Hlavní navigace

Eset: V březnu na sebe upozornil malware AsyncRAT, útočníci jeho prostřednictvím spustí i DDoS útok

19. 4. 2024
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Na přední místa statistiky pro operační systém Windows v Česku dostal trojský kůň AsyncRAT. Doplnil tak stabilní spywary Agent Tesla a Formbook.

Společnost Eset uvádí, že nejvíce detekovaným škodlivým kódem pro operační systém Windows v České republice byl v březnu opět spyware Agent Tesla, přestože počet jeho detekcí oproti předchozímu období poklesl. Doplnil ho opět spyware Formbook.

„Spyware Agent Tesla se v březnu neobjevil v žádné větší útočné kampani a ani přílohy s názvy v češtině tentokrát nebyly výrazněji zastoupeny – v zachycených detekcích nejčastěji vidíme, že se útočníci stále snaží uživatele zmást přílohami s názvy poptávka nebo děkovný dopis,“ komentuje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Na předních místech pravidelné statistiky se v březnu objevil také trojský kůň AsyncRAT. Uživatelé stáhnou tento malware většinou ve formě škodlivého programu, který může přes server útočníků posléze stahovat celou řadu doplňkových pluginů s různými škodlivými funkcemi.

„Jedná se o běžného trojského koně typu RAT, tzv. Remote Access Trojan. Jakmile se jednou dostane do systému, umožní útočníkům nad ním získat vzdálenou kontrolu. Jeho zdrojové kódy jsou veřejně dostupné na internetu a každý si je tak může stáhnout a upravit si škodlivý kód pro své účely,“ vysvětluje Martin Jirkal.

Zrádný trojský kůň

Spyware Agent Tesla se podle analytiků nejčastěji objevoval v příloze „RFQ_C3682402292141.exe“, v menším počtu také v přílohách „Poptavka 00413_pdf.exe“ nebo „děkovný dopis.docx.exe“.

Spyware Formbook se nejčastěji ukrýval v příloze s názvem „RFQ RT1120 #10324.exe“. Ani trojský kůň AsyncRAT se neobjevil v příloze s názvem v češtině – nejčastěji na něj odborníci Esetu narazili v příloze „BL109533.exe“.

Eset vysvětluje, že AsyncRAT funguje v podobě základního programu, kterým útočníci infikují systém oběti. Program je pak závislý na serverech útočníků, z nichž stahuje moduly (pluginy) s různými funkcemi. Útočníci tak mohou stále vyvíjet nové funckionality a na dálku přes své servery je poskytovat základnímu škodlivému programu ke stažení.

Dále mohou pluginy trojského koně AsyncRAT obsahovat i pokročilé funkce pro komplexnější typy útoků. Mezi ně patří například spuštění .NET kódu, možnost těžit kryptoměnu XMR (Monero) nebo tzv. seedování torrentů, tedy šíření torrentu s účelem udržet ho dostupný ke stažení.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za březen 2024:

1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (11,29 %)

2. Win32/Formbook trojan (7,36 %)

3. MSIL/AsyncRAT trojan (6,97 %)

4. VBS/Agent.RSN trojan (6,91 %)

5. VBS/Agent.QMG trojan (6,01 %)

6. Win32/Rescoms trojan (3,41 %)

7. MSIL/Agent.WTJ trojan (2,65 %)

8. Win32/PSW.Fareit trojan (2,21 %)

9. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (1,61 %)

CS24

10. PowerShell/Agent.BLP trojan (1,03 %)

Zdroj: Eset

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Marcel Divín (Epson Europe): Kudy se ubírá firemní tisk?
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Canalys: Globální trh chytrých telefonů nabírá na dynamice, vyrostl o 12 %
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Sophos: Firmy se zajímají o kyberpojištění, 76 % kvůli němu zlepšilo ochranu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Atos: Spokojení zaměstnanci mohou zvýšit firemní zisk až o čtvrtinu
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
Milan Bartek (Arrow ECS): Cloud je pro nás strategickou oblastí
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné
ExpertBook B5: Nástroj pro náročné