Hlavní navigace

Analytici z IDC a Forresteru předpovídají během příštích let obrovské změny v IT

26. 11. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor:
Podle analytiků stojíme na prahu velkých věcí. Zatímco řada dnešních velkých hráčů možná zmizí ze scény, objeví se noví inovátoři, kteří poženou svět IT směrem k transformaci. Sekundovat jim v tom budou velké podniky, které se samy promění v softwarové společnosti. Co přesně nás vlastně v nejbližších letech čeká?

Společnosti IDC a Forrester Research vydaly soubor prognóz týkajících se vývoje IT v roce 2016 i v letech, která přijdou po něm. Analýzy FutureScape 2016 od IDC a Predictions 2016: The Cloud Accelerates od Forresteru bohužel nejsou bezplatně dostupné, ale komentátor Bernard Golden je shrnul do pěti zásadních bodů, které vám nyní přinášíme.

Prognózy nepřináší dobré zprávy pro některé výrobce, kteří zaspali a včas nenaskočili do rozjíždějícího se vlaku transformace. Příštích pět let má do odvětví IT přinést obrovské změny, které uvedou na scénu nové přední výrobce, zatímco jiní se z ní naopak zcela vytratí. Jak k tomu dojde a co nás v nejbližších letech čeká?

1. Chmurná budoucnost pro tradiční výrobce

IDC ve své zprávě uvádí, že 30 % dnešních IT výrobců nebude v roce 2020 existovat ve své dnešní podobě. To znamená, že se bezmála třetina dnešních hráčů rozdělí, spojí, případně zcela zmizí z trhu.

Tento trend se již projevuje – HP se rozdělilo na dvě poloviny, Citrix ze sebe vydělil řadu GoTo a plánuje propouštění a Dell se chystá pozřít EMC. Podle Goldena však jde pouze o předehru k tomu, co se bude dít v příštích pěti letech.

Řada tradičních výrobců, zejména těch největších, se má stát obětí toho, že nedokážou vytvářet a dodávat na trh produkty držící krok s dobou a měnícím se prostředím. Výsledky řady velkých hráčů již dnes stagnují, což je podle Goldena je předzvěstí ještě temnější budoucnosti.

2. Exkluzivní klub cloudových poskytovatelů

Možná by se mohlo zdát, že potíže v tradičních odvětvích by se daly vyřešit přesunem do cloudu. Podle toho, co uvádí Forrester, to však není pravda. Svou pozici budou podle analytiků posilovat velcí poskytovatelé, zejména Amazon, IBM SoftLayer a Microsoft, ale i Google.

Přestože se na trhu objevují i nové inovativní společnosti jako Aliyun a DigitalOcean, počet možností v oblastech např. IaaS (infrastruktura jako služba) nebo softwaru pro správu cloudu má být na konci roku 2016 podstatně nižší než na jeho začátku. Jinými slovy – oblast cloudu se stane exkluzivním klubem pro pár vyvolených.

Podobně hovoří i IDC, které již v roce 2014 uvádělo, že v oblasti cloudových služeb je místo pro šest až osm velkých hráčů, přičemž ostatní se budou prát o „zbytky ze stolu“. Řada současných poskytovatelů se má během roku 2016 rozhodnout, že jednoduše nemají dost peněz na to, aby zůstali na trhu.

3. Velká data budou... velká

Velká data nabízejí řadu možností a o jejich analýzu je stále vyšší zájem. Podniky a instituce začínají podle Goldena chápat, že zpracovávání obrovských objemů dat jim může přinést poznatky, které dříve nebyly dostupné. Velká data již dnes nacházejí uplatnění v široké škále odvětví (farmaceutický průmysl, zdravotnictví, vzdělávání, personalistika a řada dalších), a podle IDC je to teprve začátek.

IDC uvádí, že jen 1 % aplikací dnes využívá nějakou formu kognitivních služeb. V roce 2018 to však má být již 50 % a analytické nástroje mají být vestavěny prakticky v každé aplikaci. Technologie Watson od IBM je již dobře známá, ale služby založené na strojovém učení již nabízejí i Google, Microsoft nebo AWS.

Jednou z hlavních potíží velkých dat je, nepřekvapivě, jejich velikost. Ne každý výrobce si může dovolit takovou kapacitu (úložišť, ale i výpočetního výkonu), což má (podobně jako u cloudových služeb) poskytnou nezanedbatelnou výhodu velkým hráčům.

4. Podniky se promění v softwarové společnosti

V minulosti tak jasná hranice mezi „podnikem“ a „výrobcem IT“ se začíná vytrácet. Podniky se podle Goldena odvracejí od tradičních výrobců a spoléhají na cloudové poskytovatele a na otevřený software. Jinými slovy – stávají se z nich softwarové firmy.

IDC uvádí, že digitální transformace se do roku 2017 stane jádrem korporátní strategie dvou třetin největších globálních firem. Poroste také význam vývojářské zkušenosti (DX), přičemž firmy, které namíří své strategie tímto směrem, budou mít dvojnásobnou kapacitu pro vývoj softwaru oproti svým konkurentům.

Golden dodává, že od podnikového IT se bude očekávat více než když dříve. V současnosti oblíbený outsourcing se má má postupně stát stále méně vyhledávaným, neboť v kontextu rostoucího důraz na software již nebude únosné (z hlediska rizika, ale ani finančně), aby podnik spoléhal na externí firmy.

5. Vývojáři coby nedostatkové zboží

Transformace podniku samozřejmě není úkol jen pro CIO, nýbrž pro celý tým lidí, kteří jsou schopni provést implementaci všech aplikací nezbytných pro to, aby se z podniku stala softwarová firma. Tyto aplikace přitom budou úplně jiné než tradiční podnikový software. Budou používat jiné jazyky, jiné databáze a jiná prostředí.

IDC uvádí, že v roce 2015 se bude 50 % firemních IT rozpočtů vynakládat na technologie, řešení a služby třetí platformy. V roce 2020 to má být již 60 %. To má vyústit v jediné – nelítostnou bitvu o vývojáře, neboť poptávka bude obrovská a počet odborníků omezený.

Rostoucí hodnota vývojářů s sebou podle Goldena přinese změnu v tom, jak na ně IT oddělení (a celé podniky) nahlíží. Z jakési podivně se chovající komodity se stane kriticky důležitý pracovník, což se pochopitelně projeví i na výplatní pásce.

Nový svět a zajímavé časy

Golden svou analýzu (celou si můžete přečíst v angličtině zde) uzavírá tím, že prognózy společností IDC a Forrester Research přinášejí nezvykle přímá sdělení, která rozhodně nemusejí potěšit jejich klienty z řad velkých výrobců IT.

Channelworld_ozveny

Příštích několik let má přinést zásadní proměnu celého odvětví IT, ve kterém začne software prostupovat celými podniky, talentovaní vývojáři budou mít cenu zlata a do popředí se dostanou inovátoři, zatímco tradiční výrobci se stanou ohroženým druhem. Čekají nás zajímavé časy.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024