Hlavní navigace

Kterým technologiím letos zazvoní umíráček?

12. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor:
Steven J. Vaughan-Nichols se zamýšlí nad technologiemi, které se podle něj nedožijí konce letošního roku, resp. se z nich stanou zombie.

Všeliká věc má jistý čas, a každé předsevzetí pod nebem svou chvíli. Jest čas rození i čas umírání.

— Kazatel 3:1


Pro mnoho technologií jest časem umírání rok 2016.

To neznamená, že lidé nebudou mrtvé technologie dále používat. Ostatně, alespoň jedna společnost stále ještě používá Apple IIe pro vedení účetnictví .

Tyto umírající technologie jsou však tak daleko za zenitem, že už na nich většině uživatelů a podniků nebude záležet. Windows XP se například dodnes používají v několika firmách a podle NetMarketShare je má i 11 % uživatelů.

Přesto o nich neřekneme nic jiného, než že jde o pomalu umírající zombie. A když vezmeme v potaz, jak nezabezpečený tento systém je, tak se mnoho počítačů, na kterých běží, pravděpodobně také proměnilo v malwarové zombie.

Které technologie tedy letos čeká špalek?

Inu, zřejmě se rozloučíme s řadou kdysi populárních zařízení. Vzpomínáte si, jak kdysi frčely „empétrojky“? Dnes už nezbylo nic kromě iPodu od Applu, a i ten už nějakou dobu umírá. Někteří doufali, že Apple Music přinese renesanci, ale to se nestane. Hudba do kapsy, to už je jedině chytrý telefon.

Když už mluvíme o chytrých telefonech, tak si nemyslím, že BlackBerry vydrží do konce roku. Jejich poslední model BlackBerry Priv se nesetkal s příliš velkým nadšením. Bylo jsi dobré, BlackBerry, ale už toho nech. Je čas si hezky lehnout do hrobu.

Zároveň si říkám, jak dlouho chce ještě Microsoft sypat peníze do černé díry jménem Windows Phone. Vždyť už v červenci 2015 odepsali celou investici do Nokie. NetMarketShare tvrdí, že Windows Phone drží směšný 3,4% podíl na trhu chytrých telefonů. Je to chodící mrtvola.

Windows Phone je na tom ale pořád lépe než pevné linky. Tato kdysi všudypřítomná vymoženost se sice ještě tu a tam používá, ale počet jejích uživatelů s každým rokem klesá. Už skoro neznám nikoho, kdo by ji měl. Všichni používají mobilní telefony, takže kdo by chtěl utrácet peníze za další telefon, který nejde nosit v kapse? Možná tak dědeček s babičkou, ale i těm už to začíná docházet.

Pokud jde o další technologické starožitnosti, tak si nemyslím, že by CD, DVD nebo Blu-Ray zopakovaly comeback, který se podařil vinylu. Všechny už míří na hřbitov pro nosiče. Dnes streamujeme jako o život. Osobně si sice ještě pořád kupuji CD a DVD přehrávače, jenže já už jsem taky dědek. Ostatně, klidně mi nadávejte do ludditů, ale já mám rád, když můžu svou hudbu, videa a knihy držet v ruce, ne je mít někde v cloudu. Není nás moc takových. Stále méně desktopů a notebooků je vybaveno CD/DVD mechanikou.

Dříve jsme je používali k instalování softwaru, ale i to dnes dělám jen výjimečně. A není to jen proto, že většinu softwaru si dnes můžeme stáhnout, ale také proto, že samotný software pro PC se také pomalu loučí. Účetnictví, kancelářské sady, CRM a všechno ostatní už je dávno v cloudu.

Není proto překvapením, že cesta do propadlišť dějin čeká i samotná PC. Prodej počítačů stále klesá, IDC tvrdí, že v roce 2015 to bude meziročně o 10,3 %. Pořád se jich prodávají stovky milionů, takže nezmizí ze dne na den, ale v roce 2020 už bude situace vypadat o dost jinak než dnes.

Já sám jsem na řadě těchto technologií vyrostl a proto budu řadu z nich používat i v roce 2020. Pochybuji ale, že vy ostatní ještě budete používat PC, DVD přehrávače nebo krabicový software. Řadě z nich letos zazvoní umíráček.

ICTS24


Autor píše o technologiích a podnikání v oblasti technologií od dob, kdy CP/M-8o byl špičkovým OS.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte dále

Eset: Největším rizikem pro počítače v Česku byl v září spyware Formbook
Eset: Největším rizikem pro počítače v Česku byl v září spyware Formbook
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
SWS uzavřela smlouvu o distribuci spotřebního materiálu Epson
SWS uzavřela smlouvu o distribuci spotřebního materiálu Epson
Anketa ChannelWorldu o monitorech: Odpovídá Jaroslav Král (Lenovo)
Anketa ChannelWorldu o monitorech: Odpovídá Jaroslav Král (Lenovo)
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci