Hlavní navigace

Canalys: Hlad po službách cloudové infrastruktury v 4Q20 vyrostl o třetinu

5. 2. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: kras99 @ Fotolia.com
Tržby trhu služeb cloudové infrastruktury se na konci roku vyšplhaly na bezmála 40 miliard dolarů, za celý rok pak stouply o 33 % na 142 miliard. Klíčovou roli na trhu hrají (a budou hrát) partneři, kteří poskytují pokročilé konzultační služby.

Společnost Canalys uvádí, že výdaje na cloudovou infrastrukturu se v posledním čtvrtletí roku 2020 zvýšily o 32 % na 39,9 miliard dolarů. Růstu přispěly zejména zvýšené investice zákazníků v čele s hlavními poskytovateli cloudových služeb.

Celkové výdaje podle Canalysu byly o více než tři miliardy vyšší než v předchozím kvartálu a o bezmála deset miliard vyšší než na konci roku 2019. Pokračující pandemická omezení tak udržují mimořádně silnou poptávku po cloudu.

Postupné oživení ekonomické důvěry podle analytiků zároveň stimulovalo cloudové investice organizací ve všech průmyslových segmentech. Poskytovatelé cloudu rozšiřují své investice do partnerských kanálů, což bude dle Canalysu klíčovým růstovým faktorem v roce 2021.

Za celý rok 2020 vzrostly celkové výdaje na služby cloudové infrastruktury o 33 % na 142 miliard dolarů, oproti 107 miliardám dolarů v roce 2019. Poptávka byla vyšší, než se očekávalo, a to i přes počáteční zpomalení velkých projektů.

AWS a Azure s přehledem v čele

Lídrem trhu byl podle analytiků Canalysu i ve čtvrtém kvartálu 2020 Amazon Web Services (AWS), k němuž směřovalo 31 % všech výdajů. Ve sledovaném období tak AWS meziročně zvýšilo tržby o 28 %.

Ještě rychleji roste Microsoft Azure; ten na konci loňského roku posílil o 50 % a aktuálně drží 20 % trhu. Na třetí příčce s velkým odstupem skončil Google Cloud, jenž sice vykázal 58% růst, nicméně mu patří jen 7% tržní podíl.

Optimismus povzbudí výdaje

Canalys dále informuje, že poptávka po cloudových službách zůstala silná ve všech segmentech podnikových zákazníků, a to včetně průmyslových odvětví nejvíce zasažených pandemií, jako jsou například maloobchod a výroba.

Velké projekty, které byly na začátku roku odloženy, se dostávají do čela priorit, a to díky potřebě modernizace aplikací, migraci SAP a transformaci pracoviště,“ vysvětluje situaci Blake Murray z Canalysu.

Dodává, že mezi nejaktivnější odvětví v tomto ohledu patří zdravotnictví, finanční služby a farmaceutický průmysl. Ke cloudovým službám se zároveň stále častěji obrací i malé a střední podniky, které touto cestou chtějí kontrolovat provozní náklady.

Schválení vakcín proti covidu-19 a zahájení programů hromadného očkování podle Canalysu dále zvýší důvěru podniků v průběhu roku 2021, zatímco dálková práce a učení budou pokračovat. To zajistí kontinuální růst poptávky po cloudových službách.

Bez partnerů to nepůjde

Analytici v neposlední řadě naznačují, že technologický kanál – od globálních systémových integrátorů a MSP až po prodejce a distributory – hraje při podpoře růstu cloudu po celém světě stále důležitější roli.

Všichni hlavní poskytovatelé cloudu proto zvyšují své investice do kanálu, a to jak k lepšímu využití schopností partnerů v oblasti poradenství a spravovaných služeb, tak k rozšíření prodejní kapacity v reakci na vyšší poptávku po cloudu.

Organizace se obracejí na důvěryhodné obchodní partnery, aby jim radili, implementovali, podporovali a řídili jejich cloudové cesty a vysvětlili skutečnou obchodní hodnotu migrace do cloudu,“ uvádí Alastair Edwards z Canalysu.

Jakmile organizace začnou uvažovat o přesunu více kritických pracovních zátěží do cloudu, budou s partnery konzultovat strategie a technické možnosti různých řešení ve snaze vyřešit nejnaléhavější problémy týkající se správy nákladů, zabezpečení a integrace hybridního IT,“ uzavírá.

Graf 1 – Top 4 poskytovatelé cloudových služeb 1Q18-4Q20

Graf 1 – Top 4 poskytovatelé cloudových služeb 1Q18-4Q20

Zdroj: Canalys

Graf 2 – Globální výdaje na cloudové služby 4Q20 (miliardy dolarů)

CS24

Graf 2 – Globální výdaje na cloudové služby 4Q20 (miliardy dolarů)

Zdroj: Canalys

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages