Hlavní navigace

Datart: Nový mobil si vybíráme podle kvality fotoaparátů a plynulosti systému

26. 2. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Aaron Amat - Fotolia.com
Zákazníci podle Datartu přestali řešit parametry, jako je výkon procesoru nebo velikost operační paměti. Více je zajímá například výdrž baterie.

Roman Šubrt, manažer kategorie mobilních telefonů ve společnosti Datart, shrnuje nejnovější trendy, které rezonovaly technologickým veletrhem CES 2024 v Las Vegas. Jedněmi z nejvýznamnějších inovací, okolo kterých se letos celý segment chytré elektroniky otáčí, jsou podle něj funkce založené na AI.

„Ta se v nějaké míře začíná objevovat také v nových chytrých telefonech. Funkce, které umělou inteligenci využívají, dnes přitom lidé najdou nejen v těch nejdražších, ale i v dostupnějších telefonech,“ podotýká manažer.

Významnou novinkou, kterou zatím primárně nabízí pouze nově představené vlajkové lodi předních výrobců, podle Romana Šubrta je, že díky hardwarové výbavě přímo určené pro AI dokáží část těchto funkcí uživatelům poskytovat lokálně, zcela bez připojení k internetu.

Životnost se prodlužuje

Manažer dále uvádí, že velkým lákadlem nových vrcholových modelů chytrých telefonů, které si lidé budou moci v letošním roce pořídit, je výrazně prodloužená podpora velkých aktualizací operačního systému. Ta se v případě nových generací telefonů řady Google Pixel 8 a Samsung Galaxy S24 vyšplhala až na 7 let.

Podle Romana Šubrta tak lze očekávat, že díky tomu bude nadále pokračovat trend prodlužování frekvence obměny telefonů za nová zařízení. Ta nyní globálně činí 3,6 let. Během posledního desetiletí se prodloužila o více než rok

„Prodlužování podpory aktualizací operačních systémů je dlouhodobý trend patrný u většiny značek napříč cenovými kategoriemi. Podporu delší než standardní dva roky dnes nabízí i řada dostupnějších telefonů. Zákazníci na tuto nabídku slyší a aktivně ji vyhledávají,“ popisuje.

Zážitek na prvním místě

Právě spolehlivé softwarové funkce se podle manažera postupně stávají hlavními lákadly nových modelů. Dávno pryč jsou doby, kdy se výrobci předháněli v tom, kdo svým zákazníkům nabídne větší displej s vyšším rozlišením nebo fotoaparát s více megapixely.

„Chytré telefony jsou v dnešní době na konstrukčně nejvyšší možné úrovni. Mezigenerační rozdíly se tak projevují především v oblasti softwaru,“ vysvětluje Roman Šubrt.

Jedním z benefitů ustálení dříve bouřlivého vývoje hardwarových součástí telefonů je, že se dnes funkce a technologie, které bývaly doménou pouze těch nejdražších přístrojů, jako je bezdrátové nabíjení, odolnost proti prachu a vodě či rychlé nabíjení, běžně objevují i v levnějších zařízeních.

MMF24

„Jeden z mála hardwarových parametrů, na který dnes při výběru nového telefonu hledí, je velikost a výdrž baterie. Nejvíce uživatele zajímají věci, jako je kvalita pořízených fotek a možnosti jejich úpravy, plynulost celého systému či jeho provázanost s dalšími produkty v jeden funkční ekosystém,“ uzavírá Roman Šubrt.

Zdroj: Datart

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %