Hlavní navigace

S Avnetem na Common 2014: Setkání v duchu IBM Power8, ukládání dat i programování

12. 6. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Členové sdružení Common a příznivci technologií IBM Power se spolu se společnosti Avnet setkali na jižní Moravě, aby načerpali nové informace a zkušenosti z trhu.

Česko-slovenská konference Common proběhla ve dnech 8.-10. 6. v atraktivním prostředí hotelu Kurdějov v srdci vinorodé jižní Moravy. Akci spolupořádala společnost Avnet, která je nejvýznamnějším distributorem IBM na českém trhu, což umožnilo rozšířit záběr konference i mimo její tradiční náplň.

Základním tématem setkání letos bylo podle očekávání oznámení procesoru Power8 a na něj navazujících systémů. Kromě výkonných procesorů byla velká pozornost věnována komplexní nabídce hardwaru i softwaru IBM, novinkám z oblasti ukládání dat, nejmodernějším způsobům programování a na své si přišla i velmi dynamicky rostoucí komunita Power Linux.

Nedílnou součástí programu byly také informace o praktickém využití všech těchto novinek ve firemním prostředí.

Nedělní workshopy a akustické duo

Po příjezdu účastníků bylo nedělní odpoledne věnováno odborným workshopům. Lukáš Jelínek (Aiken) a Evžen Kučera (Aegis) ukázali, co obnáší přechod na Linux, provedli účastníky instalací a prezentací prostředí a standardních aplikací a postupů, které uživatelé potřebují znát.

Aleš Petr (IBM ČR) poté vedl workshop pro vývojáře web aplikací, kteří si chtějí vyzkoušet bezplatný aplikační server WebSphere Liberty profile. Po představení včetně možností provozu na jednotlivých platformách (System i, Windows, Unix, Linux, z/OS) provedl instalaci WAS Liberty na Windows 7 a nakonfiguroval a spustil aplikaci. Účastníci s vlastním PC měli možnost si WAS Liberty profile otestovat.

Po workshopech vystoupilo pražské hudební duo Method of Touch, které zahrálo na kytaru a zazpívalo skladby od různých interpretů ve vlastní úpravě.

Pondělí ve znamení Power8

Pondělní přednášky zahájil Miroslav Iwachow (IBM) s představením současného stavu a budoucího vývoje platformy PowerPondělní přednášky zahájil Miroslav Iwachow (IBM) s představením současného stavu a budoucího vývoje platformy Power. Díky zpřístupnění licencí ze strany IBM vzniklo loni sdružení OpenPower Foundation, jejímiž členy jsou významní IT hráči, kteří připravují na Power8 vlastní systémy jako alternativy k dominantní platformě x86.

Běhěm této a následujících přednášek byli účastníci seznámeni s novinkami jako je CAPI, OpenStack, PowerKVM, IBM ScaleOut a optimalizací platformy pro cloud, velká data a analytiku či mobilní aplikace.

Do technických vlastností procesorů a serverů Power8 se následně více ponořil Milan Král (IBM). Zmínil novou výrobní technologii, L4 cache nebo sběrnici PCIe 3. generace. Navázal detailním představení nových IBM ScaleOut serverů, které jsou na procesorech Power8 postaveny. Nabídl také výkonová srovnání a zdůraznil důležitost výkonu virtualizace. Ve srovnání s VMwarem nebo OracleVM si PowerVM vedlo v testech podstatně lépe při zatížení různými virtualizačními úkoly, uvedl Milan Král.

Miroslav Iwachow odpoledne ukázal také konkrétní možnosti konfigurací nových modelů serverů s Power8 – dvousocketové 2U systémy (S822 a S822L s Linuxem, nepodporují IBM i) a jedno a dvousocketové 4U systémy (S814 a S824), které podporují IBM i 7.1 a 7.2.

Např. Power S814 může být osazen procesory s 6 až 8 jádry, až 512 GB cache, 7 PCIe sloty, quad 1GB ethernetem a disky v 12 SFF bays (split backplane 6+6) nebo 18 disky v SFF bays. Jako hypoervizor je použit PowerVM a z OS je na výběr AIX, IBM i nebo Linux. Upozornil také, že na Power8 lze nastavit „turbo“ mód – ruční zvýšení taktovací frekvence, který je však náročnější na chlazení.

Poté přišly na řadu novinky IBM i 7.2, který nabídne nové funkce DB2 pro lepší zabezpečení dat, lepší možnosti správy, funkce vysoké dostupnosti, další možnosti konfigurace I/O s novou virtualizací, systémy pro zálohování a obnovu po havárii a další.

Virtualizovaným úložným systémům IBM FlashSystem se věnoval Rudolf Hruška. PVirtualizovaným úložným systémům IBM FlashSystem se věnoval Rudolf Hruška. Představil IBM FlashSystem 840 – 2U zařízení s 12 flash moduly (nejde přímo o SSD disky) a max. kapacitou 40 TB při RAID 5. Upozornil také na důležitost datové ekonomiky – lépe využijte ukládání (virtualizace, automatizovaný tearing, tenký provisioning), umisťujte data na správné místo (díky reportingu a předpovídání) a neukládejte tolik dat (deduplikace a komprese dat). Toho lze dosáhnout vyšším využitím softwarových nástrojů – softwarově definovaného úložiště.

V rámci prezentace zmínil také např. IBM Storwize V7000 Gen2 (vybavený softwarem SVC) s dvojnásobně výkonnějším HW než u předchozí generace. Škálovatelný je až do 4 PB, 64 jader, 12 Gbps SAS, 64 FC portů a cache 512 GB.

Nové možnosti správy a monitoringu serverů Power včetně nového uživatelského prostředí HMC představil Martin Nemeček (IBM SK). Ukázal nástroj PowerVP pro sledování výkonu, prostředí PowerVC pro správu virtuálních oddílů a pozval účastníky na web s novinkami o platformě Power8 - PowerClub SK.

Níže pokračujte na další stranu reportáže.

Migraci aplikačního prostředí do iASP a implementaci geografického mirroringu přednesli Michal Řehák (IBM ČR) a Radim Marek (KB). Prezentovali zavedení vysoké dostupnosti IBM HA na aplikační prostředí Essoxu. Prezentace osvětlila celý proces od analýzy, testování, až po pilotní provoz.

LPAR2RRD -  openSource nástroj pro monitoring výkonu a kapacitní plánování pro platformu IBM Power Systems představil Pavel Hampl (Xorux). Řešení vytváří grafy a reporty zátěže ve virtualizovaném prostředí, a to jak pro historický vývoj, tak pro téměř „real-time“ grafy i pro budoucí trendy. Dokáže přitom fungovat bez agentů, kdy jediným zdrojem dat jsou konzole HMC.

Aleš Petr (IBM ČR) se ve své přednášce zaměřil na provoz klasických AS/400 5250 aplikací v prostředí internetového prohlížečeAleš Petr (IBM ČR) se ve své přednášce zaměřil na provoz klasických AS/400 5250 aplikací v prostředí internetového prohlížeče. Naživo ukázal, jak lze využít technologie IBM pro konverzi aplikací do webového prostředí, přičemž vysvětlil přednosti a nevýhody jednotlivých řešení HATS (dynamický převod 5250), WebFacing (konverze DDS zdrojů) a ZEND (PHP)

Platformu JavaFX  navazující na Swing pro vytváření rich internet aplikací (jako alternativa Adobe Flash nebo MS Silverlight) prezentoval Rudolf Pecinovský (VŠE). Vysvětlil její syntaxi, nové vlastnosti a události včetně praktické ukázky a vysvětlení kódu. JavaFX obsahuje velké množství GUI komponent a rozhraní lze vytvářet buď kódově, nebo přes přenositelné FXML.

Platformu JavaFX  navazující na Swing pro vytváření rich internet aplikací (jako alternativa Adobe Flash nebo MS Silverlight) prezentoval Rudolf Pecinovský (VŠE).V jiné přednášce Rudolf Pecinovský vysvětlil metodiku Architecture First, která se řídí pedagogickou zásadou ranního ptáčete. Ta říká, že výuka má začít výkladem toho, co považujeme za nejdůležitější, aby studenti měli dostatek příležitostí si vykládané principy osvojit a zažít.

Milan Kalabis (IBM ČR) pak ukázal vlastnosti a použití On-line Audit Journal Entry (AJEMON) a History Log (HSTLMON) monitor Client pro Server i, QRADAR, ArcSight a další monitorovací systémy. Cílem je efektivní získávání informací ze Serveru i a jejich odesílání do sledovacího systému.

Radim Kalina (Avnet TS) v poslední pondělní přednášce ukázal, kolik vlastně servery Power8 stojí. Srovnal aktuální konfigurace a ceny včetně licencí s předchozí generací a doporučil vhodné varianty pro upgrade. Upozornil také, že všechny ceny lze u IBM rozdělit do 24 měsíčních splátek bez navýšení.

Po slosování tomboly, do které věnovaly ceny společnosti Avnet, Comparex a IBM, už byla připravena pestrá večeře s pečeným i grilovaným masem. Po ní vystoupila kapela Omar Guitar Band  s tvorbou na pomezí rocku, jazzu a popu a účastníci si při neřízené degustaci vína zasoutěžili ve znalostních i dovednostních úkolech.

Úterý ve znamení trendů

Vinný sklep hotelu KurdějovV úterý zahájili přednášky ve velkém sále Vojtěch Knězů a Martin Malý (Servodata) prezentací na téma open-source softwaru. Oblasti datové analýzy se věnoval Michal Gurtner (IBM ČR), který představil systémy IBM Pure Data. Odpovědi na nové trendy podali i Ctirad Navratil a Ctibor Duda se svými prezentacemi zaměřenými na správu mobilních zařízení, kterou lze poskytovat jako službu (SaaS), respektive na virtualizaci úložné infrastruktury.

V druhé sálu mezitím Pavel Hampl (Xorux) a Milan Kalabis (IBM ČR) ukázali použití interpreteru příkazové řádky Qshell na System i. Běží pod i5/OS a je založen na standardech POSIX a X/Open. Součástí prezentace byly vybrané příkazy, nastavení prostředí a příkazy pro Javu, debugger.

Milan Kalabis (IBM ČR) a Vladimír Župka následně vysvětlili použití objektu *DTAARA pro bezpečné nakládání s textovými informacemi.

Na závěr Rostislav Schořík a Pavol Staffen (Crede Experto) představili řešení Enforcive, které sleduje a blokuje přístupy k systému i5 přes síťové služby. Všechny události loguje, důležité hlásí a poskytuje reporty o činnosti uživatelů a nastavení systému.

DT24

Program letošní konference Common skončil úterním obědem, kde mohli účastníci ještě znovu diskutovat nabyté informace během téměř třídenního setkání.

Fotogalerie níže pod článkem.

Zdroj: ChannelWorld, Avnet

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Jan Duda (PCV Computers): Pusťte ajťáky na drink
Jan Duda (PCV Computers): Pusťte ajťáky na drink
AT Computers získalo kontrakt na Lenovo ISG v České republice
AT Computers získalo kontrakt na Lenovo ISG v České republice
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Arrow Electronics je distributorem řešení Fortinet na Slovensku
Arrow Electronics je distributorem řešení Fortinet na Slovensku