Hlavní navigace

Check Point: České organizace čelí nejčastěji útokům malwaru NanoCore

19. 2. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zlodějský malware podle odborníků krade data, těží kryptoměny a umožňuje vzdáleně ovládat počítač oběti.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého byl v prosinci 2023 nejrozšířenějším škodlivým kódem FakeUpdates.

Ten podle expertů využívá podvodné webové stránky k oklamání uživatelů a snaží se je přimět ke spuštění falešné aktualizace prohlížeče. Navíc šíří další nebezpečný malware, jako jsou GootLoader, Dridex, NetSupport, DoppelPaymer a AZORult.

Výzkumníci také varují před vzkříšením Qbota pouhé čtyři měsíce poté, co americké a mezinárodní donucovací orgány v srpnu 2023 v rámci operace Duck Hunt zlikvidovaly jeho infrastrukturu. Qbot byl v prosinci používán zejména k útokům na pohostinství.

Slovensko o desítku bezpečnější

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v prosinci drobně posunula, o 4 místa, mezi méně bezpečné země na aktuální 45. pozici. Naopak Slovensko se posunulo o 11 míst na bezpečnější 64. příčku.

Mezi bezpečnější země se nejvýrazněji, o 45 míst, posunul Uzbekistán, kterému v prosinci patřila 104. pozice. Na prvním, tedy nejnebezpečnějším, místě je dlouhodobě Mongolsko.

Výzkumný tým zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. Následují komunikační společnosti a vládní a vojenské subjekty.

Na mobilech hrozí Anubis

Check Point dále uvádí, že škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podnikové sítě vládl v prosinci downloader FakeUpdates. Následovaly malwary FormBook a NanoCore. Nejčastěji použitým malwarem k útokům na mobilní zařízení byl v prosinci bankovní trojan Anubis, následovaly mobilní malwary AhMyth a Hiddad.

Check Point také analyzoval nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat zejména zranitelnosti „Apache Log4j Remote Code Execution” a „Web Servers Malicious URL Directory Traversal“ s dopadem na 46 % společností, na třetím místě je s dopadem na 43 % organizací po celém světě zranitelnost „Zyxel ZyWALL Command Injection“.

V ČR řádí agresivní trojan

Analytici analyzovali i malware útočící na podnikové sítě v České republice. V prosinci útočil drtivě zejména trojan NanoCore, který dokáže pořizovat snímky obrazovky, těžit kryptoměny nebo vzdáleně ovládat infikovaný počítač. V listopadu přitom nepatřil ani do Top 10.

„Nadále je velmi nebezpečný i backdoor Jorik, který také umožňuje kyberzločincům na dálku ovládat infikované počítače. Na čele žebříčku se tradičně drží i zlodějský malware AgentTesla, který se na darknetových fórech prodává za pouhých 15–69 dolarů za uživatelskou licenci,“ popisuje Tomáš Růžička, SE team leader z Check Pointu.

soutez_casestudy

Alarmující je podle něj i celosvětový vzestup Qbota a to necelé čtyři měsíce po likvidaci jeho infrastruktury. Je to opět důrazná připomínka, jak rychle se kyberzločinci umí přizdobit. „Organizace se při své ochraně musí zaměřit na preventivní bezpečnostní technologie, aby zůstaly krok před kyberzločinci,“ zdůrazňuje Růžička.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu