Hlavní navigace

Canon: fotoaparát PowerShot G11

6. 9. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
Canon uvedl na trh plně vybavený fotoaparát PowerShot G11, nástupce vícenásobného vítěze, modelu PowerShot G10 – oblíbeného kompaktu profesionálních fotografů a fotoagentur celého světa.

Autorizovaní distributoři pro ČR: ABC Data, AT Computers, eD system Czech, Penta, SWS, Tech Data Distribution
Autorizovaní distributoři pro SR:
eD system Slovakia, BossCan

Gary Knight, představitel a spoluzakladatel uznávané fotožurnalistické agentury VII Photo Agency ve svém komentáři k modelu PowerShot G10, předchůdci nové PowerShot G11 uvedl: „My fotožurnalisté pokrývající různé válečné zóny máme za úkol, jako jednu z hlavních výzev, získat vysocekvalitní snímky v nepřátelském prostředí. K tomuto účelu potřebujeme fotoaparát, který v kompaktním těle nabízí výbornou obrazovou a vestavěnou kvalitu, a produktová řada PowerShot G se k tomuto účelu perfektně hodí. Když pracujeme v oblastech konfliktu, je důležité mít při sobě kompaktní fotoaparát umožňující diskrétní práci a současně zaručující úroveň kvality vyžadovanou od našich fotografií. Řada G v tomto ohledu vyniká, poskytuje úžasnou kvalitu snímků a kompaktnost těla je v porovnání se zrcadlovkami značnou výhodou."

Profesionální fotografové jistě využijí u modelu G11 významné rozšíření dynamického rozsahu. Nový systém Canon Dual Anti-Noise System spojuje schopnosti vysoce citlivého 10megapixelového obrazového snímače a vylepšené technologie zpracování obrazu s procesorem Canon DIGIC 4 ke zvýšení obrazové kvality a značnému vylepšení v oblasti potlačení šumu, a to až 2 kroky nastavení (v porovnání s modelem PowerShot G10). PowerShot G11 je rovněž vybaven technologií i-Contrast, která zabrání přeexponování v místech s vysokým jasem a přitom uchová detail v místech s nízkým jasem - ideální pro složité světelné situace.

Objektiv Canon prémiové kvality poskytuje perfektní optickou výkonnost, nabízí 5násobný zoom se širokoúhlým záběrem (28 mm) a optický stabilizátor obrazu (IS). Umožňuje fotografovat z ruky až 4x menší rychlostí závěrky (tj. delší expozicí až o 4 kroky nastavení) oproti tradičním modelům bez IS. Lze tak zhotovovat dokonalé snímky v nedostatečně osvětleném prostředí nebo s nižšími nastaveními citlivosti ISO. Díky významnému snížení rozmazání v důsledku rozpohybování přístroje mohou fotografové pořizovat své snímky s delšími ohniskovými vzdálenostmi a v horších světelných podmínkách bez nutnosti mít stativ.

Digitální kompakt umožňuje fotografovat ve formátu RAW a je kompatibilní se softwarem Canon Digital Photo Professional (DPP), což zajišťuje, že fotografie lze snadno začlenit do pracovní programu fotografa.

Stephen Munday, na pozici Senior Operations Director, Editorial, Getty Images, uvedl: „Kvalita snímků zhotovovaných fotoaparáty řady PowerShot G je natolik dobrá, že snímky z G10 používáme v naší redakční knihovně. Naši fotografové je zhotovují modely řady G, protože přesně poskytují potřebnou obrazovou kvalitu a flexibilitu."

A dodává: „Nepředvídatelná povaha povolání zpravodajských fotožurnalistů vyžaduje od našich fotografů získávat snímky v rozmanitých situacích, a velikost G10 jim umožňuje toho dosahovat bez upoutávání zbytečné pozornosti. Schopnost nového modelu G11 fotografovat v nízkém osvětlení bude jistě vítanou pomocí, protože umožní našim fotografům ve větší míře zhotovovat vysoce kvalitní snímky bez nutnosti použít blesk."

Kromě vynikající obrazové kvality dělají kompaktní rozměry a 2,8" nastavitelný displej PureColor II VA LCD (461 000 obrazových bodů) z modelu PowerShot G11 ideální volbu pro profesionální fotografy tam, kde je použití zrcadlovky nepraktické nebo nevhodné. G11 je ergonomicky navržena pro rychlejší a přesnější procházení nabídkami. Ovladače pro nastavení ISO a kompenzaci expozice ve stylu analogových modelů nabízejí fotografům okamžitý, jim dobře známý přístup k běžným nastavením a funkcím.

„Vlastním fotoaparáty řady G již od modelu G5," pronesl Edmond Terakopian, fotožurnalista a nositel ocenění British Press Awards Photographer of the Year a World Press Photo za zpravodajské spoty. „V poslední době pracuji s G10, která je absolutně přesná - obrazová kvalita, použitelnost, spolehlivost a vestavěná kvalita jsou excelentní. Je to fotoaparát číslo jedna, který beru všude s sebou, ať mířím kamkoli, pracovně nebo soukromě. Vím, že se na ni mohu spolehnout, že mi vždy pomůže získat za všech okolností perfektní záběr. Během let se mi osvědčilo volit fotoaparáty řady G v situacích, kdy je vyžadována diskrétnost. Je potěšující pocit oznámit editorovi, že fotografii, kterou právě vybral, jsem pořídil z kompaktního fotoaparátu."

G11 má vše potřebné k vypořádání se s různými světelnými podmínkami. Režim Nízké osvětlení umožňuje fotografům zhotovovat brilantní snímky s citlivostí až ISO 12 800 v redukovaném rozlišení 2,5 MP rychlostí 2,4 sn./s v interiéru bez nutnosti použít blesk. Vestavěný šedý ND-filtr (Neutral Density) snižuje úroveň osvětlení o 3 kroky nastavení, a tím dává tvůrčí volnost v situacích s vysokým jasem. Nejvyšší synchronizovaná záblesková rychlost fotoaparátu byla zvýšena na 1/2000 s, tím se snížilo riziko přeexponování jasných scén.  Histogram zobrazovaný na obrazovce PureColor II VA LCD ukazuje uživateli v reálném čase jasové úrovně záběru, a tím mu umožňuje snadno kontrolovat a případně měnit při fotografování nastavení.

PowerShot G11 dává fotografům volnost dokonale dokumentovat rychle se měnící akci. Režim Okamžitý snímek zhotovuje snímky téměř okamžitě se stisknutím spouště, aby se s jistotou zachytily rychle se pohybující objekty. Na druhé straně režim Servo AF/AE kontinuálně při fotografování pohybujících se objektů upravuje zaostření a expozici na optimální nastavení.

S modelem PowerShot G11 lze použít širokou řadu příslušenství Canon, včetně blesků Speedlite 270EX, 430EX II a 580EX II; dvojitého makroblesku Lite MT-24EX a kruhového makroblesku Lite MR-14EX pro širší možnosti fotografování; vysílače Speedlite ST-E2, konzoly pro blesk Speedlite BKT-DC1 a dálkové spouště RS-60E3. Podvodní fotografové mohou přístroj PowerShot G11 doplnit o speciální konstruované vodotěsné pouzdro WP-DC34 - pouzdro pro fotografování pod vodou nabízející úplnou kontrolu nad fotoaparátem a vhodným do hloubek až 40 m. PowerShot G11 je opatřen portem HDMI umožňujícím prohlížet si snímky na monitorech a televizorech Full HD přes volitelný kabel HDMI.

CS24

Doporučená koncová cena přístroje zatím není známa.

 

Čtěte dále

Vychází ročenka TOP 100 ICT společností v České republice
Vychází ročenka TOP 100 ICT společností v České republice
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Editorial: Vychází nový ChannelWorld
Editorial: Vychází nový ChannelWorld
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu