Hlavní navigace

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?

11. 1. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: asharkyu / shutterstock.com
Používání 3D tiskárny se pojí s provozními náklady, které se mezi sebou výrazně liší např. s ohledem na technologii tisku, druh tiskárny (její parametry), pracovní materiál používaný k prostorovému tisku a na spoustu dalších proměnných. V současnosti nové 3D tiskárny umožňují cenově dostupný tisk trojrozměrných modelů v domácích podmínkách. Ovšem co je třeba zohlednit při plánování výdajů spojených s 3D tiskem?

Zaprvé 3D tiskárna – jakou si vybrat?

Začátečníci, kteří teprve plánují začít s trojrozměrným tiskem, převážně začínají nákupem samotného zařízení. V současnosti je nabídka výrobců obrovská a systematicky se rozšiřuje. Samozřejmě jde o nezpochybnitelnou přednost, ovšem dokonce i středně pokročilí mohou mít velký problém s výběrem vhodného zařízení přizpůsobeného pro konkrétní využití. 3D tiskárny využívají různé technologie tisku, FFF/FDM, UV (resiny), DLP, FFF/LPD a LPD. Ne bez důvodu byla jako první uvedena FFF/FDM, protože tato technologie se těší největší oblibě jak mezi začátečníky, tak mezi zkušenými tiskaři. Pracovní materiál, tedy filament, je dostupný v různých barevných variantách a průměrech (nejoblíbenější jsou 1,75 mm a 2,85 mm).

Jaké značky tiskáren se vyplatí otestovat? Ti, kdo disponují o něco větším rozpočtem (od 10 tisíc), by se měli zajímat o zařízení značky Zortax a Snap aker. Uživatelé, kteří plánují utratit výrazně méně, si vyberou také. Zvláštní pozornost si zaslouží 3D tiskárny, jako jsou Creality, Prusa, Anycubic, Anet a Velleman.

Spotřební materiály, tedy největší složka nákladů na 3D tisk

Při výběru tiskárny používající technologii tisku FFF/FDM si je třeba ověřit, jestli výrobce počítal s možností používat náhradní spotřební materiál. Zmíněná technologie je založena na tisku z filamentů, tedy termoplastických materiálů navinutých na cívce. Na provoz levná 3D tiskárna by měla zajišťovat možnost svobodného používání filamentů externích firem, které mohou (i když nemusí) být levnější. 

Základní filamenty, jako je PLA, a také ABS a PETG, jsou sice cenově dostupné (kolem několika desítek zlotých za cívku, na níž se nachází asi 1 kg termoplastického materiálu), pokročilejší filamenty však zůstávají příslušně dražší. Ti, kdo používají 3D tiskárnu sporadicky, náklady na nákup filamentů příliš silně nepocítí, na rozdíl od uživatelů, kteří používají 3D tiskárnu k sériovému tisku.

Resiny pro 3D tisk

Druhým nejoblíbenějším (hned po filamentu) spotřebním materiálem je resin dostupný v tekuté formě v lahvičkách s objemem 500 ml nebo 1000 ml. V závislosti na konkrétním výrobci se nákupní cena 500 ml pohybuje nad 100 zlotými. Musíme zohlednit, že možná budeme potřebovat koupit pigmenty do resinu v ceně několika desítek zlotých. Technologie počítající s použitím resinu jako provozního materiálu do 3D tiskáren umožňuje tisk nesmírně přesných trojrozměrných modelů, které se vyznačují vysokou detailností.

Channelworld_ozveny

Je nákup příslušenství pro 3D tisk nezbytný?

Rozhodně ne. Ovšem část příslušenství přímo ovlivňuje komfort tisku, a také snižuje riziko spojené s poškozením hotových trojrozměrných projektů. Začátečníci by se určitě měli zamyslet nad výběrem pružné podložky určené nejen k ochraně pracovní plochy, ale také zlepšující přilnavost výtisků. Další praktické příslušenství představují kaptonové pásky. Mají za úkol zajistit dobrou přilnavost první vrstvy k pracovní ploše stolu.

3D tiskárna, konkrétně tedy její jednotlivé součásti, se při správném používání opotřebovává velmi pomalu. Je však třeba starat se mimo jiné o průchodnost a čistotu trysek. K tomu se používají speciální jehly, a také čistící filamenty, které efektivně a důkladně odstraňují všechny nečistoty. K provozním nákladům je ještě třeba přičíst nákup alespoň několika trysek. To je obzvláště důležité za situace, kdy používáme filamenty s přídavnými složkami, které zvyšují jejich abrazivní vlastnosti. I když na internetu najdete spoustu projektů, je nutné počítat se skutečností, že dříve nebo později bude nutné zadat si zpracování projektu. Za základní zaplatíme kolem 100 PLN, komplikovanější budou samozřejmě dražší. Na závěr je třeba zohlednit spotřebu elektrické energie, především v případě sériového tisku. I když se 3D tiskárny vyznačují převážně nízkou nebo přiměřenou spotřebou elektřiny, je pro důkladný výpočet ceny tisku zapotřebí zohlednit i tento faktor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Čtěte dále

Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci