Hlavní navigace

Check Point: ČR byla v lednu pátou nejnebezpečnější evropskou zemí

28. 2. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V České republice podle odborníků znovu zintenzivnily útoky backdooru Qbot, který může stahovat další škodlivé kódy a krást informace z infikovaných systémů.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého se v lednu vrátil zlodějský malware Vidar, který útočil aktivně i v České republice a ještě zvýšil riziko krádeží dat.

V lednu se infostealer Vidar šířil prostřednictvím falešných domén napodobujících společnost AnyDesk. Malware využíval napodobeniny URL adres různých populárních aplikací a přesměrovával uživatele na jednu IP adresu, která se vydávala za oficiální webovou stránku společnosti AnyDesk,“ vysvětluje Tomáš Růžička z Check Pointu.

Výzkumníci také odhalili rozsáhlou kampaň Earth Bogle, která na Blízkém východě a v severní Africe šířila malware njRAT. Útočníci používali phishingové e-maily s geopolitickou tematikou a lákali uživatele k otevření škodlivých příloh. Po stažení a otevření trojan infikoval napadené zařízení a kradl citlivé informace,“ dodává.

Výzkumný tým společnosti Check Point zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků nadále čelí vzdělávací a výzkumné instituce. Následují vládní a vojenské subjekty a na třetím místě jsou zdravotnické organizace.

Slovensko co do bezpečnosti stoupá

Společnost rovněž vydala žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v lednu znovu posunula mezi méně bezpečné země a patřila jí 23. pozice celosvětově, mezi evropskými zeměmi pak dokonce nelichotivá 5. příčka.

Naopak Slovensko se podle analytiků posunulo o 6 míst směrem k bezpečnějším zemím na aktuálně 73. místo. První, tedy nejnebezpečnější, příčku obsadilo už několik měsíců po sobě Mongolsko.

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Znovu zintenzivnily útoky backdooru Qbot, který může stahovat další škodlivé kódy a krást informace z infikovaných systémů. Naopak lehce oslabil zlodějský malware FormBook, který klesl z 1. místa na 3. příčku.

Podle analytiků to může být ale způsobeno nárůstem útoků dalších infostealerů, jako jsou AgentTesla, Vidar, Pony a LokiBot. Uživatelé by proto měli být mimořádně opatrní a dávat si na zlodějské malwary pozor, protože jejich útoků neustále přibývá.

Na mobilech řádí Anubis

Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na globální podnikové sítě podle Check Pointu vévodil v lednu Qbot, který měl dopad na 6 % organizací. LokiBot na druhé příčce zasáhl 5 % společností, stejně jako AgentTesla na třetím místě.

Analýza dále odhalila, že škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na mobilní zařízení vládl bankovní trojan Anubis, následovaly malwary Hiddad a AhMyth.

Check Point také analyzoval nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat zejména zranitelnost „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” s dopadem na 46 % organizací.

MMF24

Následovala zranitelnost „HTTP Headers Remote Code Execution“ s dopadem na 42 % společností, Top 3 pak uzavírá zranitelnost „MVPower DVR Remote Code Execution“ s dopaden na 39 % organizací.

Zdroj: Check Point

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu