový obal, 2x RJ45, 2xUSB a možnost využití dvou zdrojů stejně jako u Sentinelu. V reálném životě nám to říká, že pokud tedy vypadne jeden zdroj či RJ45, tak se automaticky přenese veškerá funkčnost na druhý výstup. To je v tomto segmentu SOHO velmi důležité. Zákazník může mít svá data stále „on-line“.

Dalšími prvky jsou možnosti instalace aplikací třetí strany a také možnost zálohování obsahu EX4 na disky připojené k USB, do cloudu nebo na jiné vzdálené úložiště.

Zmínil jste ukládání záznamu z IP kamer. Kdy bude dostupná aplikace pro kamerové systémy?

PZ: Tato aplikace bude dostupná na přelomu nového roku.

O jaké kapacity disků a typy síťových úložišť bude podle vás v nejbližší době nejvyšší zájem?

PZ: Podle aktuálních trendů se můžeme dočkat poptávky u NAS disků po kapacitách výrazně vyšších než 3TB a jak jsem již uvedl, lze čekat i rostoucí zájem o 2 až 4diskové zařízení.

Na poli 2,5palcových disků pro mobilní zařízení jste nedávno uvedli na trh novinku – duální disk. Mohl byste vysvětlit, v čem je tohle řešení inovativní?

JO: Duální disk WD Black2kombinuje silné stránky obou technologií ukládání dat, obou světů. Jak světa pevných disků, tak i SSD. V porovnání se současně nabízenými hybridními disky jde však o jiné řešení. Duální disk WD Black2

U nového disku WD Black2 jsme spojili oddělenou SSD část a HDD část. Současně jsme zachovali jeden interface, což znamená, že tento duální disk lze použít všude tam, kde je pouze jeden 2,5palcový slot.

V čem konkrétně se duální disk liší od hybridních?

Channelworld_ozveny

U duálního disku má uživatel stále plnou kontrolu nad tím, která data uloží na SSD část, a která data budou uložena na HDD oddílu. Jsem přesvědčen, že WD Black2 zaujme všechny, kteří nechtějí dělat kompromisy mezi rychlostí a kapacitou.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů