Hlavní navigace

Canalys: Investice do kyberbezpečnosti porostou i v roce 2023

20. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Kobes - Fotolia.com
Kyberbezpečnost je pro mnoho firem i kvůli přetrvávajícím hrozbám vysoko na žebříčku priorit.

Společnost Canalys předpovídá, že globální výdaje na kybernetickou bezpečnost by v letošním roce měly stoupnout o 13,2 %. Celkové investice by se podle nejoptimističtějších odhadů měly vyšplhat na 223,8 miliardy dolarů.

Ač zájem o kyberbezpečnost je vysoký, analytici zároveň upozorňují, že se pravděpodobně nepodaří zrealizovat všechny plánované projekty. I kvůli napjatým rozpočtům se firmy budou zaměřovat hlavně na nejpalčivější slabiny, aby minimalizovaly bezpečnostní rizika.

Canalys dále uvádí, že neustále se vyvíjející prostředí hrozeb bude i v roce 2023 vyvíjet tlak na organizace, aby prohlubovaly zejména svou kybernetickou bezpečnostní ochranu, rozšiřovaly detekční schopnosti a zlepšovaly reakci na incidenty.

Největší hrozbou pro organizace z provozního a finančního hlediska, a koneckonců i z hlediska důvěryhodnosti značky, zůstává ransomware,“ upozorňuje Matthew Ball z Canalysu s tím, že rozmach využívání AI ve prospěch kyberzločinu tyto hrozby posune na zcela novou úroveň.

Organizace už teď mají dost práce s aktuální úrovní hrozeb a nemohou si dovolit snižovat výdaje, protože by pak byly ještě zranitelnější. Místo toho budou muset těsněji spolupracovat s obchodními partnery, aby mohly investovat chytřeji,“ dodává Ball.

Role obchodních partnerů

Analytická společnost odhaduje, že kategorie služeb v oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně poradenství, outsourcingu, zavádění, integrace, údržby a spravovaných služeb, letos posílí o 14,1 % na 144,3 miliardy dolarů a bude tvořit 64,5 % celosvětového trhu.

Organizace budou v letošním roce pokračovat v transformaci strategií kybernetické bezpečnosti s cílem zvýšit svoji odolnost. Ústředním tématem bude zavádění architektur nulové důvěry,“ upřesňuje Srikara Upadhyaya z Canalysu.

To podle něj přinese obchodním partnerům více konzultačních zakázek, zároveň by se měly otevřít příležitosti týkající se nasazení a integrace více produktů od různých dodavatelů.

Celkově bude v roce 2023 více než 90 % celkových výdajů na produkty a služby kybernetické bezpečnosti realizováno prostřednictvím obchodních partnerů,“ dodává Upadhyaya.

Více peněz, více schvalování

Dodávky produktů kybernetické bezpečnosti, včetně zabezpečení koncových bodů, zabezpečení sítí, zabezpečení webu a e-mailu, zabezpečení dat, správy identit a přístupu a analýzy zranitelností a zabezpečení, podle Canalysu letos vzrostou o 11,7 % na 79,5 miliardy dolarů.

To je podle analytiků pro technologický sektor úctyhodný růst, ale zároveň zpomalení oproti úrovni roku 2022, kdy organizace razantně zvyšoval výdaje na modernizaci stávající obrany a přidávaly nové funkce, zejména v oblasti cloudu, IoT a zabezpečení identit.

Hodnota transakcí se bude v roce 2023 podle odborníků zvyšovat, zároveň se ovšem prodlouží prodejní cykly, protože budou vyžadované další úrovně schvalování.

CS24

Canalys nicméně analýzu uzavírá poznámkou, že ani tak celkové výdaje na kybernetickou bezpečnost po letech chronického podfinancování nedosáhnou úrovně potřebné k odvrácení hrozeb. 

Zdroj: Canalys

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %