Hlavní navigace

Zachrání akvizice Blue Coatu skomírající Symantec?

15. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
James Henderson se ve svém komentáři zamýšlí nad tím, jakým způsobem může Symantec využít akvizici společnosti Blue Coat. Prognóza je podle názoru analytičky Jane Wrightové příznivá.

Symantec zavedl během posledních tří let řadu opatření vedoucích ke snížení nákladů a konsolidaci infrastruktury. Časté výměny CEO měly společně se snižováním počtu zaměstnanců za následek zavádění nekonzistentních strategií, které pak negativně ovlivňovaly pozici výrobce na trhu.

Abychom to zkrátili – příjmy Symanteku nepřetržitě klesají již od třetího kvartálu roku 2014 a letošní druhý kvartál nebyl výjimkou. Tentokrát se meziročně snížily o 3 % na 884 milionů dolarů.

Příjmy z podnikových řešení, které ve druhém kvartálu tvořily 54 % celkových tržeb Symanteku, se meziročně snížily o 0,2 %, což je o trochu lepší výsledek, než se očekávalo. Výrobce za něj může vděčit zájmu zákazníků o nové řešení Advaced Threat Protection.

Ve spotřebitelském sektoru se společnosti nedařilo a příjmy se propadly o 6 % navzdory tomu, že Sympantec uvedl nové produkty pro zabezpečení Wi-Fi sítí a domácích spotřebičů připojených k internetu věcí.

Přes klesající příjmy se však Symanteku díky nedávným úsporným opatřením podařilo zvýšit provozní zisk o 28 % na 12 % celkových příjmů.

Tato opatření společně s integrací portfolia Blue Coatu, které rozšíří nabídku Symanteku v oblasti webové i cloudové bezpečnosti, povedou ke zvýšení provozní marže Symanteku do konce roku 2016 a jeho návratu k růstu nejpozději do roku 2018,“ uvedla Jane Wirghtová, analytička Technology Business Research.

Symantec koupil Blue Coat za 4,65 miliardy dolarů, a nastavil tak kurz svého dalšího vývoje.

Spojení obou firem vyplní řadu mezer v portfoliu Symanteku a vyřeší to řadu problémů s dodáváním produktů,“ poznamenala Wirghtová.

Spojení do Symanteku zároveň přivede nové vedení s efektivnějšími růstovými strategiemi. Greg Clark, dosavadní CEO Blue Coatu, se stane CEO Symanteku, a Michael Fey, který v Blue Coatu působí jako prezident COO, taktéž přejde do Symanteku a bude tam zastávat stejné pozice.“

Wrightová si dále všímá toho, že Symantec sice disponuje řadou nových technologií, ale většina jeho portfolia je postavena na tradičních postupech a tím pádem pochází i většina jeho příjmů z tradičních řešení.

Integrace Blue Coatu však podle Wirghtové přinese do portfolia Symanteku novější řešení pro růstové segmenty, jako je zabezpečení prohlížení webů, analytické nástroje a cloudová řešení.

Dalším problémem současného Symanteku je, že svá řešení dodává prostřednictvím tradičních metod, například licencí pro on-premises softwaru.

Blue Coat přinese nové způsoby pokrokového dodávání řešení, například zabezpečení jako službu (SECaaS), což Symanteku umožní uspokojit poptávku zákazníků po vyšší flexibilitě,“ uvedla Wrightová. „Integrace řešení od Blue Coatu a jeho zákaznické základny přinese okamžité, jakkoliv neorganické, zvýšení příjmů.“

Wrightová předpokládá, že oba výrobci budou v průběhu následujícího roku rychle třidit a integrovat svá řešení a operace. Časem pak dojde i ke spojení prodejních týmů a kanálů a Symantec se bude snažit získávat velké zakázky díky nabídce, která bude obsahovat technologie obou firem.

Channelworld_ozveny

Posílené portfolio a nové způsoby dodávání řešení pomohou Symanteku dosáhnout silného organického růstu a nejpozději v roce 2018 se vrátí na výsluní mezi ty největší hráče v segmentu bezpečnosti,“ předpovídá Wrightová.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili