Hlavní navigace

ČSÚ: V České republice je nerozšířenější outsourcing podnikového ICT z celé EU

26. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © imtmphoto - Fotolia.com
Typický český podnik podle nejnovější studie Českého statistického úřadu svěřuje ICT do rukou externích dodavatelů, podává přiznání elektronickou cestou, obchoduje on-line a příliš si neví rady se sociálními kanály.

Český statistický úřad (ČSÚ) vydal na sklonku roku 2015 publikaci Informační a komunikační technologie v podnikatelském sektoru za rok 2015 mapující vývoj podnikového IT a v ČR a srovnávající tuzemské ukazatele se situaci v ostatních členských státech EU.

Publikace přináší informace o tom, do jaké míry české firmy vkládají kompetence provádět vybrané činnosti spojené do rukou vlastních zaměstnanců a do jaké míry to svěřují externistům.

Nejrozšířenější outsourcing v EU

Výsledky za leden 2015 ukázaly, že u všech sedmi zjišťovaných oblastí (podpora kancelářského SW, bezpečnost a ochrana dat, údržba ICT, podpora/vývoj webových stránek a aplikací a podpora/vývoj SW pro řízení podniku) se velká se většina podniků působících v ČR obrací na externí dodavatele.

Ve srovnání s ostatními evropskými státy je přístup českých firem ojedinělý. To, že podniky častěji využívají možnost outsourcingu ICT, sice platí ve všech státech EU, ale níže uvedený graf jasně ukazuje, že české podniky jsou v tomto ohled extrémní. To je bezesporu dobrá zpráva pro všechny tuzemské poskytovatele.

Graf 1 – Podíl podniků svěřujících ICT především do rukou...

Graf - Outsourcing ICT

Zdroj: Eurostat

Rychlost internetového připojení v českých podnicích je podle zprávy ČSÚ nadprůměrná. V evropském žebříčku podniků s připojením k internetu rychlostí 2 Mb/s a vyšší se české podniky v lednu 2015 umístily na 9. místě, vysoko nad průměrem osmadvacítky.

Pokud by se však pořadí posuzovalo podle podniků s rychlejším připojením než 30 Mb/s, propadla by se ČR pod evropský průměr.

Graf 2 – Podíl podniků s připojením o rychlosti...

Graf - Rychlost připojení 

Zdroj: Eurostat

V oblasti bezpečnosti jsou české podniky průměrné

Zpráva se dotkla i tématu bezpečnosti a toho, zda mají podniky formálně definovanou bezpečnostní politiku informačního systému a jaká rizika je tato bezpečnostní politika schopna pokrýt. V této oblasti české podniky podle ČSÚ nijak nevybočují z evropského průměru a celkově se pohybují se pohybují těsně nad ním.

Bezpečnostní politika informačního systému pokrývá u necelé třetiny českých podniků rizika zničení či poškození dat nebo prozrazení důvěrných dat kvůli proniknutí do systému. U zhruba čtvrtiny podniků jsou informační systémy chráněny před vnějším útokem (úmyslným zahlcením a jeho následným kolapsem).

Graf 3 – Podíl podniků s definovanou bezpečnostní politikou

Graf - Bezpečnostní politika

Zdroj: Eurostat

České podniky čile obchodují on-line

Českým podnikům se podle ČSÚ daří v oblasti elektronického obchodování. Dlouhodobě platí, že procento podniků, které elektricky nakupují, je zhruba dvakrát vyšší než těch, které prodávají. Zároveň platí, že podíl nakupujících podniků rok od roku narůstá a současně rostou i celkové nákupy uskutečněné pomocí elektronických objednávek.

Podíl podniků elektronicky prodávajících sice za rok 2014 klesl na nejnižší hodnotu od roku 2010, podíl tržeb z elektronických prodejů na celkových tržbách podniků ale neustále mírně roste, především díky prodejům pomocí elektronické výměny dat.

V on-line obchodování jsou české firmy už několik let nad evropským průměrem. V elektronických prodejích za rok 2014 zaujímají podniky působící v ČR celkově sedmé místo, v elektronickém nakupování za rok 2014 dokonce místo druhé.

Graf 4 – Podíly podniků obchodujících on-line

Graf - On-line obchodování

Zdroj: Eurostat

V oblasti sociálních médií naše podniky zaostávají

Kde se naopak českým podnikům v evropském měřítku příliš nedaří, je oblast využívání sociálních médií. V aktivním využívání sociálních sítí, podnikových blogů a dalších typů sociálních kanálů zaostávají české firmy za většinou členských zemí EU. V případě využívání výhod spojených s členstvím na sociálních sítích se za námi v evropském žebříčku umístily jen Rumunsko a Polsko.

Čtyři z pěti podniků podávají elektronická přiznání

ČSÚ dále zaznamenal rekordní nárůst podílu podniků používajících internet k úplnému elektronickému podání určeného pro veřejnou správu (uskutečnění alespoň jednoho elektronického podání daňového přiznání). V roce 2014 tak učinilo více než 86 % českých podniků.

Podíl podniků používajících internet k úplnému elektronickému podání se od roku 2010 téměř zdvojnásobil. Nejvýraznější růst byl zaznamenán v nejmenší velikostní kategorii podniků (firmy s 10 až 49 zaměstnanci). V roce 2010 učinilo úplné elektronické podání 41 % malých podniků a v roce 2014 už to bylo 84 %.

Channelworld_ozveny


Na webu ČSÚ je dostupná kompletní elektronická verze publikace Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru v roce 2015.

Zdroj: ČSÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně