Hlavní navigace

Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram

1. 12. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Cnews.cz
Nová generace ExpertBooku je extrémně lehký a tenký notebook s OLED displejem. Jde o krásný stroj vyrobený z prémiových materiálů. Oficiálně dělaný pro manažery, ale spokojeni budete i v obyčejné kanceláři nebo doma.

Tělo je vyrobené ze slitiny hořčíku a lithia, což mu dává kromě pevnosti také velmi nízkou hmotnost 0,99 kg. Jde o nejlehčí 14" notebook s displejem typu OLED. Asus tento notebook dodává v několika konfiguracích s 13. generací procesorů od Intelu. I ta základní konfigurace je dostatečně výkonná.

Víko displeje jde otevřít až do plného úhlu 180°. Do 14" těla se vešla pohodlná klávesnice odolná proti polití. Jde o kombinaci standardů ISO a ANSI a ve výsledku pak proti jiným notebookům máte vlastně o jedno tlačítko navíc.

Výdrž přes deset hodin

Akumulátor má vysokou kapacitu 63 Wh a v redakci jsme naměřili úctyhodnou výdrž přes deset hodin (Asus uvádí 11 hodin). ExpertBook se ani v zátěži nepřehřívá, což mají na starosti dva ventilátory. Jeden pomocí heatpipe odvádí teplo přímo od procesoru a druhý na něj žene chladný vzduch, což je taková specialitka Asusu.

Promyšlené chlazení obsahuje i takový vývod bokem pro vyfukování prachu. V balení dostanete malou, ale výkonnou kompaktní nabíječku s konektorem USB-C, se kterou se za půl hodiny dostanete z vybitého stavu na 45 % a za hodinku jste už na 80 %.

OLED displej

V horním rámečku se kromě webkamery s rozlišením Full HD (jako dělané pro videokonference) nachází ještě infračervená kamera pro přihlašování obličejem. Webkamera má samozřejmě pohodlnou krytku pro lepší pocit soukromí. Ta disponuje výrazným červeným kolečkem, takže zakrytí je patrné na první pohled.

Rozsah jasu jsme naměřili 0,9 až 390 nitů a můžete jej v klidu ponechat i na automatice díky senzoru okolního světla. Jelikož jde o OLED, Asus připravil několik stupňů ochrany proti vypálení. Kromě speciálního spořiče obrazovky při nečinnosti skrývá hlavní panel ve Windows (lze vypnout) či každou půlhodinu obnovuje celý obraz. Pak je zde ještě Pixel Shifting, tedy občasné neznatelné posouvání celého obrazu jako u televizorů. To vše proto, aby špičkový displej zůstal v plné kvalitě po celou dobu životnosti notebooku.

Konektory téměř všechny

Přes velmi tenké tělo se na bok ExpertBooku vměstnal nejen HDMI 2.1, ale také RJ45. Ten je přítomný přes redukci. Pokud na cestách preferujete drátovou síť, získáte svižný gigabit. Bezdrátovou síť má na starosti čip AX211 od Intelu poskytující Wi-Fi verze 6E, tedy aktuálně to nejrychlejší.

Oba porty USB-C obsahují Thunderbolt 4 a umožňují napájení přes standard Power Delivery výkonem 65 W. Na pravé straně kromě výdechu chlazení je pak jeden port USB-A a najdete tu dokonce i sluchátkový jack. Čtečka čipových karet je tu bezdrátová ve formě čipu NFC – stačí firemní kartu přiložit k touchpadu.

Fakt dobrá klávesnice

Na první pohled je vidět zvýraznění kláves (1 2 3 4). Jde o pracovní notebook, takže to neznamená žádné herní zkratky. Tahle tlačítka můžete nastavit třeba na spouštění oblíbené aplikace. V základu umí třeba aktivaci chytré webkamery – pokud se při hovoru pohybujete, bude se za vámi (softwarově) otáčet.

Touchpad s velmi příjemným povrchem má v sobě zabudovaný virtuální numerický blok. Stačí stisknout piktogram vpravo nahoře a rozzáří se před vámi číselník. Na pomyslném žebříčku ergonomických klávesnice je ExpertBook hodně vysoko.

soutez_casestudy

To nejlepší, ať už máte kancelář kdekoliv

ExpertBook B9 je skvělý pracovní ultrabook ve velmi lehkém těle. Jeho ozdobou je výborná klávesnice s virtuálním numerickým blokem a špičkový OLED displej. Dostanete nádherné syté barvy s dokonalou černou, byť o OLED je stále třeba se trochu starat. Ale to za vás dělá automatika. Pomoci tomu můžete třeba tím, že nebudete jen koukat do statických tabulek, ale pustíte si občas i nějaký film.

Výhodou je i dlouhá výdrž, která se u takovéhoto laptopu očekává. Nabíječku můžete většinou nechat doma, případně dobijete i s běžným adaptérem pro smartphony. Pokud si ale nabíječku vezmete do batohu, ani o ní nebudete vědět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Fotoreportáž: Serverová konference Compos Distribution připomněla 20 let společnosti
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Upgrade domácí sítě pomocí Wi-Fi 6 routeru již od necelých 1 000,– Kč
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram
Asus ExpertBook B9: vybavená kancelář pod kilogram