Hlavní navigace

Check Point: České organizace ohrožuje malware, který krade přihlašovací údaje

28. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Index hrozeb společnosti Check Point zahrnuje analýzu 200 ransomwarových „stránek hanby“, kde kyberzločinci veřejně vydírají své oběti a vyvíjejí tlak na neplatící cíle.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého v České republice i ve světě výrazně vzrostl počet útoků malwaru Androxgh0st, který se používá ke krádežím citlivých informací.

Androxgh0st byl poprvé detekován v prosinci 2022. Útočníci s jeho pomocí zneužívají zranitelnosti jako CVE-2021–3129 a CVE-2024–1709, snaží se na dálku ovládnout počítač oběti a zároveň se zaměřují na budování botnetu, který krade data a přihlašovací údaje. Před malwarem varují ve svých zprávách také FBI a CISA.

Co se dozvíte v článku
  1. LockBit3 téměř rozprášený
  2. Pokles ČR v bezpečnosti
  3. Pozor na falešné updaty
  4. Stránky hanby
  5. U nás řádí Jorik

LockBit3 téměř rozprášený

V dubnu byla posle analytiků opět nejaktivnější skupina Lockbit3, ale od začátku roku klesl počet jejích útoků o 55 % a celosvětový dopad se snížil z 20 % na 9 %. LockBit3 zaznamenal v poslední době řadu neúspěchů.

V únoru zasadily tvrdý úder skupině FBI, NCA, Europol a další mezinárodní složky v rámci Operace Cronos, nově byly zveřejněny podrobnosti o 194 subjektech využívajících LockBit3 k ransomwarovým útokům. Odhalen a demaskován byl i vůdce skupiny.

Check Point dále zjistil, že do top 3 se znovu vrátila i skupina 8Base, která se přihlásila například k útoku na IT systémy OSN, ze kterých ukradla informace o lidských zdrojích a veřejných zakázkách.

Pokles ČR v bezpečnosti

Check Point: České společnosti čelí nadprůměrnému počtu kyberútoků Přečtěte si také:

Check Point: České společnosti čelí nadprůměrnému počtu kyberútoků

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v dubnu posunula o 8 příček mezi méně bezpečné země a nově jí patří 40. pozice. Slovensko naopak patří mezi bezpečnější země a v dubnu se umístila až na 102. příčce.

Mezi nebezpečné země se nejvíce posunul Bahrajn, konkrétně o třicet míst až na 36. příčku. První, tedy nejnebezpečnější, pozici obsadilo druhý měsíc za sebou Mongolsko.

Výzkumný tým zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. Následují vládní a vojenské subjekty a na třetí místo se posunuly nemocnice a zdravotnické organizace.

Pozor na falešné updaty

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podnikové sítě vládl v dubnu znovu downloader FakeUpdates, který měl dopad na 6 % společností po celém světě. Následovaly malwary Androxgh0st a Qbot.

Nejčastěji použitým malwarem k útokům na mobilní zařízení byl v dubnu podle Check Pointu bankovní trojan Anubis. Následovaly mobilní malwary AhMyth a Hiddad.

Kyberbezpečnostní analytici se podívali i na nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat zejména zranitelnosti „Command Injection Over HTTP” s dopadem na 52 % společností, následovaly zranitelnosti „Web Servers Malicious URL Directory Traversal“ a „HTTP Headers Remote Code Execution“.

Stránky hanby

Check Point: Kyberzločinci se nejčastěji vydávají za technologické společnosti Přečtěte si také:

Check Point: Kyberzločinci se nejčastěji vydávají za technologické společnosti

Check Point analyzoval téměř dvě stovky ransomwarových „stránek hanby“, které provozují ransomwarové skupiny využívající techniku dvojitého vydírání. Kyberzločinci tyto stránky používají k zesílení tlaku na oběti, které okamžitě nezaplatí výkupné.

Odborníci upozorňují, že data sice mohou poskytovat trochu zkreslený pohled, přesto se jedná o velmi cenné informace o ransomwarovém ekosystému, který je v současnosti hrozbou číslo jedna pro organizace po celém světě.

Nejrozšířenější ransomwarovou skupinou byl v dubnu LockBit3, který byl zodpovědný za 9 % zveřejněných útoků, což je drobný pokles o tři procentní body oproti březnu. Skupina Play měla na svědomí 7 % zveřejněných ransomwarových útoků a BlackBasta na třetím místě 6 %.

U nás řádí Jorik

„Analyzovali jsme i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Backdoor Jorik je nadále suverénně nejrozšířenější hrozbou pro české organizace a v porovnání s celosvětovým dopadem vidíme Českou republiku jasně jako jeden z primárních cílů,“ shrnuje Tomáš Růžička, SE team leader z Check Pointu.

Na druhé místo podle něj vyskočil Androxgh0st, který krade citlivá data a navíc buduje botnet, který by ještě umocnil sílu a zrychlil šíření této hrozby. Celkově Check Point eviduje silné zastoupení zlodějských malwarů.

soutez_casestudy

„Naopak oproti březnu klesl počet útoků malwaru FakeUpdates, který kyberzločinci používají ke stahování a šíření dalších malwarů a obchodování s přístupem do infikovaných systémů,“ uzavírá Tomáš Růžička.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu