Hlavní navigace

Apple představil cloudové služby iCloud

8. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Apple představila iCloud, sadu bezplatných služeb v cloudu, které fungují s aplikacemi v zařízeních iPhone, iPad, iPod touch, Mac a PC.

Apple představil cloudové služby iCloudiCloud slouží k automatickému a bezdrátovému ukládání obsahu v cloudu (data centru společnosti Apple) a doručování do všech zařízení Apple. Když se cokoli v některém ze zařízení změní, všechna budou téměř okamžitě bezdrátově aktualizována.

iCloud udržuje důležité informace a obsah aktuální ve všech vašich zařízeních současně. Funkce je automatická a bezdrátová, a protože je integrovaná do vašich aplikací, nemusíte na ni vůbec myslet – prostě funguje,“ uvedl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple, v tiskovém oznámení.

Služby iCloud zahrnují následující prvky:

Dřívější služby MobileMe (kontakty, kalendář a pošta) - Uživatelé mohou sdílet kalendáře s přáteli a rodinou, zatímco na serveru me.com je hostován poštovní účet s okamžitým doručováním bez reklam.

Obchody App Store a iBookstore nyní umožňují stažení zakoupených aplikací iOS a knih do všech vašich zařízení, nikoli jen do toho, z něhož byly zakoupeny. Obchody nyní zobrazují historii nákupů a klepnutím na ikonu iCloud stáhnou libovolné aplikace a knihy do libovolného zařízení iOS (až 10 zařízení) bez příplatku.

Funkce iCloud Backup automaticky denně zálohuje zařízení se systémem iOS do služby iCloud pomocí Wi-Fi, v okamžiku nabíjení zařízení iPhone, iPad nebo iPod touch. Zálohovaný obsah zahrnuje zakoupenou hudbu, aplikace a knihy, fotoaparát (fotografie a videa), nastavení zařízení a data aplikací.

Funkce iCloud Storage ukládá všechny dokumenty vytvořené pomocí rozhraní API a automaticky doručuje do všech vašich zařízení. Když se změní dokument v libovolném zařízení, služba iCloud doručí změny do všech dalších zařízení. Aplikace Apple Pages, Numbers a Keynote již funkci iCloud Storage využívají.

Funkce Photo Stream služby iCloud automaticky nahrává fotografie, které uživatel pořídil nebo importuje do libovolného ze svých zařízení a synchronizuje je s ostatními.

Služba iTunes in the Cloud umožňuje stahovat dříve zakoupenou hudbu v iTunes do všech zařízení iOS bez dalších poplatků.

U hudby nezakoupené přes iTunes lze využít služby iTunes Match, která nahrazuje skladby bezplatnou verzí AAC o 256 kb/s bez ochrany autorských práv, pokud ji Apple najde mezi více než 18 miliony skladeb v obchodě iTunes Store.

Služba iTunes in the Cloud bude podporovat všechny přístroje iPhone se systémem iOS 5.

Ceny a dostupnost

Služba iCloud beta a rozhraní API Cloud Storage jsou dostupné s okamžitou platností členům vývojářských programů pro iOS a Mac na webu pro vývojáře.

Služba iCloud bude dostupná letos na podzim současně se systémem iOS 5. Uživatelé si mohou službu zdarma zaregistrovat v zařízení iPhone, iPad nebo iPod touch se systémem iOS 5 nebo v počítači Mac se systémem Mac OS X Lion s platným účtem Apple ID.

soutez_casestudy

Služba iCloud zahrnuje 5 GB bezplatného úložiště pro poštu, ukládání dokumentů a zálohování. Zakoupená hudba, aplikace, knihy a Photo Stream se nezapočítávají do limitu úložiště. Služba iTunes Match bude dostupná za 24,99 USD ročně (pouze v USA). Tyto ceny platí pouze pro USA. Ceny pro ostatní země budou ještě oznámeny.

Služba iTunes in the Cloud je již dostupná v USA a vyžaduje verze iTunes 10.3 a iOS 4.3.3. Automatické stahování aplikací a knih je také k dispozici. Používání služby iCloud společně s PC vyžaduje systém Windows Vista nebo Windows 7; pro přístup ke kontaktům a kalendáři se doporučuje aplikace Outlook 2010 nebo 2007.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages