Hlavní navigace

Corel představil sedmou generaci sady CorelDraw, slibuje přívětivé rozhraní a snadné sdílení

3. 4. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Corel nešel cestou konkurence a nabízí hned tři možnosti, jak produkt prodat, včetně klasické trvalé licence.

Společnost Corel v Praze představila CorelDrawGraphics Suite X7, nejnovější verzi své vlajkové grafické sady. Sada obsahuje celkem osm různých aplikací pro práci s grafikou nebo její sdílení.

Po krátkém úvodu od Sylwie Tomalské, sales manažerky pro region východní Evropy, vedla prezentaci Suzanne Smithová, product trainer z britské pobočky společnosti, která představila nejen vlastnosti nové verze produktu, ale zmínila i na způsob licencování, který na rozdíl od konkurence ponechává volbu mezi krabicí a předplatným.

Na přání uživatelů

Nové funkce sedmé generace sady CorelDraw byly podle Suzanne Smithové vytvořeny především na základě zpětné vazby od uživatelů, mezi něž Corel nepočítá pouze profesionální grafiky, kreslíře nebo návrháře, ale v potaz bere i občasné uživatele, například pracovníky firemních marketingových oddělení a další.

Kromě novinek vypsaných níže dostala „sedmička“ nové uživatelské rozhraní, které má vycházet vstříc trendům čistého designu. Jednotlivé soubory lze nově mít roztříděné v záložkách po vzoru webových prohlížečů a nová verze rovněž jako první podporuje vícestránkové soubory, jimiž lze listovat podobně jako powerpointovou prezentací.

CorelDrawGraphics Suite 7 dále přinese podporu práce na více monitorech a rozšířené možnosti sdílení obsahu prostřednictvím cloudové služby Corel Content Exchange.

Počet podporovaných formátů pro import i export souborů podle Suzanne Smithové přesahuje stovku.

Mezi nové či aktualizované funkce sady CorelDrawGraphics Suite X7 patří:

  • Výběr pracovní plochy: Výběr ze šesti předdefinovaných pracovních ploch navržených na základě úrovně odbornosti a pro specifické úlohy: Lite, Default, Classic, Adobe Illustrator, Photoshop, Advanced Page Layout nebo Advanced Illustration

  • Rychlé přizpůsobení: Přizpůsobení pracovní plochy tak, aby odrážela libovolný postup práce, přidáním nebo odebráním ukotvitelných panelů, nástrojů a dalších položek. Nastavení lze ukládat a posílat emailem.

  • Přechodové výplně: Posílena byla kontrola nad výplněmi a průhledností. Je možné vytvářet eliptické a obdélníkové přechodové výplně, ovládat průhlednost v rámci jednotlivých barev přechodové výplně, opakovat přechodové výplně v rámci objektů nebo přizpůsobovat úhel rotace výplně.

  • Písma: Rozhraní podporuje rychlé procházení fontů a vybírání jejich konkrétních variant.

  • Podpora pro více dokumentů: Nová verze podporuje práci s více dokumenty a přepínání mezi nimi na více monitorech v zobrazení karet.

  • Nástroje pro úpravu fotografií v aplikaci Photo-Paint: Vytváření obrázků díky “kapalinovým“ nástrojům citlivým na tlak (Rozmazání, Přitažení a Vír) a novým fotografickým efektům (Rozostření Bokeh, Sépiový odstín a Stroj času).

  • Podpora vysokého DPI: Zajištění konzistentního vzhledu na všech zařízeních s monitory s vysokým DPI. Rozhraní lze snadno přizpůsobit pro dotykové obrazovky, díky čemuž je kompatibilní s novými počítači, notebooky i tablety. Podle Suzanne Smithové je Corel „4K ready“.

  • Generátor QR kódů: Vytváření přizpůsobených QR kódů, které obsahují barvy, obrázky a text. Jedním kliknutím se lze ujistit, že daný QR kód je platný pro všechna mobilní zařízení.

  • Zarovnávací vodicí linky: Přesné nastavení polohy jednotlivých objektů díky navrženým zarovnáním s blízkými objekty.

  • Podpora písem OpenType včetně asijských textů: Rozšířená podpora písem OpenType, včetně asijských fontů, která zajišťuje kontrolu nad typografií.

  • Nativní služba pro výměnu obsahu: Možnosti spolupráce díky sdílení vektorové či rastrové grafiky a přechodových výplní s komunitou prostřednictvím online úložiště integrovaného s nástrojem Corel Connect.

Spolu se sedmou generací CorelDraw byly představeny i dvě související aplikace. Aplikace Patterns pro operační systém iOS 7 je určena pro vytváření vzorů z digitálních fotografií a jejích sdílení a synchronizace s produktem CorelDrawX7 prostřednictvím služby Corel Content Exchange nebo s jinými aplikacemi, jako je Photoshop. Aplikace je k dispozici zdarma v Apple Store.

Aplikace Designs pro Windows 8.1 je zase určena pro vyhledávání a sdílení obrázků v Corel Content Exchange a na webech iStockPhoto, Fotolia a dalších galeriích. Služby je synchronizovaná s Microsoft OneDrive a obrázky lze sdíle s produktem CorelDraw. Aplikace je k dispozici zdarma ve Windows Store.

Samotná sada CorelDrawGraphics Suite X7 potom sestává z následujících nástrojů:

  • CorelDrawX7: Aplikace pro vektorové ilustrace a stránkový zlom

  • Corel Photo-Paint X7: Aplikace pro profesionální úpravu fotografií

  • Corel PowerTrace X7: Nástroj pro převod rastrové grafiky na vektorovou (zahrnuto v aplikaci CorelDrawX7)

  • Corel Connet X7: Prohlížeč pro přístup k digitálnímu obsahu v Corel Content Exchange a na místním počítači

  • Corel Website Creator: Aplikace pro návrh webových stránek

  • Corel Capture X7: Nástroj pro snímání obsahu obrazovky jedním kliknutím.

  • PhotoZoom Pro 3: Plugin pro export a zvětšování digitálních obrázků z Corel Photo-Paint

  • ConceptShare: Nástroj pro spolupráci a sdílení grafiky a nápadů s kolegy a klienty

Sada dále obsahuje 10 000 klipartů a digitálních obrázků, 2 000 digitálních stock fotografií, 1 000 fontů OpenType, 350 profesionálně navržených šablon, 2 000 šablon vozidel, 800 rámečků a vzorků a více než 5 hodin výukových videí.

Tři možnosti, jak sadu nabídnout

Společnost Corel podle Suzanne Smithové chápe, že uživatelé nemusí mít důvěru k trendu předplatného softwaru, jaký zavedlo například Adobe u konkurenčních programů Illustrator nebo Photoshop. Firma proto ponechala hned tři způsoby, jak lze sadu CorelDrawGraphics Suite X7 získat.

Tou první je licence, přičemž si uživatel může koupit klasickou krabici nebo si program pouze stáhnout. Licence je trvalá.

Druhým způsobem je zpoplatněné Premium členství v programu Corelu, které zajišťuje okamžitý přístup k novým funkcím, exkluzivní obsah a upgrade na další hlavní verzi sady CorelDrawGraphics Suite bez dalších poplatků. Poslední možností je zmíněné měsíční nebo roční předplatné.

Dostupnost a ceny

Sada CorelDrawGraphics Suite X7 je dostupná v angličtině, němčině, italštině, francouzštině, španělštině, brazilské portugalštině, holandštině, polštině, češtině, ruštině, zjednodušené čínštině, tradiční čínštině a japonštině. Půjde o první generaci, v níž budou všechny jazykové verze spuštěny sučasně.

Plná verze bude k dostání za 530 eur bez DPH a upgrade (platí až pro tři verze nazpět) za 299 eur bez DPH.

Předplatné je dostupné za 24,95 eur včetně DPH za měsíc nebo za 196,23 eur včetně DPH za rok.

Členství Premium je k dispozici za 97,87 eur včetně DPH za rok. K dispozici jsou rovněž objemové licence pro komerční sektor a vzdělávání.

Dodávky sady začnou 7. 4. 2014.

MMF24

Kompletní obsah sady CorelDrawGraphics Suite X7 a odkaz na stažení třicetidenní zkušební verze zdarma naleznete na adrese www.corel.com/coreldraw.

Zdroj: Corel

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages