Hlavní navigace

Accenture: Situace na poli čipů se zlepší nejpozději v roce 2024

31. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Gordon Bussiek - Fotolia.com
Podle studie dojde i ke změně Moorova zákona.

Z nové studie společnosti Accenture vyplynulo, že tři čtvrtiny (76 %) vedoucích pracovníků firem v oboru čipů očekávají, že nejpozději do roku 2024 se problémy spojené s výpadky v dodavatelských řetězcích zmírní a situace se zlepší.

Zároveň však podotýkají, že společnosti musí být připraveny čelit dalším tlakům na trhu a více se zaměřit na investice, které jim pomohou zajistit budoucí růst.  

Mezi největší výzvy pro zachování stabilních dodávek respondenti uvádějí inflaci a vývoj ekonomiky (35 %), přetrvávající důsledky a restrikce spjaté s onemocněním covid-19 (20 %), nedostatek kvalifikovaných talentů (18 %), podhodnocené investice (14 %) a možné zhoršení geopolitické situace (12 %).  

Tím, jak se postupně zlepšuje situace kolem nedostatku čipů, což mimo jiné souvisí i se zpomalením poptávky v důsledku obav z inflace, začínají podniky vyrábějící polovodiče čelit novým problémům způsobeným geopolitickou situací a rostoucím nedostatkem talentů,” říká Pavel Vrba z Accenture.

Vliv na změnu bude mít geopolitika i konkurence

Accenture uvádí, že respondenti v rámci průzkumu vybírali i z několika faktorů, které budou mít největší vliv na schopnost firem pokračovat v inovaci polovodičů během následujících let.

Zde mnohem častěji zmiňují geopolitickou situaci a problematiku nezávislosti ve výrobě čipů (48 % dotazovaných), 42 % rovněž uvádí rizika spjatá s kybernetickými útoky a potřebu kvalitnější kybernetické bezpečnosti a 39 % zmiňuje jako jeden z faktorů i rychle se měnící konkurenční prostředí.

Studie také uvádí, že se můžeme dočkat i změny takzvaného Moorova zákona, který říká, že počet tranzistorů v integrovaném obvodu se zdvojnásobí přibližně každé dva roky. Až 65 % vedoucích pracovníků se totiž domnívá, že do roku 2024 se tempo zpomalí a tranzistory nebudou přibývat takovou rychlostí.

Kromě toho 56 % respondentů věří, že nejlepším způsobem, jak do budoucna zvýšit odolnost celého odvětí, je posílit ochranu duševního vlastnictví firem.

Zaostřeno na metaverse

Accenture rovněž identifikoval čtyři oblasti, které budou v následujících letech hrát velkou roli ve výrobě a využití čipů. Například dvě třetiny (67 %) vedoucích pracovníků se domnívají, že čipy jsou kritickou technologií pro rozvoj metaverse.

Celkem 44 % vedoucích pracovníků pak očekává, že do roku 2024 vyčlení v rámci své firmy více než 20 % svého rozpočtu na výrobu čipů určených pro rozvoj metaverse. Experti navíc očekávají, že poptávka po čipech poroste i v souvislosti se zájmem o digitální zdraví.

Jako největší překážky pro budoucnost mobility jsou uváděny rozšířený nedostatek čipů a obavy o náklady, což vede 93 % exekutivců k názoru, že výrobci automobilů by měli více spolupracovat s výrobci čipů a technologickými firmami na vývoji technologií pro mobilitu nové generace.

A konečně více než devět z deseti vedoucích pracovníků (93 %) věří, že iniciativy v oblasti udržitelnosti budou mít pozitivní dopad na ziskovost firem a zároveň povedou k tvorbě udržitelnějších spotřebitelských produktů.

soutez_casestudy

V rámci průzkumu společnosti Accenture byla udržitelnost uvedena jako oblast, která bude v příštích pěti letech hrát pravděpodobně nejdůležitější roli v celém hodnotovém řetězci polovodičů.

Zdroj: Accenture

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu