Hlavní navigace

Vltava.cz v insolvenčním řízení

25. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vltava.cz, akciová společnost a stejnojmenný internetový obchodní dům, bojuje o přežití. Bylo zahájeno insolvenční řízení a akcionáři žádají soud o vyhlášení moratoria. Vltava má v nabídce také desítky značek z oblasti ICT a spotřební elektroniky.

Nákupní galerii Vltava nejspíše čeká restrukturalizace. "Finanční situace společnosti je v důsledku chybných manažerských rozhodnutí předchozích vedení výrazně horší než předpokládaná," píše poslední investor.Obchodní dům Vltava.cz zvolil na internetu strategii, kdy nabídl v jednom obchodě širokou nabídku zboží od knih přes kosmetiku až po sportovní doplňky či nářadí. Nyní jeho provozovatel, akciová společnost Vltava.cz a.s., bojuje o přežití. Ohroženy jsou i obchody Cybex.cz a Electrohall.cz, které fungují jako oddělení internetového obchodního domu zaměřené na prodej informačních technologií, respektive spotřební elektroniky.

Krajský soud v Brně zahájil se společností insolvenční řízení. Stalo se tak přesto, že Vltava.cz a.s. získala v druhé polovině loňského roku nového majoritního vlastníka, firmu Milestone Partners, který do ní investoval další prostředky. K ozdravení firmy ale investice nevedly.

Samotní akcionáři se proto, vzhledem ke stavu nesplacených pohledávek a neúspěšnému vyjednávaní o vstupu strategického partnera, rozhodli podat návrh na insolvenční řízení, které soud zahájil 22. 5. 2009.

„Současní vlastníci vstoupili do společnosti Vltava.cz a.s. v době, kdy nebyla provozně soběstačná a díky narůstajícímu zadlužení hrozilo reálně riziko úpadku. Kapitálové posílení bylo provedeno s vidinou budoucí provozní soběstačnosti a prosperity společnosti. Vzhledem k tomu, že doposud investované prostředky akcionářů do společnosti Vltava.cz a.s nepomohly zvrátit dlouhodobě ztrátové hospodaření společnosti, akcionáři již nejsou připraveni poskytnout do společnosti další finanční prostředky, ať již formou dalšího zvýšení základního kapitálu či dodatečné akcionářské půjčky," píše se v návrhu.

Podle tiskové zprávy vydané akciovou společností Vltava.cz nyní budou akcionáři u soudu usilovat o vyhlášení moratoria a restrukturalizaci společnosti.

„Společnost podala návrh na zahájení insolvenčního řízení a jako další krok plánuje požádat soud o vyhlášení moratoria. Právní status moratoria předpokládá ochrannou lhůtu v délce až 4 měsíce, během které má společnost příležitost bezproblémově fungovat. Zároveň je povinna v rámci tohoto období připravit restrukturalizační plán, na základě kterého bude realizována její další činnost," píše se v tiskovém oznámení.

„Majoritní vlastník, jakožto jeden z hlavních věřitelů, se již dohodl s nadpoloviční většinou věřitelů o vyhlášení moratoria, a tomuto vyhlášení tedy již nic nebrání. Z pohledu akcionáře to vnímáme jako jasným signál důvěry, že se podaří najít řešení stávající obtížné finanční situace společnosti," uvedl dále v tiskovém oznámení Marek Budín, zástupce majoritního akcionáře, fondu Milestone Partners.

Na aktuální problémy Vltavy upozornil na svém blogu již před dvěma týdny Jiří Hlavenka, bývalý majitel vydavatelství Computer Press, který se na vybudování tohoto internetového obchodu významnou měrou podílel.

Jiří Hlavenka upozorňoval zejména na rychlé změny ve vedení společnosti a hlavně na nevydařenou prodejní strategii, kdy se nákupní galerie Vltava.cz rozhodla fungovat jako výkladní skříň, ve které vystavují své zboží a realizují prodej jiní internetoví prodejci. Významné nedostatky panovaly i v oblasti marketingu.

Channelworld_ozveny

V poslední době je to již druhý případ, kdy se významný prodejce ocitl v problémech. Likvidátor totiž 11. 5. 2009 nastoupil do společnosti Agen Computer, která provozuje jeden z největších internetových obchodů s výpočetní technikou Agen.cz.

Vltava je jedním z nejstarších internetových obchodů v Česku. První z obchodů tehdejšího Vltava Stores byl založen už v roce 1996.

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Seyfor dokončil akvizici části společnosti Digitask
Seyfor dokončil akvizici části společnosti Digitask
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Editorial: Vychází nový ChannelWorld aneb lidé a AI
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
Fortinet se připojuje k iniciativě EK ohledně vzdělávání v kyberbezpečnosti
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
TD Synnex bude i nadále distributorem VMware by Broadcom v České republice
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT
N-able: K přechodu na MSP služby motivují hlavně výpadky IT