Hlavní navigace

Obrat HP ve čtvrtletí končícím 30. 4. 2012 klesl

26. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Jan Prchal - Fotolia.com
Společnost HP oznámila finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí roku 2012, které skončilo 30. 4. 2012. Zisk firmy se propadl výrazněji než tržby.

Obrat HP ve čtvrtletí končícím 30. 4. 2012 kleslBěhem 2. fiskálního čtvrtletí 2012 dosáhly čisté tržby HP hodnoty 30,7 miliardy dolarů, což představuje 3% pokles oproti výsledkům za stejné období loňského roku při současném zohlednění účinků změn měnových kurzů.

Rozředěný zisk na akcii podle principů GAAP činil 0,80 dolaru, což představuje 24% pokles oproti stejnému období předchozího roku. Non-GAAP rozředěný zisk na akcii dosáhl 0,98 dolaru, což odpovídá 21% meziročnímu poklesu.

Non-GAAP finanční výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2012 nezahrnují náklady po zdanění ve výši zhruba 356 milionů dolarů, tedy 0,18 dolaru na akcii, které souvisí hlavně s odpisy nakoupených nehmotných aktiv, náklady na restrukturalizaci a výdaji spojenými s akvizicemi.

Výsledky jednotlivých obchodních divizí

Tržby divize Personal Systems Group (PSG) dosáhly v meziročním srovnání stejné hodnoty při 5,5% provozní marži. Příjmy v rámci komerčního segmentu se zvýšily o 3 %, v oblasti spotřebních klientů klesly o 4 % a tržby z prodeje pracovních stanic se v meziročním srovnání snížily o 1 %. Prodeje desktopů vzrostly o 5 %, notebooků se snížily o 6 % a celkový počet všech prodaných jednotek poklesl o 1 %.

Tržby skupiny Services meziročně poklesly o 1 % při 11,3% provozní marží. Tržby obchodní jednotky Technology Services byly v meziročním srovnání stejné, tržby Application a Business Services se zvýšily o 1 % a tržby IT Outsourcingu meziročně poklesly o 3 %.

Tržby obchodní jednotky Imaging and Printing Group (IPG) zaznamenaly meziroční pokles o 10 % při 13,2% provozní marží. V segmentu komerčního hardwaru došlo ke 4% meziročnímu poklesu a 7% poklesu prodaných kusů tiskáren. V segmentu spotřebního hardwaru došlo k 15% meziročnímu poklesu a 13% snížení počtu prodaných kusů tiskáren.

Tržby divize Enterprise Servers, Storage and Networking (ESSN) meziročně klesly o 6 % při 11,2% provozní marží. Tržby divize Networking se v meziročním srovnání zvýšily o 2 %, u divize Industry Standard Servers poklesly o 6 %, v případě obchodní jednotky Business Critical Systems se snížily o 23 % a v oblasti Storage tržby vzrostly o 1 %.

Obchodní jednotka HP Financial Services meziročně zvýšila své tržby o 9 %, k čemuž přispěl zejména 4% nárůst v čistých aktivech a 5% zvýšení objemu financování. Provozní marže činila 9,9 %.

Tržby divize Software meziročně vzrostly o 22 % při 17,7% provozní marží, včetně výsledků Autonomy. Na růstu tržeb HP Software se podílel zejména 7% nárůst prodeje licencí, 17% růst v oblasti podpory a 72% zvýšení poskytovaných služeb. Autonomy zaznamenalo znatelný pokles v objemu licencí.

Pro další zvýšení výkonnosti obchodní jednotky Autonomy se do jejího vedení přesune Bill Veghte, stávající ředitel pro strategii a výkonný vicepresident HP Software. Mike Lynch, zakladatel společnosti Autonomy a výkonný vicepresident HP Information Management společnost HP opustí po uplynutí přechodného období.

 

Přehled finančních výsledků HP za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2012

ICTS24

 

Q2 FY12

Q2 FY 2011

Meziročně

GAAP čisté příjmy (mld. USD)

30,7

31,6

(3 %)

GAAP provozní marže

7,2 %

9,4 %

(2,2 bodu)

GAAP čistý zisk (mld. USD)

1,6

2,3

(31 %)

GAAP rozředěný zisk na akcii

0,80

1,05

(24 %)

Non-GAAP provozní marže

8,9 %

11,3 %

(2,4 bodu)

Non-GAAP čistý zisk (mld. USD)

1,9

2,7

(28 %)

Non-GAAP rozředěný zisk na akcii

0,98

1,24

(21 %)

Zdroj: HP


Pro srovnání doporučujeme také výsledky společností Dell a Lenovo za podobné období.

Zdroj: HP

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Sven Janssen (Sophos): Vyplňujeme bezpečnostní mezery
Sven Janssen (Sophos): Vyplňujeme bezpečnostní mezery
Salesforce: Šéfové IT oddělení mají obavy o data, jen desetina plně implementovala AI
Salesforce: Šéfové IT oddělení mají obavy o data, jen desetina plně implementovala AI
SWS uzavřela smlouvu o distribuci spotřebního materiálu Epson
SWS uzavřela smlouvu o distribuci spotřebního materiálu Epson
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci