Hlavní navigace

Fotoreport: Synology 2017 odhalilo hlavní inovace pro letošní rok

17. 10. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Účastníci z řad partnerů i zákazníků si do pražského hotelu Clarion přišli vyslechnout řadu novinek v produktech, technologiích i softwaru, které Synology uvede na trh do konce letošního roku.

Na dvě stovky účastníků přivítal ve vysočanském hotelu Clarion Lubomír Tomány, který provázel celo-odpoledním programem konference Synology 2017. Po shrnutí obsahu rozděleného přestávkami na občerstvení a prohlídku rozsáhlé výstavky řešení Synology i dalších partnerů Axis, Kingston a WD, přiblížil hlavní témata konference Niklas Poll z německé pobočky.

Co hlavního návštěvníky čekalo? Dozvěděli se více o připravované první flashové storage, kterou Synology letos uvede na trh, zjistili, jaká vylepšení chystá výrobce v oblasti kombinace privátního cloudu na NAS s veřejnými cloudy (hybridní cloud) a dočkali se mimo jiné představení nového routeru Synology.

Niklas Poll, SynologyNiklas Poll v úvodu dále vyzdvihl, že od roku 2004 Synology prodalo 4 000 000 kusů v 80 zemích a nejnovější verze systému DSM dosáhla téměř 2,78 milionu stažení. Shrnul také hodnocení Quality Awards NAS Survey, kde se Synology umístilo na prvním místě.

Vylepšení v oblasti spolupráce a zábavy

Vojtěch Müller ze Synology představil novinky, které přijdou s novou verzí systému DSM 6.1. První velkou novinkou je aplikace Synology Chat – komunikační platforma v cloudu, respektive hostovaná na NAS Synology. Umožňuje používat tematické kanály a posílat soukromé zprávy. Skrze hashtagy dovoluje označování relevantních osob a záložek v týmové konverzaci, což usnadňuje vyhledávání a filtrování dialogů. Kromě webového chatu bude k dispozici aplikace pro Android a iOS.

Loni představená e-mailová aplikace MailPlus se dočká několika vylepšení. Jednak bude integrovaná s chatem a jednak získá sdílené kalendáře, jak je známe např. Outlooku. Synology navíc vyvinulo asistenta s nástroji pro migraci e-mailového serveru z Exchange, Gmail, Yahoo, Outlook.com a dalších IMAP serverů.

Vojtěch Müller, SynologyMüller představil také cloudový kalendář Synology Calendar, který je integrovaný s chatem a e-mailem, má nativní podporu všech CalDAV klientů a umožňuje import z Google kalendáře.

Vylepšený kancelářský balík Office dostal nové funkce živé týmové spolupráce na dokumentech. Spolupracovníci mohou kromě sdílení a společných úprav nastavovat vlastnictví u dokumentu, chatovat a přidávat komentáře. Spreadsheet má navíc nový design.

Vojtěch Müller se věnoval také nové Photo Station, které získá možnosti spolupráce a tagování včetně označování uživatelů, Audio Station a Video Station, jež dostalo navíc možnost nastavit restrikce ke zhlédnutí filmů podle pravidel (např. věk).

Poslední novinkou v DSM 6.1 je tzv. vyhledávání nové generace, které prohledává NAS napříč všemi typy dokumentů a u textových souborů vč. pdf a jejich obsahu. Vyhledávání bude dostupné napříč všemi modely Synology.

První „AFA“ od Synology

Hardwarovým novinkám se věnoval Lubomír Tomány. Synology představuje zbrusu nový hardware – a nový segment – čistě flashové pole Flash Station FS3017 s 24 šachtami SAS kontrolerů. Důvodem, proč se Synology do all-flash pole pouští je, že se náklady na úložiště s SSD a HDD začínají letos lámat ve prospěch SSD a poptávky v této oblasti roste, vysvětlil Tomány.

Lubomír Tomány, SynologyJde o dvouprocesorový server s čipy Xeon R5-2620, až 512 GB RAM, dvěma zabudovanými 10GB- T porty a podporou RDMA iCSCI. Zařízení dosahuje až 200 000 IOPS a náklady na gigabajt mají klesat k 0,7 eura. Použít lze SSD různých výrobců. Technologie rozdílového RAID pak rozděluje zápis na různé disky, aby se opakovaným zápisem nesnižovala životnost SSD.

Maximální počet šachet (celkem 16) nabídne RS4017xs+, což je o 3U rackové provedení, které pohání osmijádrový Xeon D-1541 a konektivitu zajišťují také dva 10-GBit T porty.

Technická podpora pro nejvyšší modely se navíc rozšiřuje o „proaktivní péči“, která představuje pravidelný sběr logů ze storage a následné zasílání diagnostických zpráv o technickém stavu úložiště. K tomu je k dispozici technická podpora a systémový vývojář na telefonu. Vylepšená podpora je ale zatím dostupná v Evropě jen v Německu s výhledem na další rozšíření.

Co se chystá v sítích

V síťových prvcích Synology uvádí výkonnější router RT2600AC s novým 1,7GHz procesorem, hardwarově akcelerovanou kontrolou provozu přes sedmou (aplikační) vrstvu a multi-user MIMO na tři zařízení. Podporuje zálohu Time Machine, Cloud Station a Media Server.

V síťovém provozu se inovuje softwarový balíček VPN Plus, který dovoluje VPN přístup přes webový prohlížeč bez nutnosti instalovat klientský software. SSL šifrování připojení je až dvakrát rychlejší a má nové správcovské funkce.

Nové routery Synology

Pro vzdálený přenos souborů Synology uvádí akcelerátor SITA (Synology Internet Transfer Accelerator), který kombinuje výhody protokolu TCP a UDP, což má vést u pomalých připojení až k sedminásobnému zvýšení rychlosti souborových přenosů. Nasazení vyžaduje instalaci balíčku Presta na NAS a klienta (správce souborů) na PC.

Video-dohled, levnější dostupnost a další novinky v SW

V oblasti video-dohledu chystá Synology novinky pro Surveillance Station 8.0. Umožní vícenásobné streamy nejen v 720p, ale v případě potřeby i Full HD. Při definované události se může obdobně tak spustit nahrávání do vyššího rozlišení.

Řešení vysoké dostupnosti rekordéru/NAS přidává k dosavadnímu zrcadlení hostovského serveru možnost použít jeden failover server pro ostatní nahrávací servery. V případě výpadku některého z nahrávacích serverů přebírá službu jeden společný failover server (a není tedy nutné zrcadlit každý server zvlášť).

Novinkou bude Surveillance Station klient, který mí nižší náročnost na systém a není závislý na prohlížeči. UI je podle Synology rychlejší o 300 % a výkon pro živé zobrazení rostl až o 140 %.

Synology navíc začalo podporova ACAP – aplikační analytickou platformu od Axis Communications. Aktuálně Synology podporuje čtyři pluginy.

Nový balíček Synology Active Directory Domain Controller umožňuje vytvořit z NAS Synology doménový řadič a nahradit tím Windows Active Directory. Nepotřebujete potom Windows Server pro nastavení uživatelských skupin ani pro dědění pravidel.

Synology 2017

Obnova po havárii

Poslední přednášková sekce se věnovala problematice zálohování a obnovy. Lubomír Tomány shrnul hlavní výzvy – data jsou uložena napříč zařízeními, záloha jen on-site nebo jen do cloudu nestačí a vzniká potřeba zajištění nepřetržité dostupnosti klíčových služeb. Jakými novinkami na to Synology reaguje?

V Cloud Station je nově Průzkumník verzí, který na grafické časové ose ukazuje přehled změn v minulosti na úrovni dní až minut. Pro synchronizaci NAS dál do cloudu pak slouží Cloud Sync, který dostal administrátorský režim a zrychlení šifrování díky novému algoritmu.

Pro plnohodnotné zálohování NAS je určen Hyper Backup, který doznal vylepšení v oblasti integrity a deduplikace. Deduplikace na úrovni bloků-snapshotů se posunuje o úroveň výš. Oproti předchozí verzi Hyper Backup dokáže uspořit v průměru 20 % prostoru, uvedl Tomány.

Synology také chystá úplnou novinku – možnost zálohování PC bez instalovaného klienta při zachování centralizované správy v DSM.

Podniková ochrana dat se zálohou i v cloudu

Synology nyní umožňuje s využitím souborového systému Btrfs provádět samoopravu poškozených souborů. V případě, že kontrolní součet upozorní na chybu, soubor se nahradí správnou verzí v rámci RAID.  

Lubomír Tomány, SynologyDalší novinky již přinášíme jen velmi stručně - díky duálnímu aktivnímu iSCSI úložišti nyní Synology dokáže udělat failover kolem pěti sekund. Pro Virtual DSM lze dělat automatický failover bez ručního zásahu, přičemž jeden snapshot lze dělat až každých pět minut a obnova snímku je pak až v sekundách.

Největším překvapením dne bylo zřejmě oznámení Synology Cloud2 – vlastního veřejného cloudu společnosti Synology. Nabídne dvě služby – čistě cloudové zálohování přes Hyper Backup a cloudové disaster recovery jako službu (pro virtualizované DSM).

Datové centrum se buduje ve Frankfurtu a další budou v Americe a Asii. Lubomír Tomány uvedl, že zálohy jsou automaticky šifrované a že Synology chce oslovit zejména cenovou dostupností.

Předání výher vítězům tomboly

Na závěr konference vylosovali zástupci společnosti Synology i dalších partnerů konference výherce bohaté tomboly a poté měli účastníci ještě čas diskutovat nad řešeními na jednotlivých stáncích.

Partneři Synology

V prvním bloku konference vystoupili také technologičtí partneři Synology, kteří se akce účastnili. Kristýna PitnerováAxis Communications účastníkům představila samotnou společnost a její dvacetiletou historii v IP kamerách a rozšíření portfolia do dveřníků a reproduktorů. Zdůraznila, že Axis vždy využíval obchodní partnery a neprodává napřímo.

Marcin Gaczor ze společnosti Kingston vyzdvihl v září uvedený SSD disk DC400 pro servery a NAS, který disponuje parametry vhodnými pro datacentra, přitom je za dostupnou cenu. SSD se od ostatních podle Gaczora odlišuje QoS 99,9 % - kdy po většinu doby a zátěže garantuje stabilní rychlost čtení a zápisu, a navíc nabízí plně uživatelem konfigurovatelný over-provisioning.

bitcoin_skoleni

Za WD vystoupil Pavel Záchenský, který vzpomenul, že disky Red pro NAS vyrábí již od roku 2012. Pro kamerové záznamy uvedl WD disky Purple v roce 2014 a letos zařadil řadu Gold pro datacentra. Pro větší NAS s 6 až 16 sloty je určená řada Red Pro. Větší nasazení si již žádají řadu Gold, uzavřel Záchenský.

Zdroj: ChannelWorld

Čtěte dále

Arrow Electronics uzavírá celoevropskou smlouvu se společností Omnissa
Arrow Electronics uzavírá celoevropskou smlouvu se společností Omnissa
Salesforce: Šéfové IT oddělení mají obavy o data, jen desetina plně implementovala AI
Salesforce: Šéfové IT oddělení mají obavy o data, jen desetina plně implementovala AI
N-able: Více než čtvrtina firem hledá svého ajťáka přes rok
N-able: Více než čtvrtina firem hledá svého ajťáka přes rok
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
Tři hlavní důvody, proč malé a středně velké firmy potřebují ke správě sítí umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci