Hlavní navigace

NetApp SOLIDFIRE – storage pro lidi, kteří nesnášejí storage

31. 3. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: SolidFire
Pravděpodobně v každé organizaci se čas od času stane, že požadavek na nasazení nebo vývoj nové aplikace brzdí infrastruktura a lidi za ni zodpovědní.

To je i důvod, proč na cloudové technologie přechází čím dál větší množství firem právě v oblasti vývoje. Potřebují infrastrukturu zkrátka neřešit a soustředit se raději na to, co vynáší peníze, což bývají právě služby a aplikace. Pokud se zeptáme administrátorů virtuálního prostředí, co nejvíc nesnáší z infrastruktury, většina z nich pravděpodobně ukáže na storage.

Důvodů je mnoho, úložiště tradičně mohla min. za 70 % výkonnostních problémů aplikací, často šlo o nejméně předvídatelnou část infrastruktury, ať už výkonnostně, tak cenově. Škálování výkonu ani kapacity tradičních úložišť totiž nebývá lineární, dále díky neexistenci propracovaného QoS u většiny diskových polí nebylo možné efektivně dělit výkon mezi aplikace podle potřeby. Pro skutečně kritické systémy se tak často preferovala dedikovaná prostředí. Mohl k tomu přispět i fakt, že maximální výkon z produktového listu často nekorespondoval s výkonem právě konkrétní zvolené konfigurace v reálném prostředí. Jak se však zvětšuje komplexita prostředí, zvyšují se i nároky na správu, což má za následek i sekundární investice do personálu, který se o data centrum musí starat. Takové počínání s sebou nese značnou cenovou neefektivitu. Lze si to představit jako svět datacenter před nástupem virtualizace.

Do hry vstoupili cloudoví poskytovatelé a la AWS a neúprosný boj o cenu, kde efektivita, dostupnost a rychlost nasazení nové služby znamenají rozdíl mezi krachem a prosperitou. Právě z tohoto prostředí se zrodila technologie pro příští generaci datacenter SolidFire. Je navržena speciálně pro řešení nejnáročnějších IaaS prostředí a umožňuje zákazníkům vybudovat nejmodernější cloud a hostingové služby, ať už privátní nebo veřejné. Architekturu této platformy si lze představit jako kostky Lega, ze kterých lze postavit cluster až o 100 nódech, kdy každá kostka má jasně daný výkon (50 000 nebo 100 000 IOPS) a danou kapacitu, kdy výkon i kapacita se sčítají. Rozdíl od libovolného storage řešení je to, že min., max. a burst výkon je garantovaný per aplikace (LUN).

Storage samotnou je možné spravovat čistě přímo z VMwaru nebo OpenStacku, kde je integrace skutečně hračka. Do management storage vlastně admin nikdy nemusí vstoupit. Škálování je tak velice předvídatelné a správa maximálně pohodlná. Lze tak postavit jednu sdílenou platformu pro všechny aplikace, kdy alokování kapacity nebo výkonu znamená prakticky jen tři kliknutí a infrastruktura se na pozadí rekonfiguruje sama, tak aby vám kapacitu a výkon byla schopna poskytnout. Architektura je odolná proti výpadkům, takže závada na SSD se sama vyřeší do deseti minut, výpadek celého nódu se sám vyřeší do hodiny. Toto přináší velké úspory i za servis, protože i pro kritické aplikace stačí servisní odezva například pouze do druhého dne, jelikož samotný problém je vyřešen bez dopadu na výkon na pozadí maximálně do hodiny. Pro datacentrové architekty a správce odpadají definování RAID, složité plánování alokace LUN a tierů, testování výkonu, pohotovost v případě závady nódu apod. Nepochybně jedním z největších přínosů je ale fakt, že všechna data na této sdílené platformě jsou deduplikována, komprimována a proti běžné storage se zcela běžně dosahuje efektivity čtyř- až desetinásobku použitelné kapacity proti čisté kapacitě i tam, kde by to mnoho odborníků nepředpokládalo. To je pro produkční prostředí obrovský zisk. Zákazníci tak benefitují z konsolidace aplikací na jedno jediné úložiště a již nikdy nemusejí řešit nízký výkon aplikací, těžkopádné přidělování zdrojů nebo příliš komplikovaný management.

1. Na rozdíl od konkurenčních řešení dokáže SolidFire přidělovat výkon nezávisle na kapacitě. Unikátní integrované řízení QoS patří k nejlepším na světě a garantuje zákazníkům bezpečné mixování různých aplikačních zátěží na jedné platformě. 

2. Diskové pole SolidFire dokáže růst společně se zákazníkem. Škálovatelná architektura umožňuje zákazníkům bezproblémově a granulárně navyšovat kapacitu a výkon bez zbytečných odstávek, složitého plánování a finančních skoků.
3. Zabudovaná ochrana dat Helix poskytuje vysokou záruku ochrany pro nejkritičtější zákaznická data. Samoopravná architektura chrání data zákazníka před neplánovanými odstávkami a redukuje čas potřebný pro dosažení plné redundance.
4. Integrovaná automatizace všech činností snižuje operační náklady a zrychluje administrační zásahy. Díky automatizaci dokáže SolidFire zrychlovat odezvy na byznys požadavky zákazníka, které vyžadují rychlou přípravu prostředí a okamžité řešení problémů.
5. Zrychlení návratnosti investic je podpořeno výchozím zapnutím funkcí, jako jsou například deduplikace, komprese a thin provisioning.

 

Aplikační integrace

Channelworld_ozveny

Pokud tedy patříte do kategorie lidí, kteří nesnášejí storage, SolidFire je přesně pro vás, protože kompletní nastavení probíhá de facto automatizovaně přes VMware vCenter plug-in, OpenStack driver apod., dále je možná integrace přes Microsoft VSS provider. O samotné úložiště není třeba se starat a infrastruktura konečně slouží vám, nikoliv vy jí.

Pro vyzkoušení platformy či více informací lze kontaktovat NetApp specialisty v Alef Distribution CZ, kde je SolidFire výhradně k zapůjčení:
e-mail: cz-netapp@alef.com

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci